Οι λαογραφικές εκδηλώσεις της Πορταριάς

Από τον Ιωάννη Μελιτζανά

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Πορταριά για 43η χρονιά οι Λαογραφικές εκδηλώσεις “Πηλιορείτικος Γάμος” που είναι οι μακροβιότερες εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο στην Πορταριά. Γι΄ αυτό και είναι πλέον θεσμός.

Σε αυτή την πολύχρονη πορεία έχουν συντελέσει ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πορταριάς “ΟΡΜΙΝΙΟ”, από την ίδρυσή του, μέχρι και σήμερα.

Επίσης η τότε κοινότητα Πορταριάς, η οποία αργότερα μετεξελίχθηκε στον Δήμο Πορταριάς, συντέλεσαν σ’ αυτή την πορεία μέσω μιας άριστης συνεργασίας.

Οι λαογραφικές αυτές εκδηλώσεις καθιερώθηκαν το 1965, σταμάτησαν στην περίοδο της δικτατορίας και ξανάρχισαν από το 1975 μέχρι και σήμερα. Καθιερώθηκαν χρονικά να γίνονται προς τα τέλη Αυγούστου κάθε χρονιάς με αφορμή και την γιορτή των παραθεριστών που ορίστηκε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Όπως είναι γνωστό η Πορταριά υπήρξε με προεδρικό διάταγμα παραθεριστικό κέντρο από το 1925! Μαζί μες την Κηφισιά και την Ύδρα!

Η παραθεριστική περίοδος άρχιζε από τις αρχές Ιουλίου και τέλειωνε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια ο εισαγόμενος καταναλωτισμός αλλοίωσε τον παραθερισμό και τον αντικατέστησε με τον τουρισμό.

Βασικότερος όμως παράγοντας ο οποίος συνετέλεσε σ’ αυτή την μακρόχρονη διάρκεια ήταν οι άνθρωποι του χωριού μας αλλά και των γειτονικών χωριών που με την αυθόρμητη συμμετοχή τους έδιναν τον τόνο στην επιτυχία των εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να είναι καλύτερα.

Σ’ αυτή την δύσκολη από κάθε πλευρά συγκυρία, με χαρά αναφέρουμε ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων στην Πορταριά, ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του ιστορικού συλλόγου και τα καταφέρνει θαυμάσια!

Διοργανώνονται διαλέξεις για την Ιστορία της περιοχής, εκδρομές και χοροεσπερίδες, εκμάθηση παραδοσιακών χωρών απ΄ όλη την Ελλάδα και πολλά άλλα. Πράγματι τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Οι ευχές όλων μας είναι να συνεχίσετε αυτή την όμορφη προσπάθεια που σας διακρίνει με συλλογικό πνεύμα, έτσι ώστε να συμβάλετε στο μέγιστο και να διατηρήσετε τις πολιτιστικές αξίες και παραδόσεις του τόπου μας και της Πατρίδας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του συλλόγου “ΟΡΜΙΝΙΟ” Πορταριάς και σε όλους όσοι συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην όλη προσπάθεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.