«Η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση μέσα από την Πολιτική Αλλαγή»

Από τον Αργύρη Κοπάνα*

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ότι πλησιάζει η ώρα της Πολιτικής Αλλαγής, της Μεγάλης Πολιτικής Αλλαγής, για την Ελλάδα, με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη!
H Πολιτική Αλλαγή, που ευαγγελιζόμαστε, έρχεται να αλλάξει ριζικά τα πράγματα, να διαμορφώσει ένα νέο εθνικό όραμα, ένα νέο πατριωτισμό, μια νέα Ελλάδα!
Έρχεται να φέρει την αλήθεια στη σχέση πολιτικής-πολιτών, την ελπίδα στη ψυχή των Ελλήνων!
Έρχεται να οικοδομήσει από την αρχή μια οικονομία, που δεν θα «στήνει στον τοίχο» για εκτέλεση τον πολίτη, αλλά θα δίνει αναπτυξιακή πνοή με φορολογικές ελαφρύνσεις, με κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, με στήριξη της παραγωγής, με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας και της δημόσιας περιουσίας!
Με αυτή την πολιτική θα θέσουμε οριστικό τέρμα στην εθνική κατρακύλα της λιτότητας, της ύφεσης, της φτώχειας, της ανεργίας!
Αυτή η πολιτική θα σηματοδοτήσει τη διέξοδο, τη φυγή, την απόδραση της Ελλάδος και των Ελλήνων από τη σκοτεινή και ζοφερή εποχή των Μνημονίων και της Κρίσης!
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη στιγμή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν βαθύ «κρατισμό», αυτόν, που πρεσβεύει και υπηρετεί η σημερινή Κυβέρνηση.
Η «κωματώδης» κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ζητά ισχυρές δόσεις ιδιωτικής οικονομίας!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας γνήσιος μεταρρυθμιστής, που λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις και προχωρά σε ριζικές τομές.
Η μέχρι τώρα πορεία του έδωσε δείγματα γραφής, ενώ η θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλε τις βάσεις, έδειξε το δρόμο, για μια πραγματική Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση κόντρα στη «νομενκλατούρα», που θέλει πάση θυσία να διατηρήσει τα παράλογα προνόμια της παλιάς αναχρονιστικής Ελλάδος, που, όμως, δεν έχουν καμία θέση στη νέα Ελλάδα, που πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε!
Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε ξεκάθαρα για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, που επιβάλλουν την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Κράτους και πολεμούν τις «πελατειακές» λογικές και τις πρακτικές «κομματικοποίησης» του Κράτους!
Άνοιξε το φάκελο των επίορκων υπαλλήλων, που αντιμετώπιζαν πειθαρχικές ακόμη και ποινικές διώξεις, αλλά και το φάκελο των πλαστών «προσόντων», βάσει των οποίων κάποιοι μπόρεσαν να ξεκλειδώσουν την πόρτα του δημοσίου χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις!
Πάνω σε όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να σχεδιάσουμε ως Παράταξη και ως αυριανή Κυβέρνηση, το πλάνο μας και τις θέσεις μας για μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, που θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της χώρας και θα υπηρετεί αποτελεσματικά και γρήγορα τους πολίτες.

Μια Δημόσια Διοίκηση, που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα γίνεται ολοένα πιο οικεία, πιο προσιτή, πιο φιλική στους πολίτες και θα κάνει το άλμα στην ψηφιακή εποχή, εισάγοντας παντού την ψηφιακή υπογραφή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους ακόμη κι από το σπίτι!
Σήμερα, ενώ υπάρχει η ανάγκη -περισσότερο από ποτέ- να αποβάλλουμε τον κομματισμό από τη Δημόσια Διοίκηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επιλέγει να προσλαμβάνει στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, που ξεπερνούν τις 2000, συστήνει αχρείαστες γενικές και ειδικές γραμματείες για να τακτοποιεί «ημετέρους», κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης παρατείνει με τροπολογίες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, δημιουργώντας έτσι τη νέα γενιά «ομήρων» συμβασιούχων, με απώτερο στόχο τη στρατολόγησή τους στον κομματικό στρατό, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ακόμη και μονιμοποίησης συμβασιούχων εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ!
Μετά από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση με προσανατολισμό στον κομματισμό δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Μια σύγχρονη πραγματική Μεταρρύθμιση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την Πολιτική Αλλαγή και πέρα από τη λογική των απολύσεων, αλλά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με όρους αξιοκρατίας, αποδοτικότητας και διαφάνειας. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρός μας θα μας βρει όλους συμμάχους!

* Δικηγόρου, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, μέλους των Τομέων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
της Νέας Δημοκρατίας

* * ‘Αρθρο με αφορμή την τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, παρουσία του Γραμματέα της Π.Ε, Λευτέρη Αυγενάκη και του Τομεάρχη και Βουλευτή Κιλκίς, Γιώργου Γεωργαντά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.