Οι Ξεχασμένοι Επιστήμονες Ερευνητές

Που ωφέλησαν τα μέγιστα την καθημερινότητα του ανθρωπίνου Γένους

Θαυμάζουμε, σήμερα, αυτούς τους Ερευνητές –Επιστήμονες, που είχαν για «χόμπι» την έρευνα των στοιχείων της φύσεως, τις αλληλοεπιδράσεις των δυνάμεων , που τις προκαλούσαν, τα φαινόμενα μέρας και νύχτας, τα καιρικά φαινόμενα, τις συμπεριφορές του έναστρου ουρανού και των αστέρων του, της δημιουργίας του σύμπαντος, αλλά και πως θα καταλήξει η γη μας και οι άλλοι αστέρες. Αλλά και για την ακάματη θέληση και επιμονή τους, άλλοι για ικανοποίηση μιας φιλοδοξίας τους και άλλοι για να βγάλουν χρήματα , περισσότερα από τους άλλους. Τι να πούμε για το ζεύγος Κιουρί, που κουβάλησε τόνους μεταλλεύματος χειρονακτικά, για να βγάλει μερικά γραμμάρια του στοιχείου Ουρανίου, που με τη διάσπασή του και την έκλυση τεράστιας ενέργειας, αποτελεί το συστατικό της ατομικής βόμβας.

Οι παλαιοί ερευνητές, δεν απέβλεπαν στο χρήμα. Ήταν πλούσιοι ή πέθαιναν στην ψάθα. Οι νέοι , όμως ερευνητές του περασμένου αιώνα, που αναφερόμαστε, χρηματοδοτούνται γενναία από τις επιχειρήσεις και τις Κυβερνήσεις. Ποιος , όμως, γνωρίζει αυτούς τους άγνωστους εργάτες της ανθρωπότητας; Μόνο οι λίγοι επιστήμονες και ελάχιστοι από τον άλλο κόσμο. Ενώ τους πολιτικούς , τους τραγουδιστές και τους θεατρίνους, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της οικονομίας , της διασκέδασης, είναι γνωστοί και θαυμαστοί στον πολύ κόσμο, αν και ωφελούν περισσότερο τον εαυτό τους. Οι επιστήμονες ερευνητές , όμως , που έθεσαν τον εαυτό τους και διέθεσαν τα πάντα και τη ζωή τους ολόκληρη στο συμφέρον της ανθρωπότητας, θα απομείνουν άγνωστοι και ξεχασμένοι με την πάροδο του χρόνου. Ποιος θα θυμάται το Θωμά Έντισον ,που βρήκε τον ηλεκτρισμό με τον οποίο απολαμβάνουμε σήμερα όλα τα αγαθά της καθημερινότητας, κουζίνες, ψυγεία , άλλες ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις ,κομπιούτερ και τόσα άλλα.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιοι αλτρουιστές μεταξύ των ανθρώπων , που θα φροντίζουν και θα θέτουν στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος τον εαυτό τους, για το καλό του πλανήτη μας γη και το καλό της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Στις 17-4-1955 απεβίωσε ο Αϊνστάϊν , ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος ερευνητής επιστήμονας του περασμένου αιώνα και άφησε , ως παρακαταθήκη τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που στηρίχθηκαν οι μεγάλες ανακαλύψεις της ενοποίησης του χωρόχρονου, η ατομική βόμβα, το ιντερνέτ και η πληροφορική.

Ποιος τον πήρε χαμπάρι; Ελάχιστοι. Άφησε όμως και χειρόγραφα, που φαίνεται ότι προσπαθούσε να ενοποιήσει όλες τι δυνάμεις της φύσεως , σε μια θεωρία, τη Θεωρία των Πάντων (ΘτΠ). Ίσως, όμως, σήμερα, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτής της Θεωρίας των Πάντων, γιατί οι συνεχιστές της έρευνας, ιδίως ο Άγγλος φυσικός Μάϊκλ Φαραντέϊ το 1831, βρήκε ότι υπάρχει σχέση ηλεκτρισμού μαγνητισμού , κάνοντας το πηνίο στη φυσική και προσπάθησε να βρεί την αντίθετη πορεία από τον μαγνητισμό να επιτύχει ηλεκτρισμό, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες , που ασχολήθηκαν απέτυχαν.

Εν τούτοις το ανήσυχο πνεύμα του Σκοτσέζου θεωρητικού Τζέϊμς Κλερκ Μάξουελ , κατάφερε να μεταφράσει τις πειραματικές ανακαλύψεις του Φαραντέϊ στη μαθηματική γλώσσα, με τις περίφημες εξισώσεις , που φέρουν το όνομά του και οι οποίες προέβλεπαν την ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από τις μαγνητικές εστίες και έχουν σήμερα εφαρμογή , στο φούρνο μικροκυμάτων και το διαδίκτυο. Ποια , όμως, είναι η ισχυρή αλληλεπίδραση, η οποία συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων, υπερνικώντας την απωστική δύναμη , που προέρχεται από τα πρωτόνια , θετικού ηλεκτρισμού , που ξέρουμε ότι τα θετικά απωθούνται και τα ομώνυμα έλκονται; Επίσης ποια είναι η ασθενής πυρηνική δύναμη, που προκαλεί τη ραδιενεργό διάσπαση των πυρήνων;

Η προσπάθεια του Αϊνστάϊν να ενοποιήσει τις βαρυτικές και ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, απέβη άκαρπη. Ο Μάξουελ προσπάθησε μαθηματικά να αποκαλύψει αυτές τι κρυφές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας την Κβαντική Θεωρία Πεδίου (ΚΘΠ) και το φωτόνιο στη δεκαετία του 1960, με το φορέα της ασθενούς πυρηνικής δύναμης (w-σωματιδίου) , που έχει μηδενική μάζα. Οι έρευνες αυτών των επιστημόνων σε ένα μοναδικό αντικείμενο , είναι αξιοθαύμαστη και ωφέλησαν αφάνταστα την ανθρωπότητα, στην εφαρμογή αυτών των ανακαλύψεων, στην καθημερινότητα του ανθρώπου και την ευκολότερη διαβίωσή του. Οι ανακαλύψεις των ερευνητών , δίδουν τροφή στους τεχνολόγους μηχανικούς , για την κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών , κουζινών, ταχυβραστήρων, φούρνων,πληντηρίων, Μπλέϊντερ κ.α., αλλά και στα μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητα , σιδηρόδρομοι,αυτοκινητάμαξες, αεροπλάνα κλπ και στα μέσα διασκέδασης και πληροφορίας, πλάκες γραμοφώνου, σιντί, στικάκια, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ίντερνετ, διαδίκτυο κ.α., που οι τεχνολόγοι μηχανικοί , έκαναν πράξη των εφευρέσεων.

Τίποτε , όμως, δεν μπορεί από τους επιστήμονες ερευνητές , να γίνει παραδεκτό, αν δεν επιβεβαιωθεί , με το πείραμα. Πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν μέχρι , σήμερα, για να εξηγήσουν την ενοποίηση αυτών των δυνάμεων στη φύση. Ούτε η Θεωρία των Πάντων έχει επιβεβαιωθεί. Η θεωρία του Αϊνστάϊν για τη βαρύτητα στη δομή του χωρόχρονου , στην οποία οι μάζες έλκονται μεταξύ τους καμπυλώνοντας, πάει να επιβεβαιώσει τη Θεωρία των Πάντων, αλλά υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις, που πιστεύουμε ότι σύντομα θα καταπέσουν. Στα τέλη του περασμένου αιώνα οι ερευνητές, φυσικοί κυρίως, προσπάθησαν και προσπαθούν να αναπτύξουν τέτοιες θεωρίες, αλλά καμιά τους δεν επιβεβαιώθηκε με το πείραμα.

Τέτοιες θεωρίες είναι: Η Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία (ΜΕΘ), μια μαθηματική περιγραφή των θεμελιωδών δυνάμεων πλην της βαρύτητας, του ηλεκτρομαγνητισμού και της ασθενούς και ισχυρής πυρηνικής δύναμης. Η θεωρία του Καλοζά – Κλάϊν, που ενοποιεί τις δυνάμεις και τα σωματίδια, που υπάρχουν στη φύση, χρησιμοποιώντας περισσότερες από τις τρεις συνηθισμένες διαστάσεις του χώρου. Η θεωρία των χορδών, που περιγράφει τα σωματίδια και τις δυνάμεις , που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Βασίζεται σε σωματίδια , που μοιάζουν σε πολυδιάστατες παλλόμενες «χορδές». Η θεωρία –Μ, προέκταση της θεωρίας των χορδών . Είναι η πλησιέστερη θεωρία προς μια ολοκληρωμένη Θεωρία των Πάντων. Η θεωρία του πολυσύμπαντος, που δέχεται ότι το σύμπαν είναι άπειρο , ως προς την έκταση και πιθανόν , ως προς τη διάρκεια, ενώ το δικό μας σύμπαν είναι πολύ μικρό. Η Κβαντική Θεωρία Πεδίου που δέχεται ότι αλληλεπιδρούν τα σωμάτια μέσω «Πεδίου», που σχετίζονται με συγκεκριμένα σωμάτια-φορείς. Θεωρείται ότι τα «πεδία» έχουν άπειρη έκταση, όπως το βαρυτικό πεδίο έχει σωμάτια φορείς, με3 μηδενική μάζα, όπως το φωτόνιο και το γκραβιτόνιο. Η Θεωρία της Υπερσυμμετρίας, η μαθηματική σχέση μεταξύ των δύο βασικών τύπων σωματιδίων, των αποκαλουμένων φερμιόνιων, όπως τα ηλεκτρόνια, που απαρτίζουν την ύλη και των μπουζονίων, όπως το φωτόνιο, που μεταφέρουν θεμελιώδεις δυνάμεις και τέλος η Θεωρία των Πάντων (ΘτΠ), των εξισώσεων, που εδώ και χρόνια αναμένεται ότι θα αποδείξει την υποκείμενη ενοποίηση μεταξύ όλων των στοιχειωδών σωματιδίων, που υπάρχουν στο σύμπαν, με τις δυνάμεις, που επενεργούν σ’ αυτό. Τέλος, η Θεωρία του Στήβεν Χόκινγκ για τη σκοτεινή ενέργεια, που προέβλεπε ότι υπάρχει στο σύμπαν , ένα σωματίδιο χωρίς μάζα , που συνδέει όλες τις δυνάμεις, που δεν φαίνονται στο σύμπαν, επιβεβαιώθηκε το 2015, στον τεράστιο Ευρωπαϊκό επιταχυντή πειραμάτων στο Σερν της Ελβετίας. Εκεί βρέθηκε αυτό το σωματίδιο Χόκινκς, το σωματίδιο του Θεού , όπως ονομάζεται και επιβεβαιώνεται με πείραμα αυτή η Θεωρία των Πάντων (ΘτΠ), που βρίσκεται στην τελική διατύπωση.

Καταλαβαίνετε τώρα, πόσες προσπάθειες επιστημόνων καταβάλλονται, για να εξηγήσουν αυτά τα φαινόμενα της φύσεως και τι διαμάχη γίνεται μεταξύ των επιστημόνων , που υποστηρίζουν σ’ όλη τους τη ζωή τη θεωρία τους για ένα και μόνο θέμα. Τις δυνάμεις , που υπάρχουν στο σύμπαν και πως επενεργούν μεταξύ τους. Ελπίζουμε η τελευταία εξήγηση να είναι η τελευταία θεωρία , που μάλιστα επιβεβαιώθηκε και δεν θα ανατραπεί στο μέλλον.

Χρήστος Μαυρομμάτης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.