H εκμίσθωση ξυλόσπιτου στο Κουρί

Γράφει ο Χρ. Καραζούπης*

Αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του δήμου Αλμυρού η απόφαση εκμίσθωσης του πρόσφατα κατασκευασμένου και μη περαιωμένου ξυλόσπιτου στο Κουρί προϋπολογισμού 250.000ευρώ!! με τον τίτλο: «Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση του Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης Επισκεπτών στο Δημοτικό δάσος «Κουρί » Δ. Αλμυρού». Η απερχόμενη δημοτική αρχή πριν παραδώσει τη διοίκηση του δήμου βιάζεται να κλείσει θέματα δικαιολογώντας έτσι τις άστοχες και μη ωφέλιμες προς τους δημότες αποφάσεις της . Η περιττή και αλόγιστη αυτή απόφαση στοίχησε στους δημότες 250.000ευρώ!!, τη στιγμή που υπάρχουν και ρημάζουν εντός των λιμνών δύο παρόμοια ξυλόσπιτα, στα οποία θα μπορούσε να εκδοθεί άδεια και να λειτουργήσει πραγματικά ως ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, αφού και στο κέντρο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ για να λειτουργήσει έχει δοθεί άδεια λειτουργίας ως ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, καθότι μόνο με αυτή την άδεια μπορούν να λειτουργήσουν εντός περιοχής NATOURA.
Ας ψάξουν λοιπόν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές με ποια χρήση θα ηλεκτροδοτηθεί αυτό το ξυλόσπιτο και αν τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Η μόνη πρόταση που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη και πρέπει να υιοθετηθεί από όλο το δημοτικό συμβούλιο είναι η δωρεάν παραχώρηση σε φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του ν. 4430/2016 για πέντε έτη, που ασκεί δραστηριότητα στον οικείο δήμο για ενίσχυση της τοπικής και κοινωνικής ωφέλειας, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ν4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1). Τέτοιος φορέας στο δήμο μας είναι η ομάδα του LOS ALMYROS που πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια ένα μοναδικό διεθνές φεστιβάλ με 10.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, με εισροή στη τοπική αγορά πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ!! Με τη δωρεάν παραχώρηση στην ομάδα αυτή θα υπογραφεί παράλληλα, ένα μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο θα υπάρχει δέσμευση για τη φύλαξη, προστασία και συντήρηση των εγκαταστάσεων εντός του δάσους, ενώ θα γίνεται ενημέρωση των μαθητών και επισκεπτών του δάσους, για την προστασία, τις δράσεις και την αξία του δάσους και θα προσφέρονται είδη εστίασης σε πολύ χαμηλές τιμές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ομάδα αυτή, με τα δικά μας παιδιά να κάνουν και άλλες δράσεις, με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, του μοναδικού αυτού δάσους αλλά και του τόπου μας γενικότερα. Αντίθετα η εκμίσθωση του σε δημοπρασία θα επιφέρει μεγάλο μίσθωμα με ταυτόχρονη με μετακίνηση του κόστους εκμίσθωσης στους επισκέπτες του ξυλόσπιτου, το οποίο βέβαια θα έχει δοθεί άδεια λειτουργίας ως ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ενώ θα λειτουργεί ως μία πανάκριβη καφετέρια.
Ας μην παραμείνουμε άλλο παθητικοί παρατηρητές των τεκταινόμενων στο τόπο μας, ας προστατεύσουμε αυτόν, ας προστατέψουμε το περιβάλλον, ας προστατεύσουμε το μοναδικό μας δάσος κουρί, ας αφήσουμε κάτι στις επερχόμενες γενεές και να μη κατασπαταλούμε πόρους τους οποίους έχουμε δανειστεί.

*τ. Δ/ντής Δ/κών και Οικ/μικών Υπηρεσιών Δήμου Αλμυρού
Πρόεδρος ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.