Η επιτυχημένη κινητοποίηση της Κυριακής στην αγορά του Βόλου και της Ν.Ιωνίας

Από τον Δ. Κανελλή, μέλος του ΔΣ του ΕΣΒ, Μέλος των "Εμπόρων Ενάντια στην Κρίση"

Θεωρώ πολύ σημαντικό να χαιρετίσουμε τη μαζική συμμετοχή των εμπόρων του Βόλου στην άρνηση για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αυτή την Κυριακή παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα εκτός κέντρου (όπως σχεδόν κάθε Κυριακή, αφού είναι καθαρό πως δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο), έμεινε κλειστό όμως και το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων του κέντρου. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε πολύ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στους δανειστές-εκβιαστές ότι ο εμπορικός κόσμος του Βόλου (αλλά κι όλης της χώρας) ούτε διατεθειμένος είναι να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα ούτε θέλει ένα μέτρο που θα επιφέρει απανωτά λουκέτα.

Καθοριστική η απόφαση του ΕΣΒ

Στη μεγάλη αυτή συμμετοχή στο κλείσιμο των καταστημάτων, αδιαμφισβήτητα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας και η ανακοίνωσή του πως η αγορά θα παραμείνει κλειστή. Καθώς επίσης και η απόφαση να μοιραστούν αφίσες που να εξηγούν τους λόγους που παραμένει κλειστή αγορά και να καλούν τους καταναλωτές να μην ψωνίζουν τις Κυριακές. Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο καθαρό τρόπο η άποψη που ως “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση” καταθέτουμε όλο το προηγούμενο διάστημα για το πως έπρεπε να κινηθεί ο ΕΣΒ μέχρι τώρα. Αντ’ αυτού όμως μέχρι τώρα ο ΕΣΒ με ευθύνη της πλειοψηφίας έβγαζε ανακοινώσεις που επί της ουσίας ευνοούσαν το Κυριακάτικο άνοιγμα. Όλες τις προηγούμενες Κυριακές αντί να βγαίνουν αποφάσεις του ΕΣΒ αντίστοιχες με αυτή τις 7 Μάη, ακούγαμε τους κ. Τσέλιο και Οντόπουλο να επιχειρηματολογούν γιατί δεν μπορεί ο ΕΣΒ να καλέσει σε μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης απραξίας είναι να φτάσουμε να κινδυνεύουμε να ψηφιστεί το άνοιγμα για 30 Κυριακές το χρόνο! Ελπίζουμε να γίνει η αυτοκριτική για αυτή τη λαθεμένη και αναποτελεσματική στάση, απέναντι σε ένα μέτρο που ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές. Τη στάση του κλεισίματος της Κυριακή 7 Μαΐου πρέπει να διατηρήσουμε και το επόμενο διάστημα.

Σημαντική η στήριξη του καταναλωτικού κοινού που δεν κατέβηκε για αγορές

Συνέβαλε σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην επιτυχία του κλεισίματος την Κυριακή. Εξαιρέσεις βέβαια πάντα υπάρχουν αλλά ήταν ελάχιστες και ποσοστιαία αμελητέες. Θεωρούμε ότι πλέον γίνεται από όλους κατανοητό ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν έχει στόχο να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό αλλά να εφαρμόσει τις μνημονιακές πολιτικές και να οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και η στάση των πολυεθνικών …

Αν και το σύνολο σχεδόν των τοπικών καταστημάτων έμειναν κλειστά γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα και ανάγκη για μια μέρα ξεκούρασης, ορισμένα πολυκαταστήματα πολυεθνικών παρέμειναν ανοιχτά (π.χ. Marks&Spencer, Bershka, H&M, Ζάρρας κ.α.). Με την απειλή προς τους εργαζόμενους πως αν απεργήσουν θα απολυθούν, αγνόησαν την απόφαση του ΕΣΒ κι άνοιξαν. Απέδειξαν έτσι πως οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται απλά για την κερδοφορία και ότι θεωρούν πως με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσουν σε κλείσιμο όλα τα μικρά καταστήματα. Ένας από τους τρόπους που έχουμε ως τοπική κοινωνία είναι να μποϊκοτάρουμε και να μην κάνουμε τα ψώνια από αυτά τα καταστήματα. Οι συνθήκες εργασίας που προσφέρουν είναι απαράδεκτες. Η ποιότητα που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα χαμηλή. H κοινωνική ευαισθησία που έχουν είναι κάτω από το μηδέν.

Η Κυριακή είναι αργία.

Διαφορετικά θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως αν ξεκινήσουμε να ψωνίζουμε Κυριακή ίσως στο τέλος μας αναγκάσουν όλους να δουλεύουμε Κυριακή. Αυτό ήταν και το πολύ επιτυχημένο μήνυμα των φωτογραφιών που ανήρτησε στη βιτρίνα του γνωστό τοπικό κατάστημα στο κέντρο του Βόλου και που πολύ καλή πρόταση θα ήταν να το αναρτήσουν όλα τα καταστήματα την επόμενη φορά με απόφαση του ΕΣΒ.

Ποτέ την Κυριακή λοιπόν! Ούτε 52, ούτε και 8! Κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοικτό!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.