Εύχομαι να επανέλθουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα

Γράφει η Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αρκετά είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας όπως και σε άλλους εργασιακούς χώρους, κάτι που δείχνει ότι βρισκόμαστε στην τρίτη έξαρση της πανδημίας ,
Τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά ως προς την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ ανοίγει η εκδίκαση κάποιων πολιτικών υποθέσεων . Οι δικαστικοί υπάλληλοι εργάζονται εκ περιτροπής με φυσική παρουσία και , αξιοποιώντας τις ελάχιστες δυνατότητες που τους παρέχει η πολιτεία , με τηλεργασια ενώ γίνεται όλο και πιο βέβαιο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη. Οι δικηγόροι του Βόλου στην πλειοψηφία τους δηλώνουν επιφυλακτικοί σε περαιτέρω ανοίγματα αυτή τη στιγμή .Το ακούμε καθημερινά στις συναλλαγές μαζί τους που κατά κύριο λόγο γίνονται με φυσική παρουσία αλλά και στην επιφυλακτικότητα τους να επωφεληθούν κάποιων δυνατοτήτων να δικάσουν υποθέσεις όπως ορίζουν οι ΚΥΑ αλλά και οι πράξεις των προϊσταμένων των υπηρεσιών .Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές στα δικαστήρια του Βόλου υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων στη διαχείριση της παρούσας υγειονομικής κρίσης . Δεν είναι λίγο αυτό ούτε εύκολο το να κρατηθούν οι ισορροπίες σε εργασιακούς χώρους όπου για την εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να συνεργαστούν τρεις κατηγορίες εργαζομένων με διαφορετική σχέση εργασίας η κάθε μία Η δικαστική εξουσία , οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι .Οι τελευταίοι είναι ένας κλάδος εργαζομένων που πλήττονται οικονομικά εδώ και ένα χρόνο .Προσωπικά προσυπογράφω κάθε προσπάθεια των θεσμικών τους οργάνων να αποζημιωθούν με οποιονδήποτε τρόπο .Το δίλημμα δεν είναι ανοιχτά ή κλειστά δικαστήρια για κανέναν από τους τρεις πυλώνες της δικαιοσύνης. Το ζητούμενο για όλους πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει αφού διασφαλιστεί από την πολιτεία η δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί Να γίνονται δωρεάν συχνά ραπιντ τεστ αλλά και τυχόν αναγκαία επαλήθευση με μοριακά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στην καθαριότητα στην θερμομέτρηση ,στη διενέργεια των σελφ τεστ και στην φύλαξη των δικαστικών κτιρίων . Ας λείψει η διαρροή αμφίσημης ενημέρωσης για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα δικαστήρια που προκαλεί αναστάτωση . Με κάθε σεβασμό στους επιστήμονες λοιμωξιολόγους ας συγκρίνουν μεγέθη διασποράς με την αντίστοιχη δυνατότητα αξιοπρεπούς περίθαλψης .
Με την πίστη ότι το κράτος έχει πλέον την εμπειρία ενός έτους εφαρμογής- ξε-εφαρμογής μέτρων εύχομαι στις εναπομείνασες ημέρες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα του παρόντος δικαστικού έτους , εύχομαι να επανέλθουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα όλοι υγιείς με σταθερά βήματα.
Καλό Πάσχα και καλή ψυχική ανάταση σε όλους .
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Εκπρόσωπος του ΣΔΥ Βόλου στην ΟΔΥΕ
Αντιπρόσωπος της ΟΔΥΕ στην ΑΔΕΔΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.