Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι δικαίωμα

Από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο πολιτικής της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, συνεχίζει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ). Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, βιβλία και εργαστήρια με απαξιωμένες και πολλές φορές επικίνδυνες κτηριακές υποδομές, με μαθητές στοιβαγμένους σε πολυπληθή τμήματα, με εκπαιδευτικούς λάστιχο να συμπληρώνουν ωράριο με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, σε τρία και περισσότερα σχολεία, χωρίς καμία ελπίδα για κάλυψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, συμπληρώνουν το «παζλ» της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χτίζει μεθοδικά το σχολείο της αγοράς, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο την «παραγωγή» του φτηνού και εργατικού προσωπικού, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των μονοπωλίων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Η κατάσταση που επικρατεί και στο σχολείο, μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, δείχνει καθαρά και το τι σημαίνει, που στοχεύει και πως πετυχαίνεται η δίκαιη ανάπτυξη που προπαγανδίζει σε κάθε ευκαιρία η συγκυβέρνηση.

Σ’ αυτό το σχολείο που έχουμε μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα, που οι γονείς, αν έχουν, βάζουν όλο και πιο βαθιά, το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν από τον «εξορθολογισμό» των δαπανών και τη μετατροπή του σχολείου σε προθάλαμο προετοιμασίας των μαθητών, στερώντας τους μορφωτικά αγαθά, για τις κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για το σχολείο που δίνουν τη μάχη για την πολύπλευρη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Στη λογική αυτή εδώ και πολλά χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί την ουσιαστική παιδαγωγική και επιστημονική επιμόρφωσή της. Επιμόρφωση που θα φέρει σε επαφή και θα εξοπλίζει τον εκπαιδευτικό με γνώση για όλο το φάσμα της παιδαγωγικής και επιστημονικής εξέλιξης.

Η επιμόρφωση αυτή θα πρέπει να παρέχεται περιοδικά, δωρεάν (χωρίς δίδακτρα και κάλυψη των όποιων εξόδων μετακίνησης, διαμονής, σίτισης και συγγραμμάτων), με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα των επιμορφούμενων, να είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας και να γίνεται με ευθύνη του κράτους στα ΑΕΙ.
Αντ’ αυτού το υπουργείο Παιδείας επιβάλλει δίδακτρα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τους υποχρεώνει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εκτός εργασιακού ωράριο, εξαναγκάζοντας τους περισσότερους, για ευνόητους λόγους, σε άρνηση της επιμόρφωσης. Πώς είναι δυνατόν για κάποιον, για παράδειγμα, από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα ή τη Λάρισα να μεταφερθεί στον Βόλο, διανύοντας τουλάχιστον αμέτρητα χιλιόμετρα καθημερινά, συμπληρώνοντας «στο πόδι» πολλές ώρες, με τεράστιο κόστος, εκατοντάδων ευρώ (περίπου 600 €: δίδακτρα, μετακίνηση, διατροφή, κ.ά.) να παρακολουθήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης;

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση έχει στόχο μ’ αυτούς που δεν θα επιμορφωθούν και δεν θα αποκτήσουν τίτλο «Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και Διδακτικής Επάρκειας» να συγκροτήσει μια «κρίσιμη μάζα», ευάλωτων, απειλούμενων, τρομοκρατημένων εκπαιδευτικών, που θα εκβιάζονται και θα χειραγωγούνται με τις δυσμενείς συνέπειες, που θα έχει η έλλειψη παιδαγωγικής επάρκειας, για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το γεγονός πως ο φορέας υλοποίησης, η ΑΣΠΑΙΤΕ, είναι δημόσια σχολή και η καταβολή διδάκτρων αντιβαίνει του ρόλου και της αποστολής της, πως δεν συμμορφώνεται ούτε με τελεσίδικες αποφάσεις της ίδια της αστικής δικαιοσύνης (απόφαση ΣΤΕ 2036/2016) που δικαίωσε υποψήφιους εκπαιδευτικούς, που προσέφυγαν στο παρελθόν κατά της καταβολής διδάκτρων, δείχνει καθαρά πως υλοποιεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, λειτουργώντας σαν ένας ακόμα «δούρειος ίππος» για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Απαιτούμε άμεσα :

 Ετήσια επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές), για την πλατύτερη παιδαγωγική, επιστημονική και τεχνολογική γνώση και εξέλιξη.
 Δωρεάν και με ευθύνη της πολιτείας επιμόρφωση στα ΑΕΙ.
 Πλήρη κάλυψη του κόστους επιμόρφωσης, όπως μετακίνηση, διατροφή, στέγαση, συγγράμματα κλπ.
 Απαλλαγή από την εργασία όσο διαρκεί η επιμόρφωση.
 Η ΑΣΠΑΙΤΕ τώρα να επιστρέψει το σύνολο των διδάκτρων στους μόνιμους συναδέλφους μας της ΤΕΕ και να εγγράψει και αυτούς που αρνήθηκαν για τους προαναφερόμενους λόγους.
 Όλα τα παραπάνω να ισχύσουν και για εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν τίτλο «Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και Διδακτικής Επάρκειας» για να εργαστούν στην εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.