Επαναπροσδιορισμός τελών Κοιμητηρίου

Του Κώστα Χαλέβα, Αρχιτέκνων –Μηχανικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας

Είναι πλέον σε όλους μας γνωστό ότι η υφιστάμενη οικονομική κρίση έγινε αφορμή να μας επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό όλων των δημοτικών τελών ξέροντας ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει καμιά ελπίδα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης.

Είναι δεδομένο ότι και τα δημοτικά τέλη αποτελούν μια επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Να σημειωθεί ότι προς τιμή του Περιφερειάρχη όσο και όλων των Περιφερειακών Συμβούλων ουδέποτε ασκήθηκε το δικαίωμα επιβολής τελών από πλευράς Περιφέρειας από το 2011 που αναλάβαμε μέχρι σήμερα προς τους κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Είναι όμως πολύ σοβαρό το θέμα της επιβολής τελών στο διαδημοτικό κοιμητήριο.
Επιβάλλεται άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει την τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη κοιμητηρίου.

Βέβαια δε θα σταθώ στο αρχικό ποσό των τελών που επιβαρύνονται οι συγγενείς του εκλιπόντος για την ταφή, παρ όλες τις αλλεπάλληλες μειώσεις από το δημοτικό συμβούλιο, που συνεχίζουν όμως ακόμη και σήμερα να είναι μεγαλύτερα συγκριτικά με όμορους Δήμους.

Θέλω να τοποθετηθώ στο κόστος που επιβαρύνονται οι συγγενείς του αποθανόντος στην περίπτωση που γίνει δοκιμαστική εκταφή και βρεθούν στη δυσάρεστη θέση αναγκαστικής συνέχισης της παραμονής για περισσότερα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Βέβαια το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός, να γίνεται δοκιμαστική εκταφή , φανερώνει την αναγκαιότητα σε αρκετές από τις περιπτώσεις εκταφής να υπάρχει η υποχρέωση αναγκαστικής παράτασης της παραμονής στο χώμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο αρχικός χρόνος παραμονής των 3 ετών σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ο απαιτούμενος.

Συνεπώς όταν η παραμονή του εκλιπόντος συνεχίζεται πέρα της τριετίας για τους εύλογους λόγους αδυναμίας της εκταφής κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να επιβαρύνεται ούτε και με το ελάχιστο ποσό των εξήντα (60) ευρώ ετησίως διότι ακόμη και αυτή η επιβάρυνση αποτελεί ένα άδικο και παράλληλα δυσβάστακτο τέλος.

Είναι γνωστό ότι τα άπορα άτομα έχουν ελαφρυντικά από το αδικαιολόγητο αυτό τέλος, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που καλούνται να επιβαρυνθούν την επιπλέον παραμονή, ουσιαστικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση αυτή που και στην κυριολεξία δεν είναι ευθύνη δική τους, όμως για λόγους αξιοπρέπειας αναγκάζονται να πληρώνουν την άδικη επιβάρυνση των επιπλέον ετών παραμονής στο κοιμητήριο αισθανόμενοι ότι διαφορετικά θα προσβάλουν τη μνήμη του εκλιπόντος.

Είμαι απολύτως βέβαιος γνωρίζοντας τόσο τις ευαισθησίες σε τόσο σοβαρά θέματα του Δημάρχου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και την αμεσότητα των παρεμβάσεων τους, ότι κατόπιν της εισηγήσεως μου αυτής για την επισήμανση του συγκεκριμένου προβλήματος θα επανεξετάσει το ΔΣ όλα τα τέλη των κοιμητηρίων και ειδικότερα αυτό το θέμα: ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΑΦΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΑΦΗ.

Παράλληλα όμως θέλω να προτρέψω όλους όσους πραγματικά δεν έχουν ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα από τη μέχρι σήμερα αδικαιολόγητη επιβάρυνση που προκύπτει από την αναγκαστική παράταση εκταφής, το ποσό επιβάρυνσης που μέχρι σήμερα προέκυπτε , να δωρίζεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως άλλωστε άμεσα προτίθεμαι να πράξω κι εγώ , ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.