Επιτέλους… Για να ξέρουμε τι κρέας τρώμε!

Από το «Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς»

Σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως είναι τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου (σούπερ μάρκετ) είναι υποχρεωμένα μέχρι τις 18 Απριλίου να έχουν μετατρέψει τις ταμειακές τους μηχανές, έτσι ώστε σε κάθε απόδειξη να πρέπει να αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής, το βάρος, η τιμή μονάδας και η αξία.

Με τη διάταξη αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Επίσης με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί εν μέρει να πραγματοποιείται αφενός η ιχνηλασιμότητα και η ασφάλεια των τροφίμων, αφετέρου η μείωση της παραπλάνησης του καταναλωτή, ως προς την τιμή πώλησης των κρεάτων, αφού είναι γνωστό ότι κρέατα προερχόμενα από χώρες του εξωτερικού βαπτίζονται ελληνικά και κοστολογούνται ως ελληνικά. Να σημειώσουμε ότι οι καταναλωτές παραπλανώνται διαχρονικά και με την ανοχή του κράτους αφού επιτρέπεται να αναρτώνται πινακίδες στα κρεοπωλεία ότι όλα τα κρέατα είναι ελληνικά, όταν π.χ. για το βοδινό κρέας η αυτάρκεια της χώρας είναι μόλις 15-20%.

Αντίθετοι στο σύστημα αναγραφής της προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις λιανικής ήταν ανέκαθεν οι κρεοπώλες, προβάλλοντας ως δικαιολογίες, είτε το ότι δεν μπορούσαν να χωρέσουν σε μια απόδειξη τόσα στοιχεία (παλιότερα), είτε ότι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τον νόμο από τη στιγμή που δεν έχουν καμία επίσημη οδηγία πέραν των γενικών προβλέψεων (ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας τους 16 Απριλίου). Η ανησυχία τους στην πραγματικότητα έχει σχέση με το γεγονός, ότι δεν θα μπορούν πλέον να εμφανίζουν κρέατα προερχόμενα από χώρες του εξωτερικού ως ελληνικά και να τα κοστολογούν με υψηλότερες τιμές.

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς θεωρεί, ότι με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα αίτημα των καταναλωτών, αφού θα γνωρίζουν τι κρέας αγοράζουν, ενώ θα προκύψει σημαντικό όφελος για τα νοικοκυριά. Η εφαρμογή της απόφασης θα πρέπει να ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα, χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.