Για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Από τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο

Ο εορτασμός της 14ης Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας μετά από μια ιστορική παρουσία 3.500 χρόνων.
Η ημέρα αυτή αποτελεί μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορική και συλλογική μας μνήμη. Είναι ημέρα εθνικής μνήμης των δεινών που βίωσε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός και συγχρόνως ημέρα απόδοσης τιμής στους Έλληνες, οι οποίοι παρά τα όσα βίωσαν, επέδειξαν περίσσια ψυχική δύναμη και αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται.
Δεν ξεχνιέται η φωτεινή παρουσία του Ελληνισμού στα χώματα της Ιωνίας, το στίγμα που άφησε στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Αλλά ούτε και ο πρωτόγνωρος ξεριζωμός, το δράμα της προσφυγιάς και ο σκληρός αγώνας τους να ριζώσουν στη μητέρα πατρίδα με μοναδική περιουσία τις πικρές μνήμες τους, τις αξίες και τον πολιτισμό τους. Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες αλλά μόνο να ενισχύσει την ιστορική μας συνείδηση. Υποκλινόμαστε, διατηρούμε ζωντανή την ιστορική γνώση και παραδίδουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές την ιστορική μας παρακαταθήκη να μας παραδειγματίζει και να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά.
Στις 17 του Σεπτέμβρη του 2017, η Νέα Ιωνία Βόλου που υποδέχτηκε όπως και όλη η Ελλάδα, τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και αποτελεί εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς, τιμά με σεβασμό την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για να κρατήσουμε όλοι αναλλοίωτα τα γεγονότα του δραματικού ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος και άσβεστη την μνήμη των προγόνων μας, ως θεμέλιο για την προάσπιση των αξιών που διαχρονικά υπηρετεί η χώρα μας.
Ειδικά όσον αφορά στην πόλη μας, η εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων έδωσε μια διαφορετική πνοή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.