Ενεργοί Πολίτες με Όραμα και Λογισμό! (43 χρ. Κατοχής)

399 Τ.Π. Μπογάζι - Αμμοχώστου Ιούλιος - Αύγουστος 1974. (Αρχείο Α. Α. Μουζουρή).
Γράφει ο Αδάμος Α. Μουζουρής

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)!

«Ψηφίδες Ιστορίας, «κτήμα τε ες αιεί»!

Ιούλιος 1974.
Αγαπημένε μου Αναγνώστη, Ιούλιος μήνας και η μνήμη σταθερά Εκεί, στις ακτές της αιγαιοπελαγίτικης Κερύνειας! Κάποιοι δεν Ξεχνούν! Εμείς δεν έχουμε το Δικαίωμα να Ξεχάσουμε! Για τούτο Τους μνημονεύουμε αλλά και καταθέτουμε το Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη θυσία των Παιδικών Αδελφικών Φίλων, Συνοδοιπόρων και Συμπολεμιστών!

Μνημονεύουμε Συμπολεμιστές των οποίων μετά από 40 χρόνια, ενταφιάζουμε τα «λείψανα – οστά» των. Συμπολεμιστές που έγιναν Φάροι και φωτίζουν το δρόμο της Αξιοπρέπειας, της Τιμής και του Χρέους!!! Μνημονεύουμε Ήρωες των οποίων η θυσία είναι το Συμβόλαιο του Λαού μας με την Ιστορία. Παραχάραξη της ιστορίας και ανοιχτή πληγή στην καρδιά μας, η τούρκικη σημαία στο σώμα του Πενταδάκτυλου.


Ιούλιος 2020.
Αγαπημένε μου Αναγνώστη, μπροστά στο νέο ανοσιούργημα του νεοσουλτάνου Ερντογάν, στο Μνημείο Θρησκευτικής και Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, εμείς οι Έλληνες, οι «φίλοι» και οι «ξένοι», και πάλι, ένοχοι – αθώοι, συνένοχοι – συναθώοι, συλλήβδην αδρανείς θεατές ενός έργου παράλογου.

Ενός έργου που έχει «αρχή», τουλάχιστον, εδώ και 46 χρόνια με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις συνεχείς προκλήσεις, παραβιάσεις – αμφισβη-τήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας. Στα χρόνια αυτά είχαμε το ήξεις – αφίξεις των S 300, το Άγος των Ιμιών! Τότε πήρε ο άνεμος τη Σημαία! Μετά οι άνεμοι έφεραν και βόλταραν το «Ορούτς Ρέις» στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Φυσικά προηγήθηκε και η στάση του «Γιαβούζ» στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας! Και πάλι «διεθνή παζάρια και τούρκικες απειλές» και «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και από «δικούς» μας και ξένους.

Ιούλιος 1974 – 2020.
Πριν από 46 χρόνια, η Τουρκία, που πάντα καιροφυλακτούσε, μετά το προδοτικό πραξικόπημα (15 Ιουλίου) εισέβαλε στην Κύπρο χαράματα Σαββάτου της 20ης Ιουλίου 1974. Η Τουρκία με την Εισβολή έφερε τον όλεθρο στην Πατρώα Γη μας, με τις χιλιάδες νεκρούς και τους 1619 αιχμαλώτους πολέμου και έθεσε σε εφαρ-μογή τις προμελετημένες ενέργειές της, τις προσχεδιασμένες αυθαι-ρεσίες του εγκλήματός της, που στο σύνολο συγκλίνουν στην προώ-θηση και υλοποίηση των προκαθορισμένων στόχων της. Ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους, 200.000 ελληνοκύπριους. Μετέ-φερε και εγκατέστησε στα σκλαβωμένα χωριά και στις πόλεις μας χιλιάδες έποικους.

Οργάνωσε και πραγματοποίησε τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και γενικά κάθε στοιχείου που θύμιζε και μαρτυρούσε την ελληνική ταυτότητα της σκλαβωμένης Πατρώας Γης μας. Παραμόρφωσε το πρόσωπο των κατεχομένων εδαφών μας, γκρέμισε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, σύλησε τα μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού μας, και μετέβαλε τεχνητά το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας, με την εγκατάσταση εποίκων από την Ανατολία, που σήμερα είναι και η πλειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές.

Το 1974 είχαμε μια Τραγωδία! Έγινε μια Τραγωδία και Κάθαρση δεν έγινε! Έτσι δεν ήρθε και η Λύτρωση! Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα την τραγωδία της Κύπρου, μέσα και από το αίμα των Ελλήνων της Μητρόπολης, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και των Καταδρομέων που έφτασαν στο Νησί με τα «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» την νύχτα τις 21ης προς την 22η Ιουλίου.

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, ο εισβολέας Ερντογάν δεν θέλει να υποκαταστήσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, (αυτό είναι το ελάχιστον), το μείζον και άκρως επικίνδυνο, ως νεοσουλτάνος θέλει να αφήσει στίγμα σουλτάνου με κατάληψη εδαφών, Κύπρος, Συρία, Λιβύη!

Ως συνέχεια των προτύπων του! Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, το 1453 Άλωσε την Κωνσταντινούπολη. Ο Σελίμ Α΄ ο Γιαβούζ/ Σκληρός κατέκτησε Αίγυπτο, Συρία, και Παλαιστίνη (1512 – 1520)! Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής/ Νομοθέτης, έφθασε στις Πύλες της Βιέννης (1520 – 1566).

Ο Σελήμ Β΄ (1566 – 1574) ο Μέθυσος/ Ξανθός, τον Μάρτιο του 1570 έστειλε προς την Βενετία ένα τελεσίγραφο – απειλή! Απαιτούσε να του παραδώσει η Βενετία την Κύπρο (κτήση της από το 1489) είτε με τη θέλησή της είτε δια της βίας (πόλεμο)! Και την καλούσε να μην τολμήσει να δοκιμάσει το σπαθί τους! Γιατί θα τους κηρύξουν τον πόλεμο χωρίς έλεος! «Φοβηθείτε το μένος μας»!

Η Βενετία φυσικά και απέρριψε το προσβλητικό τελεσίγραφο!! (Μάρτιος 1570)!! Ακολούθησε η πολιορκία (25 Ιουλίου1570), και η κατάληψη της Κύπρου (6 Αυγούστου 1571) από τους Οθωμανούς! Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και η καταστροφή του οθωμανικού στόλου, δυστυχώς, έγινε πολύ αργά, στις 7 Οκτωβρίου 1571.
Τώρα τι έπεται;

Επιμύθιο: Η Αγία Σοφία, μέρος των ορίων της ψυχής μας, είναι Ιδέα, Όραμα, Ουσία, Ανθρωπιά! Είναι έργο Πλαστουργών και Δημιουργών. Οι Ασεβείς είναι Χαλαστές και ως υβριστές (ύβρις) και τυφλοί (άτης) ας αναμένουν τη Νέμεσιν ως θεϊκή νομοτέλεια, όπως ο άγραφος νόμος! Ο Ασεβής – Υβριστής, όχι μόνο τιμωρείται μα αυτοκαταστρέφεται! Όπως και ο Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τον Ιούνιο του 1919 ήταν ο μεγάλος δήμιος των Προσκόπων του Αϊδινίου που σφαγιάστηκαν με το πιο άγριο τρόπο. Και αργότερα ήταν ο υποκινητής των Σεπτεμβριανών (6/7 1955) σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης, με δολοφονίες, βιασμούς, αμαύρωμα εκκλησιών και κοιμητηρίων, λεηλασίες σπιτιών, κάψιμο μαγαζιών, «Έστι δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ’ ορά»! και σύντομα εισέπραξε τα επίχειρα της Ασέβειάς του. Κατηγορήθηκε για διαφθορά, αντιλαϊκή πολιτική, για καταπάτηση του Συντάγματος,… Και στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961, απαγχονίστηκε από τους ομοεθνείς του! Αυτό είναι το τέλος των Ασεβών! Δυστυχώς, όμως, αφού επιφέρουν σφαγές, θανάτους και καταστροφές!

*Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ένωσης
Κυπρίων Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.