Eurogroup: Λευκός καπνός στα αποκαΐδια της διαπραγμάτευσης

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Eurogroup: Λευκός καπνός στα αποκαΐδια της διαπραγμάτευσης

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*
Τον Οκτώβριο 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι η β’ αξιολόγηση, η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα ολοκληρωνόταν «όλα μαζί. Ταυτόχρονα»!

Έκτοτε, πέρασαν άπρακτα έξι Eurogroup. Και μετά από κάθε αποτυχημένη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και άλλοι κορυφαίοι Υπουργοί, δήλωναν ότι η συμφωνία «θα» κλείσει στο επόμενο.

Δια στόματος του Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε μάθαμε πως η συμφωνία είχε ήδη κλείσει τρεις εβδομάδες πριν, ωστόσο η Κυβέρνηση ζήτησε χρόνο, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό πως δήθεν διαπραγματευόταν λύση στο ζήτημα του χρέους.

Λίγο καιρό πριν η Κυβέρνηση ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και όλα αυτά με στόχο μια βιώσιμή λύση για το χρέος. Η απαίτηση για διαγραφή έγινε κούρεμα, έπειτα απομείωση και μέχρι χθες ικεσία μια καλύτερης διατύπωσης

Σήμερα, βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και 16 μήνες μετά, παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο επιτροπείας και υψηλών πλεονασμάτων έως το 2060! Ενώ, η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018, όπως άλλωστε δήλωνε εδώ και καιρό ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για σημαντική επιτυχία, για μια πρωτοφανώς μεγάλη δόση. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πως η δόση των 8,5 δισ είναι πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης για τη συμφωνία. Μια δόση που θα εξανεμισθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού βάσει των υποχρεώσεων της χώρας μας, μίας δόση 8,5 δις από τα οποία τα 7,7 πάνε απευθείας στην αποπληρωμή ομολόγων.

Ο «λευκός καπνός» τις διάσκεψης του Eurogroup δεν είναι τίποτα περισσότερο από σκέτο καπνό, καθώς η χώρα δεν κέρδισε τίποτε ουσιαστικό. Οι κύριοι της Κυβέρνησης, ωστόσο, πανηγυρίζουν κάτι που θα γινόταν ούτως ή άλλως, καθώς θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να γίνεται στάχτη, αν αυτό σήμαινε την παραμονή τους στην εξουσία.

Το μόνο που πραγματικά κατάφερε η Κυβέρνηση είναι να εδραιώσει ένα αναπόδραστο αδιέξοδο λιτότητας, να καθηλώσει περαιτέρω την οικονομία και να γονατίσει την ελληνική κοινωνία. Το μόνο που κατάφερε είναι να πληγώσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας, να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια για επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα. Το μόνο που κατάφερε η χθες, η Κυβέρνηση είναι να θέσει τις βάσεις για ένα μνημόνιο διαρκείας και να στηρίξει το μέλλον των Ελλήνων στις αόριστες υποσχέσεις των ξένων.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.