Η δημοτική αρχή, το ζωτικό ψεύδος και οι άστεγοι

Γράφει ο Απόστολος Παντσάς, πρώην Αντιδήμαρχος κοινωνικής Προστασίας Δήμου Βόλου

Με πραγματική ικανοποίηση διάβασα και άκουσα ότι επιτέλους κάτι κινείται στο τομέα της κοινωνικής παρέμβασης στο Δήμο Βόλου έστω και σε επίπεδο ημερίδας. Μετά από 8 χρόνια πλήρους αδράνειας, πέρα εννοείται από τις υποχρεωτικές από το νόμο «αρμοδιότητες γραφειοκρατικής διαχείρισης κοινωνικού χαρακτήρα», κάτι δείχνει να κινείται.
Ήταν όντως μια ευχάριστη έκπληξη η ημερίδα που οργανώθηκε από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ που στόχευε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και στην καλύτερη εμπλοκή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. Φυσικά μια ημερίδα ήταν, κάτι σαν πάρτι, σαν γιορτούλα όπου κάποιο ευλογούσαν τα γένια τους , άλλοι έριχναν το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους και όλοι μαζί με τη «δύναμη» ισχνών αριθμών και μερικά «θα» προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την τραγική , και σ αυτό τον τομέα την κατάσταση της πόλης. Μόνη παρήγορη νότα η γνωστοποίηση ότι «Η Δημοτική Αρχή προχωρά ήδη τις διαδικασίες για τη λειτουργία και του δεύτερου Ξενώνα Αστέγων στην Άλλη Μεριά για να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότεροι που έχουν ανάγκη. Στον ξενώνα θα μπορούν να φιλοξενηθούν 18 άτομα.» Αυτό είναι όντως κάτι χειροπιαστό.
Δεν είχα την τύχη να παραστώ στην εκδήλωση οπότε αναγκαστικά ότι κατάλαβα το κατάλαβα από όσα γράφτηκαν στον Τύπο και όσα αναπαρήγαγαν τα ηλεκτρονικά μέσα. Διάβασα και έφριξα για το πόσο εύκολο και πιασάρικο είναι το ψεύδος και πόσο δελεάζει η προσπάθεια για παραπλάνηση των πολιτών. Και εξηγούμαι. Γράφτηκε αυτολεξί :‘Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου υλοποιεί σπουδαίο έργο. Από τον Οκτώβριο του 2019, που λειτουργεί, έως σήμερα πέτυχε το 40% των διαμενόντων να βρουν εργασία και το 23% να αποκατασταθεί στεγαστικά» . Αυτό έγραψαν και οι ΤΡΕΙΣ έγκριτες εφημερίδες και αυτό αναπαρήχθη παντού. Πραγματικά θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτό το τεράστιο ψέμα δεν το ανακοίνωσε , δεν το δήλωσε η κ. Χάλαρη που ήταν υπεύθυνη της ημερίδας και του Δήμου. Ειλικρινά θα ήθελα να είναι ένα , λανθασμένο, συμπέρασμα από τα συμφραζόμενα και τα λεχθέντα. Θα ήθελα να είναι έτσι γιατί αν δεν είναι έτσι, είναι τραγικό !
Ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν εφηύρε τον όρο «ζωτικό ψεύδος», εννοώντας την καθησυχαστική ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας για να κρύψουμε μια πιο οδυνηρή αλήθεια. το κοινωνικό κόστος από το ζωτικό τους ψεύδος φανερό : ότι δεν ξέρουμε σωστά ή δεν βλέπουμε σωστά δεν έχει σημασία, δεν έχει αξία με αποτέλεσμα η συλλογική μας άγνοια να έχει τεράστιες συνέπειες. Η προκύπτουσα άγνοια γίνεται αδιαφορία και οι συνέπειες μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Η δημοτική αρχή Μπέου με ένα πλέγμα ψευδών , ζωτικών η μη, παραπλανητικών τακτικών , απειλών , μηνύσεων, τρομοκρατίας και απειλή τρομοκράτησης κατάφερε , επιτυχώς είναι αλήθεια να αποκοιμίσει τη συλλογική συνείδηση. Κατάφερε να μηδενίσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά , κατάφερε να είναι «ζωντανός» και «κυρίαρχος» στο λαϊκό υποσυνείδητο. Κατάφερε να « μουδιάσει» , να «αναισθητοποιήσει» όλα τα αισθητήρια της ευαισθησίας και του ορθολογισμού που ακόμη και οι πλέον αρχέγονες συλλογικότητες ανθρώπων είχαν. Είναι η προφανής του επιτυχία ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ με το γεγονός ότι απέναντι της είχε , και ελπίζω να μην έχει στο μέλλον , το παρτάκικο μικροκομματισμό και τις ανεδαφικές ματαιοδοξίες μικρών και μοιραίων χάρτινων «ηρώων».
Ποιο ήταν όμως το ζωτικό ψεύδος εν προκειμένω ;
Ο ξενώνας των αστέγων στη Νεάπολη ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 !!
Το «Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων» στην περιοχή της Νεάπολη είχε δυνατότητα φιλοξενίας 16 ατόμων και ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί. Αργότερα με μικρές μετατροπές στο υπόγειο , κάτω από έκτακτες συνθήκες μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα . Το Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων του Δήμου Βόλου, συνολικής δαπάνης 554.442,54€, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας», στο οποίο εντάχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βούλγαρη και οικονομική συμμετοχή του Δήμου Βόλου. Με την έναρξη λειτουργίας του ο Δήμος Βόλου απέκτησε τη δυνατότητα να παρέχει σε αστέγους προσωρινή φιλοξενία έως έξι μηνών, που περιλαμβάνει διαμονή και διατροφή από το πρόγραμμα σίτισης του ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου καθώς και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, με σκοπό τη σταδιακή επανένταξη των φιλοξενουμένων. Φορέας λειτουργίας του Ξενώνα είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) Εγκαινιάστηκε από τον τότε δήμαρχο Πάνο Σκοτεινιώτη στις Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 στις 11.30 το πρωί. Ήταν μια ακόμη σημαντική δομή κοινωνικής παρέμβασης, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της περιφέρεια που εγκαινίασε ο Δήμος Βόλου ενισχύοντας έτσι το φάσμα των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας που παρέχει στους δημότες. Και φυσικά δεν είναι του παρόντος άρθρου η αναφορά στο τι πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο κάναμε για την παρέμβαση υπέρ των αδυνάτων συμπολιτών μας στα τριάμιση χρόνια της Δημοτικής μας θητείας. Πρωτοβουλίες που ούτε στα πιο τολμηρά τους όνειρα δεν μπορούν οι σημερινοί διαχειριστές της να ελπίζουν ότι θα δουν !
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι δυο τινά υπάρχουν . Η ότι η Δημοτική αρχή δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι από το 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ή το γνώριζε, που είναι το πλέον προφανές, αλλά δεν δίστασε να δηλώσει ΨΕΥΔΩΣ ότι ο ξενώνας ξεκίνησε το 2019 και να στήσει μια ημερίδα αυτοθαυμασμού και εξαπάτησης των δημοτών μια που εκλογές έρχονται και τα «ζωτικά της ψεύδη» αποτελούν το μοναδικό όπλο στον πόλεμο που έχει κηρύξει στις ΑΛΗΘΕΙΕΣ αλλά και τις ΑΝΑΓΚΕΣ της πόλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.