Είμαστε μια “χαμένη γενιά”;

Γράφει η Αθηνά Μαρία Λαοπόδη*

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστημονική μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου Σάββα Ροµπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι σε μεγάλο βαθμό ανησυχητικά καθώς καταδείχθηκε οτι τα όρια συνταξιοδότησης θα φτάσουν ακόμα και στα 72 έτη μέχρι το 2060.Αυτό θεωρείται ένα ακόμη αρνητικό απότοκο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας σε συγκερασμό τόσο με το παραγωγικό έλλειμμα όσο και με το συνεχές αγκάθι του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Με λίγα λόγια, βάση της έρευνας ,ένας σημερινός τριαντάρης θα έχει προσδόκιμο συνταξιοδότησης,χωρίς να εξετάζουμε το ύψος της σύνταξης, σε …42 χρόνια .Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι ήδη βρίσκεται στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί οτι την προηγούμενη πενταετία , εως το 2018 από όπου προέρχονται τα στοιχεία από το ειδικό τεύχος της ΕΡΓΑΝΗΣ ,υπήρξε 20% αύξηση των μισθωτών έως 29 ετών κάτι που αποτυπώθηκε και στους δείκτες της ανεργίας. Παρόλα ταύτα τα τελευταία στοιχεία του 2019 δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικά. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, μήνας βέβαια “παραδοσιακός” απολύσεων λόγω κλεισίματος της σεζόν, καταγράφηκε ρεκόρ 18ετιας ανθρώπων που τελείωσε η σύμβαση τους ενώ παρατηρήθηκε και έκρηξη της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Πτυχιούχοι εσωτερικού και.. εξωτερικού .

Παράλληλα οι πτυχιούχοι που βρίσκονται στην ακμή της παραγωγικής τους ηλικίας πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι και με μια επιπρόσθετη αγωνία .
Το πρόγραμμα, που είχαν επιμεληθεί και υλοποιήσει η πρώην Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο πρώην Υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος με το οποίο περίπου 4000 νέοι επιστήμονες προσλήφθηκαν σε καίριες θέσεις του Δημοσίου ,βρίσκεται στον αέρα από την Κυβέρνηση της ΝΔ .Αντ’ αυτού ο Γιάννης Βρούτσης για την ανάσχεση, όπως δήλωσε, του brain drain θα προχωρήσει στην πρόσληψη 500 νέων Ελλήνων , υψηλής κατάρτισής ,ήδη εργαζομένων στο εξωτερικό σε θέσεις που θα….<<κουμπώνουν με την αγορά εργασίας>> με το “φέρελπι” τίτλο “Ελλάδα , Ξανά”.
Ο μισθός αυτών ; Το διόλου ευκαταφρόνητο ,για τα δεδομένα της χώρας μας ,ποσό των 3000 ευρώ το μήνα.Τονίζεται δε , όπως ο ίδιος περιχαρής ανακοίνωσε στο Kontra , ότι μεταξύ των νέων που θα επιστρέψουν με το εν λόγω πρόγραμμα στη Ελλάδα θα είναι και ο γιος του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου.

Όσοι έχουν μείνει πίσω και επέμειναν “Ελληνικά” όλα αυτά τα χρόνια δεν θα τύχουν της ίδιας μέριμνας καθώς για εκείνους το ίδιο Υπουργείο επεφύλασσε το.. αναπτυξιακό, ελεύθερα τα εισαγωγικά στο επίθετο στην κρίση του καθενός, νομοσχέδιο. Κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων, καμία περαιτέρω αύξηση στον κατώτατο μισθό από αυτή που έκανε το 2019 για πρώτη φορά μετά τις συνεχείς μειώσεις των μνημονίων και είχε εξαγγείλει και νέες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-η οποία κατήργησε συν τοις άλλοις και τον άδικο υποκατώτατο για τους νέους κάτω των 25 ετών- είναι μόνο λίγα από τον μποναμά της ανάπτυξης όπως την εννοεί η ΝΔ.

Καταλήγοντας…

Να είσαι νέος , πτυχιούχος, άνεργος ή εργαζόμενος και να βρίσκεσαι μπροστά σε έναν καταιγισμό ειδήσεων και πολιτικών επιλογών που απειλούν το μέλλον σου και αδικούν κατάφωρα τις προσπάθειές σου. Να είσαι νέος και να είναι πια κοινός τόπος στις παρέες σου ότι “σύνταξη εμείς δεν θα πάρουμε ποτέ…” . Να είσαι νέος και να βλέπεις το μισθό σου , αν είσαι τυχερός και έχεις μισθό ,να μένει καθηλωμένος σε νούμερο που “μένει πολύς μήνας στο τέλος των χρημάτων..”.
Πόσο “χαμένη γενιά” * μπορείς να νιώσεις αντιμετωπίζοντας όλα αυτά ;
Oi millennials* , πολλοί από εμάς είναι εκπρόσωποί της , θεωρούνται η πρώτη γενιά που θα έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς της.
Είναι επιλογή, χρέος και ευθύνη προς τον εαυτό μας αλλά και τις γενιές που ακολουθούν να μην επιτρέψουμε αυτή τη συνθήκη. Άλλωστε μπορεί οι στατιστικές και οι πολιτικές όπως διαμορφώνονται από τον Ιούλιο, να είναι εναντίον μας όμως το μέλλον είναι στα χέρια μας και αυτό μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

1.Χαμένη γενιά : Ο όρος αναφέρεται στη γενιά που την απαρτίζουν τα παιδια που γεννήθηκαν μεταξύ του 1883 και του 1900 άρα έζησαν ως νεολαίοι τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη φράση του Ernest Hemingway στο βιβλίο του “ Ο ήλιος επίσης ανατέλλει”.
2.millennials : Τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ αρχών του 1980 μέχρι μέσα περίπου της δεκαετίας του 90.

*Μέλος του συντονιστικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.