Εθνικό Σχέδιο Ανακατασκευής γερασμένων αντιπλημμυρικών υποδομών

Γράφει η Κατερίνα Πατσογιάννη, μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Η βιβλική καταστροφή του Πηλίου, ιδίως σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ύστερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, μάς γέμισε θλίψη, ενώ το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες αντίστοιχων καταστροφών σε περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου και τον όμορφο Αη Γιάννη, όπου όλοι είδαμε πώς ¨εξαφανίστηκε¨ σε μια στιγμή ο βασικός οδικός άξονας.

Ακόμη πιο θλιβερή όμως ήταν η είδηση ότι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου στη γειτονική Εύβοια πριν λίγες ημέρες. Και όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής ακόμη προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που η φονική πλημμύρα τους προξένησε.

Βρισκόμαστε προ των πυλών της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η έκρηξη ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης στις χώρες του δυτικού κόσμου αποτελεί γεγονός. Αντίθετα στην Ελλάδα σε κάθε ανακοίνωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, περιοριζόμαστε στην ευχή να μην μετράμε θύματα και σε μια απλή καταγραφή υλικών ζημιών.

Η αλήθεια είναι ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και η οργή της φύσης εκδηλώνεται με πρωτόγνωρα για την περιοχή μας φαινόμενα.

Είναι αλήθεια επίσης ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας 8ετίας δεν άφησε περιθώρια σε κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή σύγχρονων τεχνικών έργων, περιοριζόμενοι σε συντηρήσεις και αντιμετώπιση ζημιών μέσω ad hoc ενισχύσεων.

Τα γερασμένα έργα υποδομής άλλων δεκαετιών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μανία της φύσης.
Από την άλλη, αν ένα κράτος θέλει να θεωρείται σύγχρονο και αποτελεσματικό υποχρεούται, πρώτα από όλα, να μπορεί να εγγυηθεί στον πολίτη ασφάλεια: Να μπορεί δηλαδή να μετακινείται, να λειτουργεί, να ζει χωρίς το φόβο.

Μικροπολιτικές προσεγγίσεις ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που θέλουν την Κυβέρνηση να πολώνει και να αποκλείει συνέργιες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μάς παραπέμπουν στο χθες και σε μίζερες παλαιοκομματικές λογικές.

Η πολιτεία καλείται να αλλάξει κατεύθυνση. Απαιτείται Εθνικό Σχέδιο Ανακατασκευής των υπαρχουσών αντιπλημμυρικών υποδομών σε όλες εκείνες τις περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα. Όχι άλλα πασαλείμματα στις υπάρχουσες παρωχημένες τεχνολογικά υποδομές. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο, επιστήμονες, υπό το συντονισμό της Κυβέρνησης, καλούνται να εφαρμόσουν νέες τεχνικές, να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα υλικά και τεχνολογίες για να εγγυηθούν το αυτονόητο: Την ασφάλεια του πολίτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.