Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ το 2010

SEMC 3MP DSC
Γράφει η Ιωάννα Λιούτα πολιτικός επιστημών, μέλος κεντρικής επιτροπής ΜεΡΑ25

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι προφανής. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα lockdown οξύνονται δραματικά. Η σκόπιμη, πολύ φτωχή ,παρέμβαση της στην οικονομία, έχει πολλαπλασιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια ολέθρια καταστροφή. Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί και αυτοθαυμάζεται για τον τρόπο που διαχειρίζεται την οικονομική κρίση. Οι ατελείωτες φλυαρίες των Υπουργών ,για ενίσχυση και ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους χιλιάδες συμπολίτες μας που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τους επιχειρηματίες να βλέπουν ως μόνη λύση, το λουκέτο.
Τα πλήγματα στην οικονομία θα είναι βαριά και μόνιμα Έπονται λουκέτα, ανεργία και φτώχεια τα οποία δεν θα σταματήσουν τα κουπόνια. Οι αναστολές και αναβολές φόρων και οφειλών ,τα δάνεια και οι επιμηκύνσεις τους ,όχι μόνο δεν ωφελούν αλλά οδηγούν στην καταστροφή. Τα νούμερα είναι σκληρά και αμείλικτα:
-Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο ήταν 1.181.296
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις δίνει την 2η χειρότερη θέση ύφεσης στην Ελλάδα .
Η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη σχετικά με τις ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το δημόσιο χρέος το 2020 ανήλθε στα 350 δις, το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε πάνω από 10% του ΑΕΠ και το κρατικό έλλειμμα αγγίζει το 15%. .
Ο Γραμματέας του Μέρα25 κ.Βαρουφάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που από την 10η Μαρτίου στη Βουλή προτείνει και επιμένει για κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων αλλά η Κυβέρνηση τα απορρίπτει. Κουρεύει όμως τα εισοδήματα των εργαζόμενων – με αποτέλεσμα να μειώνεται κι άλλο ο τζίρος των μικρομεσαίων. Έτσι, πληθαίνουν τα λουκέτα, διογκώνεται κι άλλο το Κρατικό Έλλειμμα, καθώς καταρρέουν τα δημόσια έσοδα και γιγαντώνεται το ήδη μη βιώσιμο Δημόσιο Χρέος.
Η Κυβέρνηση μένει άπραγη ή καθυστερεί εγκληματικά να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία που η ΕΕ υιοθετεί. Από τον Οκτώβριο του 2020, ευρωπαϊκές χώρες ταχύτατα, ζήτησαν και πήραν έγκριση(ec.europa.eu Choose your language | Choisir une langue – Choisir une langue | Wählen Sie eine Sprache Administrative institution implementing the policies, laws, and treaties of the European Union. ec.europa.eu), για τα προγράμματα κάλυψης παγίων δαπανών (έως το 90% των παγίων εξόδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών) και μετατροπής δανείων και εγγυήσεων σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις:

-η Γερμανία ζήτησε και πήρε την 20-11-20 χορήγηση 30δις και την 22-1-21 άλλα 12δις
-η Αυστρία ζήτησε και πήρε την 20-11-20 χορήγηση 12δις
-το Λουξεμβούργο 160 εκατομμύρια την 22-11-20
-η Ιταλία 1δις την 15-12-20
-η Σλοβενία 900 εκατομμύρια την 21-12-20 και
-η Πολωνία 2,9δις την 23-12-20 και άλλο 1,9 δις την 30-01-21 για γυμναστήρια ,θέατρα και κινηματογράφους ).
Η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι λόγω της δυσχερούς και της αναποτελεσματικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Είναι μία σταθμισμένη επιλογή, μη στήριξης, κατά την πανδημία, με στόχο την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Επιλογή που αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση Πισσαρίδη. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε το ΔΝΤ το 2010.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.