Ενεργοί Πολίτες με Όραμα και Λογισμό! (43 χρ. Κατοχής).

Γράφει ο Αδάμος Α. Μουζουρής, Φιλόλογος – Ιστορικός, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)!

«Νοσταλγώ τη κατεχόμενη Γη μου!
Αναγαλλιέμαι, κιας πονάνε,
με τους ανακατεμένους αέρηδες,
Λεύτερους και Ευλογημένους».
(Σαλονίκη 3ος χ.κ).

«Το Άγος των Ιμίων όζει και εμείς μιλάμε … για κατσίκες, τσιπούρες και αέρηδες»! Αγαπημένε μου Αναγνώστη, η διαχρονι-κότητα του ιστορικού γεγονότος που είναι και η μέγιστη αξία του, είναι να αναζητούμε και να καταργούμε τα αίτια που οδήγησαν στις τραγωδίες και τις καταστροφές για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες συμφορές. Να διδασκόμαστε από τα λάθη μας για να μην πέφτουμε σε παγίδες και να τα επαναλαμβάνουμε με τραγικές συνέπειες.

Ως επακόλουθο των πιο πάνω σκέψεων καταθέτουμε δυο Ψηφίδες Γεγονότων και μία Ψηφίδα Αγιασμένη!

Πρώτη Ψηφίδα: Γράφαμε στις 28 Ιανουαρίου 1996, «Μετά από μια σειρά υποχωρήσεις, που έφεραν την Κύπρο στα όρια του αφανισμού, ακούγεται από τη δική μας πλευρά: «συζητούμε το θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κύπρου), αλλά δεν το διαπραγματευόμαστε»! Μόνο οι αφελείς δεν καταλαβαίνουν ότι από τη στιγμή που συζητάς για κάτι, το θέτεις υπό διαπραγμάτευση! Και όταν ασκηθούν πιέσεις θα οδηγηθούμε στην επιλογή «το μη χείρον βέλτιστον», Στην αμφισβήτηση, το πριόνισμα της κυριαρχίας του κράτους που είναι ο προθάλαμος της επιδιωκόμενης «διχοτομικής λύσης»».

Τώρα τι θα έχουμε; Το πριόνισμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» (Α.Ο.Ζ.). Τα Οικόπεδα 4 και 5 άπτονται της κοινής Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου. H Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελλόριζο (τη Ναυαρχίδα μας) και έτσι είναι μονόδρομος η ανακήρυξη της κοινής Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου! Με φυσικό επακόλουθο την ουσιαστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αφρική)! Και ως τέτοια Δύναμη αναβαθμίζει και ενδυναμώνει παραδοσιακές Συμμαχίες και δημιουργεί νέες με ουσιαστική αμοιβαιότητα και αμφίδρομη ωφέλεια! Και φράζει τα επεκτατικά σχέδια του Σουλτάνου. Διαφορετικά θα ακολουθούμε τα γεγονότα. Το «Ορούτς Ρέις» σεργιάνισε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έτσι πριόνισε (γκρίζαρε) την Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου, αυτή που δεν του επέτρεπε να πάει προς Νότο! (προς Λιβύη και όχι μόνο). Ερώτημα ουσιαστικό και όχι ρητορικό!! Το «Γιαβούζ» ήταν/είναι ο πρόδρομος;! Ο νοών νοείτω! Και πάλι οι στρουθοκαμηλίζοντες στην αλαζονεία τους περηφανεύονται για την απραξία τους! Και οδηγούμαστε…. στη Χάγη που είναι ο προθάλαμος της «συνεκμετάλλευσης»!

Δεύτερη Ψηφίδα: Γράφαμε το 24 Ιανουαρίου 1999. «Το τραγικότερο, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί που έπαιξαν και μας ενέπαιξαν με τους πυραύλους («S300), εξακολουθούν στρουθοκα-μηλίζοντας να μας εμπαίζουν μιλώντας για κέρδη, όπως ψηφίσματα, λες και είναι η πρώτη φορά. Ψηφίσματα τα οποία οι ίδιοι που τα ψηφίζουν όχι μόνο δεν τα υλοποιούν, αλλά και τα καταστρατηγούν. Οι Κυβερνώντες καλό θα ήταν, αν μη τι άλλο, να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, να σιωπήσουν και να κάνουν ενδοσκόπηση. Για να καταλάβουν ότι όσο μας ακρωτηριάζουν και εμείς τους ικετεύουμε να το κάνουν πιο απαλά, όσο μας ατιμάζουν και τους παρακαλούμε ως μαραγκιασμένες ψυχές να το κρατάν μυστικό ή και να το ξεχνάμε, τόσο και περισσότερο θα μας πιέζουν και θα μας εξευτελίζουν».

Σήμερα τι γίνεται; Μετά το Άγος των Ιμιών……. Τότε πήρε ο άνεμος τη Σημαία! Σήμερα οι άνεμοι έφεραν και βόλταραν το «Ορούτς Ρέις» στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.). Και πάλι «διεθνή παζάρια και τούρκικες απειλές» και «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»! και από δικούς μας και ξένους. «Φυσικά προηγήθηκε και τη στάση του «Γιαβούζ» στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν αντέδρασε ως όφειλε, είτε από Εθνικό χρέος είτε από Συμβατικό χρέος, ως Εγγυήτρια Δύναμη μέτρησαν για να κάνει «χρήση του (Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, άρθρο 4 εδεφ. 2 της Συνθήκης Εγγυήσεως» 11/17-19 Φεβρουαρίου 1959).

Η «παρουσία» του «Ορούτς Ρέις» στα οικόπεδα 4 και 5 και το σεργιάνι του! ας μας αφυπνίσει και ούριος άνεμος ας σκορπίσει υποκριτές, τσαρλατάνους και αεριτζήδες που πουλάνε φούμαρα για ιδέες και βαρύγδουπες αναλύσεις! Καιρός να κατανοήσουμε το αυτονόητο: Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχει ανάγκη την Κύπρο!!! Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Κύπρο!

Εν κατακλείδι η Αγιασμένη Ψηφίδα: (Εν όψει και Παλιγγενεσίας 1821 – 2021). Όντας πρωθυπουργός (Κ. Κανάρης) της Οικουμενικής Κυβέρνησης του 1877, ένα τούρκικο πλοίο βρίσκεται κοντά στην Κέρκυρα, για να πάρει όπλα από ένα Αυστριακό! Τον ενημερώνουν και τότε ο Μπουρλοτιέρης, μέσω του Γραμματέα του, δίνει τελεσίγραφο στα πληρώματα των δυο πολεμικών πλοίων, «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα».

«Να μην γυρίσουν πίσω αν δεν βουλιάξουν το τουρκικό»!! Και όταν ο Γραμματέας του λέει το «αυτονόητο»! «Ναύαρχέ μου, αυτά δεν γράφονται στα έγγραφα». Ο Μπουρλοτιέρης και πάλι πετάει το μπουρλότο, που είναι και το τελευταίο (2 Σεπτεμβρίου 1877, κοιμάται αγκαλιά με την Αθανασία) «Να κάνεις αυτό που σου λέω»!

Έπεσαν καταπάνω του και οι τότε οπαδοί της Πολιτικής Σχολής, που έχουν ως αρχές τη «συνετή» αδράνεια, την υπεκφυγή της «ασφάλειας», και την προσχηματική «σωφροσύνη»: «μην σκαλίζετε», «μην προκαλείται», «μην αναγεννάτε ζητήματα»! Τουτέστιν δεν διεκδικούμε τίποτα, ούτε καν την Αξιοπρέπεια μας!! Θα πικρογελά ο Στολοκαύτης βλέποντας τα τούρκικα πολεμικά πλοία να σεργιανάν στο Αιγαίο Του, στο Αιγαίο μας!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.