Κ. Μαυρίδης: Το Δικαστήριο της ΕΕ δεσμεύει όλους για τουρκοκρατούμενες ιδιοκτησίες

Σχετική πληροφόρηση για αγορά γης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά της επαρχίας Κερύνειας από γερμανική εταιρεία, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης του σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των ευρωπαίων κυπρίων πολιτών καθώς και τον σεβασμό των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο γεγονός, αναφέροντας τα εξής:

«Δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Yeni Bakış (ημερομηνίας 9.1.2023), αναφέρει συνοπτικά ότι, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας γερμανικής εταιρείας στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου, η εν λόγω εταιρεία πραγματοποίησε μελέτη και αγόρασε μεγάλη παραθαλάσσια έκταση γης στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά (Επαρχία Κερύνειας), όπου ξεκίνησαν ήδη εργασίες για ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων και μιας μαρίνας. Οι πληροφορίες φέρεται να προέρχονται από τον αρχιτέκτονα και τον δικηγόρο της γερμανικής εταιρείας για το έργο. Γίνεται επίσης αναφορά σε λεγόμενους ιδιοκτήτες που πούλησαν γη στην εταιρεία και ότι το έργο κρατήθηκε μυστικό. Επιπλέον, ο δικηγόρος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή». Επιπρόσθετα, ενημερώνεται η Ευρ. Επιτροπή ότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γερμανική εταιρεία θα αγοράσει ακίνητα μέσω κτηματομεσίτη από λεγόμενους ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα.

Με βάση τα πιο πάνω, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της στα κατεχόμενα και να εξακριβώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επηρεαζόμενων τεμαχίων γης, μέσω και των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ζητά από την Επιτροπή να εξηγήσει το πως μεριμνά ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών, επισημαίνοντας την δεσμευτικά τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση Μελέτης Αποστολίδης κατά Όραμς), βάσει της οποίας μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι νόμιμο σε όλη της την επικράτεια και απαιτείται συμμόρφωση όλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.