Οι «Τζίληδες» της πολιτικής

Στο…πάνθεον των «Τζίληδων» της τοπικής πολιτικής σκηνής μπήκε από χθες και ο περιφερειακός σύμβουλος Αργύρης Κοπάνας. Ναι αυτός ο φέρελπις πολιτικός ο οποίος διέγραψε μια, ομολογουμένως, εντυπωσιακή πορεία στα κοινά της Μαγνησίας με τις πλάτες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Έχοντας ξεκινήσει ως νεαρός ΔΑΠίτης στη Νομική Σχολή και στη συνέχεια ως πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, κατάφερε να αναρριχηθεί από «διαδρομιστής» στο πολιτικό γραφείο του αείμνηστου πρώην υπουργού Θανάση Νάκου, σε δημοτικό σύμβουλο και στη συνέχεια σε υποψήφιο Βουλευτή και αντιπεριφερειάρχη. Η συμμετοχή του βέβαια στην παραγωγή πολιτικής είναι αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης, αφού ο κ. Κοπάνας έγινε γνωστός καταλαμβάνοντας πολιτικές θέσεις εξαιτίας μια αυτοτροφοδοτούμενης δημοσιότητας που εξασφάλιζε μέσα από τις δημόσιες σχέσεις.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί εχέγγυο μιας μακροχρόνιας πολιτικής καριέρας, κυρίως όταν θεωρείς ότι μπορείς να διατηρείς εσαεί την πρωτοκαθεδρία σε όσες θέσεις προορίζονται για μέλη της νεολαίας.

Ακόμη και όταν έχεις κολλητό φίλο τον, πανίσχυρο μια περίοδο πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και σημερινό Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου. Έτσι η φιλία του με τον, επίσης δικηγόρο και κουμπάρο της Ζέττας Μακρή, Σπύρο Δεσύλλα, έληξε άδοξα όταν οι φιλοδοξίες του ενός έμπαιναν εμπόδιο σε εκείνες του άλλου. Και η διχόνοια στην τοπική ΟΝΝΕΔ, ακόμη και σήμερα, καλά κρατεί, με τον πρόεδρο Γιώργο Εμμανουηλίδη που πρόσκειται στον Κοπάνα να είναι σε μια ιδιότυπη «καραντίνα» από την ΔΗΜΤΟ όπου πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Ιγγλέσης, με τις δύο πλευρές να είναι στα μαχαίρια. Η αναμέτρησή τους δεν θα αργήσει βέβαια, αφού ο νεαρός Ιγγλέσης θα είναι υποψήφιος με τη Νάνσυ Καπούλα.

Οι μικροδιαφορές αυτές όμως δεν ήταν ευρέως γνωστές, με τον Αργύρη Κοπάνα να διατηρεί το προφίλ του χαμογελαστού και πολιτικά ουδέτερου στελέχους της ΝΔ που δεν συγκρουόταν με κανέναν. Οι τοποθετήσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο για ζητήματα της Μαγνησίας, λίγες έως ανύπαρκτες, αντίστοιχα περιορισμένες και οι δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια στα Μέσα Ενημέρωσης, που διατηρούσε μόνο την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου.

Η είσοδός του στο στρατόπεδο του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και κουμπάρου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Καλτσογιάννη, στο οποίο προσχώρησε μετά από την απομάκρυνσή από αυτό της Ζέττας Μακρή όπου βρήκε «στέγη» μετά τον θάνατο του Θανάση Νάκου, εκτιμούσε ότι θα του έδινε ένα ισχυρό μπόνους στην διεκδίκηση του χρίσματος για τον Δήμο Βόλου. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα, που θύμισαν την άτακτη οπισθοχώρηση του 2014. Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσει στην… αγκαλιά του Αχιλλέα Μπέου εξασφαλίζοντας έτσι το «παράσημο» του γυρολόγου και του «Τζίλη» της πολιτικής.

Το επίθετο «Τζίλης» είναι αγαπημένο για τον Μπέο και την ομάδα του, χαρακτηρίζοντας έτσι όποιον είναι για «καρπαζιές», όπως ο Τζανετάκος στην ταινία «Ο τρελός τα έχει 400» με τον Λάμπρο Κωσταντάρα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Μπέος έχει ένα δίκιο μιας και Αγοραστός και Κοπάνας, απέδειξαν ότι τους έχει για να σπάει πλάκα αφού ο εκφοβισμός που τους άσκησε χωρίς να ασκήσει βία, έδειξε να αποδίδει. Καταφέρθηκε εναντίον τους σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, με χαρακτηρισμούς όπως «νάνος της πολιτικής» και «πολιτικός απατεώνας» για τον πρώτο και «τεμπέλης που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του» για τον δεύτερο και δεν κουνήθηκε φύλλο, τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπων και ως πολιτικών. Η υποταγή Αγοραστού στην πρωτόγονη και εκφοβιστική ορμή του Μπέου, τον εξέθεσε στην κοινή γνώμη, με το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται με τον Κοπάνα. Έχοντας υποστεί δημόσιο εξευτελισμό, Αγοραστός και Κοπάνας θα όφειλαν πριν τον οποιονδήποτε συμβιβασμό να απαιτήσουν μια συγγνώμη από τον Μπέο για να εξασφαλίσουν μια ισότιμη θέση απέναντί του. Δυστυχώς για τους ίδιους αυτό δεν συνέβη, κατατάσσοντας τους με αυτό τον τρόπο στην κατηγορία των «Τζίληδων» της πολιτικής, που τρώνε καρπαζιές και δεν μιλάνε. Συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία για τα στελέχη της.

Αρχιμήδης-Δημήτρης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.