Ένοχος ημίχρονο, αθώος τελικό

Με την παράφραση του γνωστού συνθήματος που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και βαθιά χαραγμένο στο υποσυνείδητο των φιλάθλων, μπορεί να περιγραφεί το τέλος μιας οκταετούς δικαστικής περιπέτειας για τον Αχιλλέα Μπέο, ποδοσφαιρικό παράγοντα και νυν Δήμαρχο Βόλου. Μιας περιπέτειας που θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά φιάσκο, μιας και ξεκίνησε με 87 κατηγορούμενους ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετώπιζαν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και κατέληξε με 12 τελικά καταδικασθέντες για τα πλημμελήματα. Όπως παραδέχτηκε λοιπόν η Ελληνική Δικαιοσύνη «δεν υπάρχουν στημένοι αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Τουλάχιστον όχι την περίοδο που εξέταζε η συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι ένας μύθος, σαν και αυτούς που πλάθουμε στο μυαλό μας για την ιδανική γυναίκα που θα θέλαμε να έχουμε, ή τι θα κάναμε αν κερδίζαμε το τζόκερ. Έτσι ακριβώς όπως μιλούσαν και μεταξύ τους οι παράγοντες που πιάστηκαν στα δίχτυα της ΕΥΠ. Δεν τα εννοούσαν όσα έλεγαν. Την πλάκα τους έκαναν και βρέθηκαν μπλεγμένοι! Μεγάλο μπλέξιμο όμως να βρεθείς στη φυλακή επειδή έλεγες πράγματα που δεν τα εννοούσες. Δε νομίζετε;

Χωρίς αστεία η αντίφαση μεταξύ πρωτόδικης και εφετειακής απόφασης προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούσαν αρχικά στην ενοχή των κατηγορουμένων και που οδήγησαν στην καταδίκη τους, τα οποία στη συνέχεια κρίθηκαν ανεπαρκή; Ήταν οι ηχογραφημένες συνομιλίες της ΕΥΠ; Οι εκθέσεις της UEFA για ύποπτους για χειραγώγηση αγώνες ή οι μαρτυρικές καταθέσεις που ούτως η άλλως δεν εισέφεραν πολλά στην διαλεύκανση της υπόθεσης; Πως είναι δυνατόν μια υπόθεση να οδηγήσει σε προφυλάκιση κατηγορουμένων και σε πολλαπλές αιτήσεις αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο που εξέταζε τα στοιχεία, για να φθάσει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος στο Εφετείο; Πως είναι δυνατόν να πέρασε από τα χέρια τόσων δικαστικών αυτή η πολύκροτη υπόθεση και να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων; Πως νιώθουν άραγε όλοι αυτοί οι δικαστικοί λειτουργοί που την χειρίστηκαν; Ένας ολόκληρος μηχανισμός που αποτελείται από ανακριτές, εισαγγελείς και προέδρους δικαστηρίων φαίνεται πως παραπλανήθηκε! Πως έκρινε επιπόλαια την βασιμότητα των στοιχείων και ταλαιπώρησε, μεταξύ άλλων, έναν πατέρα πέντε παιδιών που είχε κατά τα άλλα μια ρομαντική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και δεν του περνούσε από το μυαλό, ούτε να απειλήσει ούτε να εκβιάσει διαιτητές, ούτε να στοιχηματίσει υπέρ ή κατά της ομάδας του. Όλα αυτά ήταν στο μυαλό του «μυθομανή» όπως τον χαρακτήρισε Αλέξη Κούγια, ο οποίος έβγαλε όλη αυτή την υπόθεση από την κοιλιά του, επειδή δεν κατάφερνε να ανεβάσει την Παναχαϊκή στη Super League.

Τουλάχιστον αυτή είναι μια από τις εκδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το σενάριο της σκευωρίας, αφού ο Αχιλλέας Μπέος πρόσφερε πλήθος άλλων εκδοχών οι οποίες προσφέρθηκαν απλόχερα και σε εναλλαγή στα δικαστήρια. Μια ότι αποτέλεσε θύμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να περάσουν τα μνημόνια. Από την άλλη ότι ήταν θύμα (γιατί αυτός;) της κόντρας μεταξύ Πατέρα – Μαρινάκη.

Καλά όλα αυτά, αλλά αφού ένιωθε θύμα σκευωρίας και πίστευε ακράδαντα στην αθωότητά του ο Αχιλλέας Μπέος, γιατί έκανε επανειλημμένως αίτηση άσκησης αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος και δεν ζητούσε επίσπευση της δίκης του; Για ποιον λόγο όλες αυτές οι παρατάσεις και οι αναβολές;

Ευτυχώς όμως έφθασε η κατάλληλη στιγμή και ο Αχιλλέας Μπέος κρίθηκε από δικαστές με ήθος, αξία, ακεραιότητα και δικαστική συνείδηση (όχι όπως πρωτόδικα) και πήγε σπίτι του, σα να μη συνέβη τίποτα. Και όντως έτσι είναι. Μετά από οκτώ χρόνια, με ανακρίσεις, καταθέσεις, απομαγνητοφωνήσεις, αναιρέσεις αλλά και πολύωρες συζητήσεις στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ» για τα σκάνδαλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την Ελληνική Δικαιοσύνη δεν συνέβη απολύτως τίποτε!

Έτσι λοιπόν διανοίγεται ο δρόμος για τον Αχιλλέα Μπέο, να… δρέψει και πάλι δάφνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως παράγοντας της νέας ομάδας που στηρίζει, όντας και Δήμαρχος της πόλης που δήθεν εκπροσωπεί, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, για όσους πίστευαν ότι αποτελεί έναν απλό φίλαθλό της.

Έτοιμος να «στολίσει» ανεμπόδιστα και πάλι παράγοντες, αθλητές και διαιτητές αντίπαλων ομάδων, όπως το Νοέμβριο του 2017 στο Πανθεσσαλικό στο παιχνίδι ΝΠΣ – Ολυμπιακός Βόλου. Το αποκαλυπτικό βίντεο που ανάρτησε από εκείνο το παιχνίδι το magnesianews.gr είναι η πεμπτουσία της συμβολής του Αχιλλέα Μπέου στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Γεμάτο ύβρεις και απειλές κατά πάντων. Μια χυδαιότητα που όπως φαίνεται δεν θα μας λείψει. Θα την καταναλώνουμε και θα τη χωνεύουμε, γεμίζοντας τα άδεια μας στομάχια με δανεικό τσαμπουκά από τον εκλεκτό μας Δήμαρχο, τον οποίο όπως φαίνεται είχαμε παρεξηγήσει. Αθώος!

Αρχιμήδης – Δημήτρης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.