Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στέλνει το μήνυμα ότι είναι η ώρα της φύσης

Απ΄το γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη από την πανδημία. Η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες.
Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί! Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει, του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία της γης και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών.
Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία. Η λογική της εξυπηρέτησης του κυνηγιού του κέρδους των λίγων, εμποδίζει τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ελλάδα, να αποδεχθούν αυτή την απλή αλήθεια. Μέσα στο lockdown, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον «περιβαλλοντικό βραχνά» και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.
Υπενθυμίζουμε ότι με αυτούς τους νόμους που ψήφισε πρόσφατα στην Βουλή η ΝΔ – καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος του υπουργείου Περιβάλλοντος που γινόταν μέσα από τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του, – επιτρέπονται δραστηριότητες που απαγορεύονταν μέχρι σήμερα (ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2.000), – καταργούνται οι φορείς διαχείρισης, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, ακόμα και μέσα σε υγρότοπους και ρέματα, – ξεπουλιέται ο φυσικός δημόσιος πλούτος και τα δίκτυα ενέργειας με την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού για ΑΔΜΗΕ, – παραβιάζονται Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης που εκδηλώθηκε πρόσφατα για την ιδιωτικοποίηση του Νερού μέσα από σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγοντας κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ . Σε ένα κρεσέντο νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει, εν μέσω μιας τόσο σοβαρής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το ξεπούλημα του νερού. Θα πρέπει να θυμούνται ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό!! Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κριθούν για το τι πρότυπο ανάπτυξης και κατανάλωσης προωθούν, διότι η πραγματικότητα της ζωής μας, ναι, εξαρτάται από το εισόδημα του νοικοκυριού μας, αλλά εξαρτάται και από το αν θα έχουμε πρώτη ύλη για να έχουμε εισόδημα και το αν θα έχουμε ποιότητα ζωής μέσα στην κλιματική αλλαγή.
Πρέπει να αλλάξουμε πολλά , σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται κάθε συζήτηση για την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την αλλαγή καυσίμων. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο τα καμπανάκια, οι καμπάνες, χτυπάνε πολύ δυνατά παντού για το περιβάλλον. Η ίδια η παγκόσμια διακυβερνητική διάσκεψη για το κλίμα έχει αποδείξει ότι το 2100, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε περίπου μια αύξηση πάνω από τους 3 βαθμούς Κελσίου. Κάτι, που όπως γίνεται κατανοητό, θα είναι καταστροφικό για τη ζωή του πλανήτη, τα παιδιά μας κι εμάς άμεσα.
Χρειάζεται σε τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αλλαγή πορείας επειγόντως ,για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και του ίδιου του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Προϋπόθεση για αυτό είναι να ηττηθούν οι πολιτικές που αδιαφορούν για το περιβάλλον, καθώς μοναδικό τους μέλημα είναι τα κέρδη των λίγων. Πολιτικές σαν και αυτές που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.