Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τα προβλήματά της και οι σταθερές βάσεις, που δεν προβλέπεται ποτέ η διάλυσή της

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Όχι σε διακυβερνητικές συνόδους η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Θα πραγματοποιηθεί σε Ευρωπαϊκή Συνέλευση, όπως έγινε η Συνταγματοποίηση της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών, με εκπροσώπους των Κυβερνήσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επετεύχθη, έτσι, η μεταφορά υπερεθνικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διασφαλίστηκε το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης. Πρακτικά , ξεδιαλύνεται ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων, στη μορφή και την ένταση της Δημοκρατικής Νομιμοποίησης της Ευρώπης.

Με την Ενοποίηση των Ευρωπαϊκών κρατών, επιτυγχάνεται το όνειρο των Ευρωπαίων πολιτών, που εκτός από την ειρηνική συνύπαρξή τους, που επιτυγχάνεται και υλοποιείται, διευκρινίζεται και η επιβίωση του παραγωγικού μοντέλου της Ευρώπης και η μεγάλη κληρονομιά του Δημοκρατικού της Πολιτεύματος. Οι μεταβολές αυτές έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Στις αρνητικές επιπτώσεις καταγράφεται η αύξηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που έχουν καταστεί διαρθρωτικά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μάλιστα την ώρα , που αυτή μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή, της διαδικασίας της ολοκλήρωσής της, με βασικά σημεία στην ημερήσια διάταξη, τη διεύρυνση και τη μελλοντική χρηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται Κυβερνήσεις σταθερές, με στόχους υψηλούς, με τη σκέψη στις ερχόμενες γενεές και όχι στις ερχόμενες εκλογές και μακριά από κάθε λαϊκισμό. Η Γιουγκοσλαβική κρίση, με την απόκρυψη της παραγωγής όπλων με απεμπλουτισμένο Ουράνιο, οδήγησε στον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η «γκρίνια» της Μεγάλης Βρετανίας, για το ποσοστό συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση , οδήγησε την απόσχισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένα Εθνικά Κοινοβούλια, με την αρνητική τους στάση, ως προ της συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, δημιουργεί μεγάλες αναταράξεις στην εφαρμογή θεμελιωδών κανόνων αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, λόγω της πολυποικιλότητας και των μεγάλων αναγκών της Γεωργίας, στις υποδομές της και τη χρηματοδότηση, αποτελεί διαφοροποιημένο ρόλο στα Εθνικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνήθη αμφισβήτηση των ποσοστώσεων ενίσχυσης αυτών.

Γιατί , όμως, σπεύδουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες , να ενταχθούν και μάλιστα αφού προετοιμαστούν για χρόνια, για να μπουν κι αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασφαλώς παίζουν σημαντικό ρόλο οι Θεμελιώδεις αρχές της:
1ονΤο Δημοκρατικό της πολίτευμα.

2ον. Η ελεύθερη διακίνηση χρήματος , εμπορευμάτων και ανθρώπινου δυναμικού στη μεγάλη αγορά εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων.

3ον . Η χρηματοδότηση των Εθνικών Κρατών από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Τράπεζές της με χαμηλότερο τόκο .

4ον Η Βασική αρχή, στο κάθε κράτος μέλος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του έτους να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ της χώρας του και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ, αποτελούν το πιο σταθεροποιητικό στοιχείο για τα κράτη – μέλη, άλλως θα επιλαμβάνεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και

5ον η θεμελιώδης αρχή της Αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που τον τελευταίο καιρό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις αποφάσεις της στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Όχι , όμως , να επωφελούνται τα κράτη μέλη της , από την συμμετοχή τους στη μεγάλη αυτή αγορά και να μην εφαρμόζουν τις οδηγίες της στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό και να το εφαρμόζουν κατά το δοκούν . Θα πρέπει να εφαρμοστούν θεσμοθετημένα μέτρα κατά των διαφωνούντων.

Η συνεισφορά στο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πλουσιοτέρων οικονομικά κρατών, ανάγκασε τη Μεγάλη Βρετανία, όπως είπαμε , να ζητήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά , επίσης , είναι γνωστό ότι ο αείμνηστος Στρατηγός Ντεγκώλ της Γαλλίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα σπάργανα, τόνιζε επανειλημμένα: τι τη θέλετε τη Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη; Όλες τις συμμαχίες μέχρι τώρα , που συνήψε , τις αθέτησε. Έτσι θα κάνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επιβεβαιώθηκε. Σήμερα , Η Μεγάλη Βρετανία συγκλονίζεται. Η Σκωτία, θέλει να αποσχισθεί. Τρεις Υπουργοί της του «ντρέξιτ» παραιτήθηκαν. Ίσως η Πρωθυπουργός Μέϊ να ανακαλέσει το «ντρέξιν» από τη μεγάλη πίεση των αντιπάλων της. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταθερές βάσεις. Παρά τα προβλήματά της , έχει υψηλούς και σταθερούς στόχους και ποτέ δεν προβλέπεται να διαλυθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και το όνειρο των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών είναι να μπουν σ’ αυτήν .Αλλά και τα άλλα κράτη των άλλων ηπείρων , επιθυμούν να συνάψουν μεγάλες και ισχυρές σχέσεις με την ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στη συνέπεια, που έχει και παρουσιάζει με διαφάνεια τα προβλήματα στα κράτη και τους πολίτες της. Συμμερίζεται τον πόνο τους και βελτιώνει συνεχώς τη διαβίωσή τους, διατηρώντας στα κράτη μέλη της , την Εθνική τους υπόσταση και την κοινωνική τους ευαισθησία και κληρονομιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.