Η ψήφος των αποδήμων και ο προβληματισμός των κομμάτων

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

Οι Απόδημοι Έλληνες , που υπολογίζονται περί τις 350. 000 με 500.000, δεν είναι λιγότερο Έλληνες, από εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα. Και επομένως έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν από τη χώρα , που κατοικούν. Αλλά και η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη με την ψήφο των γηγενών κατοίκων. Αυτό , λέει το Σύνταγμα της χώρας και είναι απαίτηση του Ελληνικού λαού και όλων των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα. Είναι κάτι παρόμοιο με τους Βουλευτές, που με άδεια του Προέδρου της Βουλής, πάνε στο εξωτερικό και ψηφίζουν τα Νομοσχέδια με Επιστολική Ψήφο, ισότιμα με τους παρόντες Βουλευτές, στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Για να περάσει ,όμως, από τη Βουλή , αυτό το νομοσχέδιο για την Ψήφο των Αποδήμων, απαιτούνται να το ψηφίσουν 200 Βουλευτές , σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
Στην Επιστολική , όμως, ψήφο των αποδήμων, υπάρχουν προβλήματα. Και πρώτον πρέπει να διασφαλισθεί η εγκυρότητα της διαδικασίας, ώστε να μη δημιουργήσει έδαφος για καταγγελίες νοθείας , που δεν ανακύπτουν από την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στις Ελληνικές κάλπες. Γι αυτό το πρόβλημα , τα κόμματα προτείνουν η κάλπη να βρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο κάθε χώρας.
Δεύτερο πρόβλημα είναι ο εκλογικός νόμος, που πρέπει να αλλάξει, για να συμπεριλάβει και τις εκλογές των αποδήμων. Θα είναι τρία η περισσότερα εκλεγμένα πρόσωπα , από ένα σε κάθε ήπειρο, την Αμερική , την Αυστραλία και την Ευρώπη η θα ψηφίζουν μόνο κόμματα στην Ελλάδα. Σήμερα στην Ελλάδα ο εκλογικός νόμος , που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ( σήμερα με 86 Βουλευτές) , είναι η απλή αναλογική, που προϋποθέτει και απαιτεί συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων, αν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος, κυμαίνονται μεταξύ 35-40 % που δεν βγάζει Κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ (με 22 Βουλευτές) δεν δίνει ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία, για να περάσει από τη Βουλή το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. Χρειάζονται και άλλα κόμματα για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος, για την ψήφο των αποδήμων. Το κόμμα Μέρα 25 του κ.Βαρουφάκη (με 10 Βουλευτές), είναι αναφανδόν υπέρ της ψήφου των Αποδήμων . Το ίδιο και το κόμμα του κ. Βελόπουλου ( με 11 Βουλευτές). Η Νέα Δημοκρατία (με 158 Βουλευτές) επιμένει στην επιστολική ψήφο. Έτσι, μαζί με τα άλλα τρία κόμματα , ξεπερνούν τους 200 Βουλευτές και μπορούν να περάσουν το νομοσχέδιο των αποδήμων, γιατί το ΚΚΕ (με 13 Βουλευτές) , προβληματίζεται για να δώσει θετική ψήφο.
Άλλο τρίτο πρόβλημα στην ψήφο των Αποδήμων είναι , ποιους θα επιλέξουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που δεν γνωρίζουν στην Ελλάδα, πρόσωπα και πράγματα; Θα επιλέξουν τους υποψηφίους Βουλευτές του νομού , που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Η έναν ομογενή τους, που τον ξέρουν στη χώρα, που κατοικούν; Οι Βουλευτές αυτοί, θα είναι πάνω από τους 300 η θα είναι μέσα στους Ευρωβουλευτές;
Έτσι, η επιστολική ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, εξακολουθεί να αποτελεί εκκρεμότητα και ελπίζουμε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ψηφισθεί ο νόμος στους επόμενους μήνες, που θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, που συστήθηκαν . Ίδομεν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.