Φλόγες, Φωτιές, Αλαζονεία και Ολοκληρωτισμός

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης

Το χρόνο μου τον μοιράζω όπως είναι γνωστό μεταξύ Αττικής και Μαγνησίας. Μέχρι πρότινος και πιο συγκεκριμένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήμουνα μόνιμος κάτοικος Νέας Μάκρης. Ως παραθεριστής της καλοκαιρινής περιόδου τη περιοχή την επισκέπτομαι τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Η λέξη που ταιριάζει για τη περίπτωση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά είναι μία και λέγεται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Την ημέρα που έγινε το τραγικό συμβάν πέρναγα τη Μαραθώνος, μισή ώρα πριν από την ώρα που τη διέσχισε η φονική φωτιά. Με απλά Ελληνικά εγώ θα ήμουνα είτε καμένος πάνω στην κεντρική λεωφόρο ή θα με είχαν στριμώξει οι φλόγες στο Μάτι με την προτροπή της περιφέρειας και του αρμόδιου υπουργού κυρίου Τόσκα. Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν κατευχαριστημένοι με τις επιχειρησιακές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού. Με τις επιλογές του κυρίου υπουργού και της περιφέρειας Αττικής δεν μπόρεσα να γυρίσω στην κατοικία μου και αποχωρίστηκα από την οικογένειά μου με ότι αυτό συνεπάγεται. Έζησα από κοντά την ανεπάρκεια και την έλλειψη οργάνωσης που έχει ο κρατικός μηχανισμός επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρόβλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι τι θα πάθει ο κόσμος αλλά πως θα διαχειριστεί επικοινωνιακά το όλο θέμα, για αυτό είμαι 100% πεπεισμένος, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τους ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η παραμονή στην εξουσία και η προπαγάνδα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο και για του λόγου το αληθές χαρακτηριστικά αναφέρω:

1. Ο κύριος Τσίπρας κατά τη διάρκεια του τραγικού συμβάντος ανέφερε τα περί «ασύμμετρης απειλής»
2. Ο κύριος Πολάκης μιλούσε για παραποίηση των γεγονότων από τα γνωστά «βοθροκάναλα»
3. Υπόνοιες για εμπρησμό την ώρα που οι φλόγες εξαπλώνονται
4. Η πρώτη αντίδραση της Ελληνικής πολιτείας γίνεται 20:05 δηλαδή 3 ώρες και 15 λεπτά αργότερα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς
5. Απαγόρευση της παρουσίας των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκπομπές του ομίλου ΣΚΑΙ

Δεν εννοείται σοβαρός πολιτικός και ιδιαίτερα πρωθυπουργός που την ώρα του συμβάντος μίας φυσικής καταστροφής να επιδίδεται σε κατηγορίες και δικαιολογίες συνωμοσίας. Δείχνει ότι η μοναδική του έννοια είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι η τάχιστη επίλυση του. Αυτό πρακτικά έγινε κατανοητό από τον διάλογο που είχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής υπό την υψηλή και άχαρη παρουσία του πρωθυπουργού που ρώταγε τις ερωτήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι αποδέχεται την πολιτική ευθύνη, χωρίς βέβαια να παραιτηθεί, δείχνοντας το πόσο καρεκλοκένταυρος και παλιάς κοπής πολιτικός είναι.

Ο κύριος Πολάκης τις πρώτες ώρες του συμβάντος και ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, όποιος δημοσιογράφος τόλμησε να αναφέρει την πιθανότητα ύπαρξης νεκρών χαρακτηρίστηκε ως ψεύτης και εκπρόσωπος των γνωστών άλλωστε πλέον βοθροκάναλων. Αφού ο Παυλής (ο Πολάκης) μας έκανε υπερήφανους λοιπόν με τη κατά δήλωσή του άριστη απόδοσή του ως αρμόδιος υπουργός υγείας είπε και το αμίμητο «Μετά από 36 ώρες στο πόδι και μια απερίγραπτη πίεση συνολική και προσωπική, λόγω αυτών που συνέβαλα να γίνουν για να αντιμετωπιστούν πλευρές της τραγωδίας αλλά και τη συνήθη προσωπική επίθεση που δέχθηκα άλλη μια φορά με όρους πρωτοφανούς διαστρέβλωσης, μέσα μου παλεύουν τρία συναισθήματα: Θλίψη, Θυμός και Πείσμα». Είναι να γελάς με τη πολιτική γελοιότητα ενός ανθρώπου που λίγες ημέρες πριν δήλωνε ευθαρσώς στο twitter «Οι δήθεν νεκροί είναι δημιούργημα των βοθροκάναλων (εννοώντας και τα έντυπα μέσα και το ραδιόφωνο). Δεν θα σας περάσει, θα πάμε τη χώρα μπροστά όσο και αν μας πολεμάτε». Τα συμπεράσματα είναι δύο: Ότι προφανώς η Αυγη, το Documento και το Kontra News δεν είναι βοθροκάναλα (με την ευρεία έννοια το κανάλι και με δεδομένο ότι στηρίζουν σθεναρά τη κυβέρνηση) και φυσικά ότι 87 νεκροί είναι ένα είδους μυθιστόρημα το οποίο κατασκευάστηκε από τα όργανα της διαπλοκής. Παυλή μου υπάρχουν και τα ψυχιατρεία.

Όταν η φωτιά εξαπλώνεται και το φυσικό φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη τότε η ερώτηση που τίθεται είναι πως αυτό θα περιοριστεί πιο γρήγορα και όχι το πώς έγινε για να γίνει η ζητούμενη αποποίηση της ευθύνης. Για την ιστορία του θέματος, οι εμπρησμοί προκύπτουν έπειτα από ενδελεχή έρευνα και συμβαίνουν συνήθως βραδινές ώρες, αυτό δεν έγινε αγαπητοί σύντροφοι οπότε πριν βγάλουμε πόρισμα πρώτα ρωτάμε και μετά ανακοινώνουμε. Έτσι τα κυβερνητικά στελέχη αναλώσανε πολύτιμο χρόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι αντί να οργανώσουν καλά μέσω της περιφέρειας και του υπουργείου τη διαχείριση του τραγικού συμβάντος και έτσι η επίσημη αντίδραση ήρθε μετά από 3 και πλέον ώρες. Πολύ Marketing λίγο Finance ή επί του λαϊκότερου «Το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται και ο Παπάς»

Τέλος η αλαζονεία και ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης επισφραγίστηκε μέσω της απαγόρευσης της παρουσίας στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον όμιλο ΣΚΑΙ. Η δικαιολογία είναι τουλάχιστον γελοία και έγινε με αφορμή το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ που αφορούσε την πιθανή καρατόμηση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που συνέβηκαν στο Μάτι. Το εμπάργκο αυτό από τη κυβέρνηση δείχνει ανασφάλεια, φόβο στη κριτική και έναν βαθύτατο ολοκληρωτισμό στη διακυβέρνση θεωρώντας ότι ως κυβερνώντες έχουν το αλάθητο όπως ο Παπάς ασχέτως αν αυτοί είναι άθεοι και το δηλώνουν κιόλας….

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν συνδέσει το όνομά τους με τρεις κακές διαχειρίσεις φυσικών καταστροφών, δύο πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής καθώς και τη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτοί οι κρατιστές που θέλουν όλα να ρυθμίζονται από το κράτος δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα εκεί όπου το κράτος είναι απαραίτητο. Το γεγονός αυτό δείχνει το πόσο επικίνδυνοι είναι για το τόπο μας και για αυτό το καλύτερο για όλους είναι να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα , πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.
Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.