Η Καβάλα μιμήθηκε τον Βόλο με τον Asa Jennings

του Γιώργου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Πιστεύω μετά από τις εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου το 2016 και την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας προς τιμή του Asa Jennings, ο οποίος με τις ενέργειες του διέσωσε περίπου 300.000 έλληνες της Μικράς Ασίας, τα γεγονότα αυτά του 1922 έγιναν γνωστά ανά το πανελλήνιο.

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου βρήκε μιμητές και στην πόλη της Καβάλας, όπου ο Δήμος της Καβάλας ανέγειρε μαρμάρινο μνημείο στον Δημοτικό Κήπο δίπλα στο Ηρώο της πόλης.

Την αναθηματική πλάκα, η οποία είναι όμοια με αυτήν του Βόλου, προσέφερε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Μεταποίησης Εμπορίας Καπνού (ΠΑ.ΣΥ.ΒΙ.ΜΕ.Κ). Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε στις 23 Μαΐου 2023 αφού προηγήθηκε μεγάλη εκδήλωση με σχετικές ομιλίες. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, το μνημείο τοποθετήθηκε σε τέτοια θέση, ώστε η πρόσοψη του να είναι παράλληλη με αυτή του Ελληνικού προξενείου στην Σμύρνη, που βρίσκεται στην προκυμαία, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που σώθηκαν, «σε έναν αέναο διάλογο του τιμωμένου με την πόλη που υπηρέτησε»

Ο Δήμαρχος της Καβάλας κ. Μουριάδης μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «αποφασίσαμε το όνομα του να κοσμεί στους αιώνες το ηρώο της πόλης της Καβάλας»
Πρόσφατα επισκέφτηκε τον Βόλο η δισέγγονη του Asa Jennings, Carey Jennings μαζί με την οικογένεια της προκειμένου να ιδούν το μνημείο του παππού της και άλλα σχετικά αξιοθέατα

Πρόσφατα, στοιχεία του ιστορικού της διάσωσης των Ελλήνων από τον Asa Jennings συμπεριλήφθηκαν στην ταινία της Μίμης Ντενίση «Σμύρνη μου Αγαπημένη».

Αναμφισβήτητα, υπήρξε μία ιστορική αδικία, έως και αγνωμοσύνη θα έλεγα, για δεκαετίες. Συμπερασματικά, διαπιστώνεται, ότι η λησμονημένη ιστορία της διάσωσης των Μικρασιατών τον Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά το 2016. Όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι και φορείς την ιστορική την πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, αφού ο Βόλος υπήρξε τόπος εγκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων και όφειλε να αποδώσει την δέουσα τιμή στον αφανή αυτόν ήρωα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.