Ενεργοί Πολίτες με Όραμα και Λογισμό! (43 χρ. Κατοχής)

Γράφει ο Αδάμος Α. Μουζουρής

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)!

«Ψηφίδες Ιστορίας, «κτήμα τε ες αιεί»!

Αθηναίοι: «Οὐ γὰρ τοσοῦτον ἡμᾶς βλάπτει ἡ ἔχθρα ὑμῶν ὅσον ἡ φιλία μὲν ἀσθενείας, τὸ δὲ μῖσος δυνάμεως παράδειγμα τοῖς ἀρχομένοις δηλούμενον». (5.&95).
(«Δεν μας βλάπτει τόσο η έχθρα σας όσο η φιλία σας, η οποία θα ερμηνευόταν ως απόδειξη της αδυναμίας μας, ενώ η έχθρα σας (μίσος) είναι, δείγμα της δύναμής μας, σε αυτούς που εξουσιά-ζουμε»!). («Διάλογος Αθηναίων κ΄ Μηλίων», Θουκ. 5 & 84 – 113).

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, η Γαλλία μάλλον, έτσι αντιμε-τωπίζει τον Ερντογάν και στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Οι λόγοι προφανείς, ότι με την φραστική στήριξη ουσιαστικά διαφυλάττει τα δικά της συμφέροντα, στην Λιβύη και κατ’ επέκταση στην Μεσόγειο Θάλασσα, που απειλούνται από τον νεοσουλτάνο.

Η ενέργεια της Γαλλίας, φυσικά με πρόταξη των δικών συμφερόντων, επιβεβαιώνει και τον κανόνα (!) ότι στην διπλωματία υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να είσαι έτοιμος και ξεκάθαρος στο τι θέλεις για να τις εκμεταλλευτείς και να κατοχυρώσεις τα Κυριαρχικά σου Δικαιώματα. Συγκυρία σημαντική η Ελλάδα να βρεθεί στο προσκήνιο μαζί με την Κύπρος, και να παίξει καταλυτικό ρόλο! Γιατί η Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελλόριζο (τη Ναυαρχίδα μας) και έτσι η Ελλάδα γίνεται Μέση Ανατολή και ακουμπά φιλικά στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και στην Ασία (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και γίνεται ουσιαστικά η Ελλάδα μας ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων! Και φράζει τα επεκτατικά σχέδια του ν/σουλτάνου.

Χρειάζεται, όμως, Εθνική Στρατηγική με μακρόπνοο προγραμ-ματισμό και αγώνα. Με προσανατολισμό, πίστη και μεθοδικότητα για να μπορούμε να είμαστε στο προσκήνιο. Με σύνεση και όχι αλαζονεία, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Γαλλία τα συμφέροντά της διαφυλάττει, αλλά ούτε και λιποψυχία αν τα δεδομένα αλλάξουν!!! Επίσης ούτε ωραιοποίηση αλλά ούτε και απόκρυψη της αλήθειας – πραγματικότητας.

Χρειάζεται, επίσης, η Πολιτική Ηγεσία να έχει στρατηγική και διορατικότητα και προβληματισμό, συνέπεια και σταθερότητα, ευελιξία και αμεσότητα, χωρίς παρεκκλίσεις και διολισθήσεις, για να αντέξουμε στις, έτσι και αλλιώς δεδομένες, πιέσεις από «συμμάχους» και «εταίρους». Και, φευ, όχι ο «εχθρός» του «εχθρού» μου δικός μας «φίλος», γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουν και οι δύο «εχθροί» μας! Για τούτο αναγκαία η συντονι-σμένη και ορθολογιστική άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής!

Α΄ Ψηφίδα!

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914 – 18).
Το 1917, (2/15 Ιουνίου) ο Βενιζέλος επανέρχεται στην εξουσία και είναι ο Πρωθυπουργός όλης της Χώρας. Η Κυβέρνηση Βενιζέλου συντάσσεται με τις Δυνάμεις της Entente Gortiale ( Εγκάρδια Συνεννόηση), γιατί πιστεύει ότι αντί της πολιτικής της ουδετερότητας, γιατί η τοποθέτηση (θέση) και η προάσπιση αρχών προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας. Η ιστορία δικαίωσε την επιλογή του! Η Ελλάδα μας των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών! (Συνθήκη των Σεβρών 28 Ιουλ./10 Αυγούστου 1920).

Β΄ Ψηφίδα!
Παρενθετικά η Αγγλία είχε ανάγκη την Ελλάδα, την καλούσε να βγει στον Πόλεμο, στο πλευρό της Σερβίας και για τούτο της παραχωρούσε την Κύπρο (3/16 Οκτωβρίου 1915)! Μετά το ξέχασε!
Με τη Συνθήκη της Λοζάνης (24 Ιουλίου 1923), άρθρο 16, η Τουρκία παραιτείται από κάθε αξίωση και αναγνωρίζει την προσάρτησή της στη Μ. Βρετανία. Ο λόγος; Συντάχθηκε η Τουρκία με τη Γερμανία. Την έκανε, όμως, Συνέταιρο το 1959 με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Γ΄ Ψηφίδα!
1920 – 1922
Από τα Έπος στην Τραγωδία.
Οι Σύμμαχοι αλλάζουν πολιτική και στρατόπεδο!
Μετά το 1920 Χώρες Μέλη της Entente στήριξαν και τον Κεμάλ και παρακολουθούσαν ως θεατές τον πνιγμό των Ελλήνων της Σμύρνης στα γαλανά νερά του Αιγαίου! Η Σύμμαχος Γαλλία με ανταλλάγματα προχώρησε τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 1921 σε Συμφωνίες με τον Κεμάλ! Φυσικά και από κοντά και η άλλη Σύμμαχος η Ιταλία (Μάρτιος 1921). Φυσικά και η Σοβιετική Ένωση (Μάρτιος 1921), (ελέω και της Εκστρατείας του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία το 1919. Η Αγγλία κοντά μας, ως παρατηρητής!!

Ψηφίδα – Επιμύθιο: (1974 – 2020).

Η Τουρκία που πάντα καιροφυλακτούσε με την Εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974, έθεσε σε εφαρμογή τις προμελετημένες ενέργειές της, τις προσχεδιασμένες αυθαιρεσίες του εγκλήματός της, που στο σύνολο συγκλίνουν στην προώθηση και υλοποίηση των προκαθορισμένων στόχων της. Ο Αττίλας σκότωσε, δολοφόνησε, βίασε, ατίμασε, κατάσφαξε, λεηλάτησε, βεβήλωσε, φυλάκισε, βασάνισε, εγκλώβισε, προσφυγοποίησε 200.000 ελληνοκύπριους. Παραμόρφωσε το πρόσωπο των κατεχομένων εδαφών μας, γκρέμισε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, σύλησε τα μνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού μας, και μετέβαλε τεχνητά το δημογραφικό χαρακτήρα του τόπου μας, με την εγκατάσταση εποίκων από την Ανατολία, που σήμερα είναι και η πλειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές.

Εδώ και 46 χρόνια οι παρανομίες, οι παραβιάσεις του και τα εγκλήματά του έγιναν η «βάση» για τη Λύση! Ο Εισβολέα του 1974, η Τουρκία, σήμερα μέσα από την Παρθενογέννηση που επιδιώκει με τα δυο συνιστώντα κράτη στοχεύει στην διχοτόμηση!
Η Τουρκία που πάντα καιροφυλακτεί, προμελετά και προ-σχεδιάζει, δεν γνοιάζεται για το χρόνο, το αποτέλεσμα, άμεσο ή απώτερο, αυτό την ενδιαφέρει. Έτσι «σαν έτοιμος από καιρό», ο νεοσουλτάνος θα επιχειρήσει «νέα τετελε-σμένα» στο Αιγαίο που, φευ, θα οδηγήσουν σε «διάλογο»!

Και ας έχουν γνώση οι Φύλακες!
«ενταύθα μέντοι πάντα τανθρώπων νοσεί
κακώς όταν θέλωσιν ιάσθαι κακά».
(όλες οι υποθέσεις νοσούν τότε, όταν θέλουν να γιατρέψουν τα κακά με κακό τρόπο). (Σοφοκλής, Αλεάδες).

*Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ένωσης
Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.