Η 76η Επέτειος του Ολοκαυτώματος Μηλεών

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

4 Οκτώβρη του 2019. Είναι η 76η φορά που καλούμαστε να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των ηρώων Μηλιωτών οι οποίοι βίωσαν ένα από τα χειρότερα πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης σε όλο του το μένος και έπεσαν θύματα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος του τόπου τους.
Όλοι μας γνωρίζουμε, πως η φρικτή ακολουθία των γεγονότων ξεκίνησε το πρωί της 4ης Οκτωβρίου του 1943, όταν οι δυνάμεις των Ες-Ες εισέβαλαν στις Μηλιές και προχώρησαν σε εκτελέσεις με το πρόσχημα των αντιποίνων για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων. 28 Μηλιώτες εκτελέσθηκαν ή κάηκαν και η θυσία τους αυτή αποτελεί για τη χώρα μας ένα ακόμη ιστορικό σύμβολο ηρωισμού στο βωμό για το ιδανικό της Ελευθερίας. Ένα ακόμη σύμβολο ηρωισμού απέναντι στο σκοτεινό αφήγημα του Ναζισμού, βαπτισμένο στο αίμα, που αναδύθηκε από τους καπνούς και τις στάχτες των Μηλεών.
Στα θύματα του Ολοκαυτώματος, στους ήρωες αυτούς, χρωστούμε πάνω απ’ όλα το δίδαγμα από τη θυσία τους και οφείλουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη μνήμη αλλά και τη δικαίωσή τους. Για την Ελλάδα το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το ποσό, με το τελικό δηλαδή ύψος των αποζημιώσεων. Είναι ιστορικό χρέος και δικαίωση απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.
Τέτοιες εκδηλώσεις, στη χώρα μας αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου που επλήγη από παρόμοιες κτηνωδίες, λειτουργούν ως ερέθισμα επαγρύπνησης, προκειμένου να μην βιώσει ξανά η ανθρωπότητα τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού. Οφείλουμε να μνημονεύουμε και να τιμάμε αυτούς τους ήρωες. Όχι όμως απλά σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για ρατσιστικές και εθνικιστικές συμπεριφορές μεμονωμένα ή από συλλογικότητες και οργανώσεις ανά την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, που με τα μισαλλόδοξα κηρύγματά τους ελλοχεύουν, προκειμένου να καταστούν κυρίαρχη άποψη. Απειλούν να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να μας γυρίσουν πίσω στο σκοτάδι και το μίσος.
Οι κοινωνίες, τα κράτη, και ο κάθε ένας από εμάς, όλοι οι απλοί πολίτες στο σύνολό μας, οφείλουμε να θυμόμαστε. Οφείλουμε να θωρακίζουμε την πίστη στις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, διασφαλίζοντας στις μελλοντικές γενιές ότι δεν θα φτάσουν κάποια στιγμή να μνημονεύουν νέες τραγωδίες και νέα Ολοκαυτώματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.