Χωρίς υδροπλάνα η Μαγνησία και το φετινό καλοκαίρι

Άρθρο της Κατερίνας Πατσογιάννη*

Το υδατοδρόμιο του Βόλου διαθέτει τις υποδομές και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εμπορική του λειτουργία. Τον Οκτώβριο του 2017, οι εμπλεκόμενοι φορείς μιλούσαν με βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εντός λίγων μηνών και έδειχναν πεπεισμένοι ότι τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν από το Βόλο το καλοκαίρι του 2018. Τα περασμένα Χριστούγεννα μάλιστα, υπό τις ευχές και τις δεσμεύσεις του Υπουργού Μεταφορών, Κινέζοι επενδυτές παρουσίασαν πλάνο επιχειρηματικής δράσης, για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων και την αγορά στόλου υδροπλάνων. Σύμφωνα με το πλάνο η επένδυση, ύψους 250 εκ., έθετε ως αφετηρία του το 2018 και το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων εκείνο του Βόλου και των Σποράδων.

Κι όμως, ενώ ξεκίνησε πια επίσημα το καλοκαίρι, το υδατοδρόμιο εξακολουθεί να μην λειτουργεί. Από τον Οκτώβριο του 2017 έχει κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Μεταφορών ώστε αρμόδια επιτροπή να προχωρήσει στον τελικό έλεγχο και την έκδοση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου, αλλά δυστυχώς παραμένει σε αναμονή.

Σημειώνεται δε ότι το υδατοδρόμιο του Βόλου, είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα που διαθέτει λειτουργικές υποδοµές (πλωτές εξέδρες, οικίσκους για την εξυπηρέτηση επιβατών κ.ά.) και θα µπορούσε να ξεκινήσει άµεσα εµπορική λειτουργία. Πρόκειται για τις παλιές υποδοµές που είχαν αναπτύξει οι πρώτοι επενδυτές υδατοδροµίων από το 2004 έως το 2008, οι οποίοι τελικά και εγκατέλειψαν την όποια συνέχιση της δραστηριότητας τους, λόγω των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών κυρίως εμποδίων.

Όπως και με άλλες επενδύσεις, έτοιμες από χρόνια για υλοποίηση, σαν αυτή στις Νηές και τον Αλατά, έτσι και με το υδατοδρόμιο, ακόμα μια χρυσή ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης της Μαγνησίας φαίνεται χάνεται.

* Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.