Καταρρέει η δημόσια υγεία με τους άστοχους πειραματισμούς της κυβέρνησης

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης στον πολύπαθο όσο και ευαίσθητο χώρο της υγείας έχουν ήδη οδηγήσει στην υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τον πληθυσμό που ταλαιπωρείται καθημερινά για να βρει ένα ιατρό ή να πραγματοποιήσει μια εξέταση.
Η υποστελέχωση των μονάδων υγείας και η μη επάρκεια σε εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται ακόμη και οι πιο απλές μικροβιολογικές εξετάσεις δημιουργούν από μόνες τους συνθήκες απαξίωσης ενός χώρου που θα έπρεπε να ήταν πρώτη προτεραιότητα για την συγκυβέρνηση.
Σε επίπεδο Μαγνησίας αλλά και Θεσσαλίας ευρύτερα, αν δεν ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συμβάλλει με την δημιουργία νέων κτιρίων για την στέγαση Κέντρων Υγείας και περιφερειακών Ιατρείων, όπως στην Σκιάθο, στην Σούρπη και στα κανάλια, αλλά και να προχωρήσει στην τοποθέτηση σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο άσχημα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει το χρέος της στο μέτρο και στις αρμοδιότητες που την αναλογούν. Το ζήτημα, όμως της επάνδρωσης με προσωπικό και κάλυψης αναγκών στα εργαστήρια είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.
Αρμοδιότητες που δυστυχώς λησμόνησαν να ασκούν. Στην Μαγνησία υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν γίνονται ούτε οι αυτονόητες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές. Επίσης μένουν ακάλυπτες βάρδιες στα ασθενοφόρα αλλά και σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως παιδίατροι, οδοντίατροι. Έτσι ο κόσμος της περιφέρειας αφήνεται στην τύχη του και πρέπει να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα για να έχει περίθαλψη.
Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επίσης η δημιουργία των ΤΟΜΥ οδηγεί σε αποτυχία το όλο σύστημα. Υποστελεχωμένες και χωρίς ακόμη να έχουν κερδίσει την ανταπόκριση του κόσμου οδηγούν τους χιλιάδες ασφαλισμένους σε ιδιώτες γιατρούς με τους οποίους η κυβέρνηση είχε την ατυχή ιδέα να διακόψει τις συμβάσεις. Επομένως οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους, επειδή η κυβέρνηση έκανε άστοχους πειραματισμούς με τις ΤΟΜΥ και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που εξυπηρετούν τους ελάχιστους και όχι τους πολλούς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Στο Νοσοκομείο Βόλου το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Όσοι εργάζονται εκεί, προσπαθούν νυχθημερόν για το καλύτερο , αλλά, όταν λείπει το 40% του προσωπικού βάσει των προβλέψεων του οργανισμού, τι άλλο μπορούν να κάνουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού;
Η ανάγκη προσλήψεων γιατρών αλλά και νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων είναι δεδομένη. Και το υπουργείο δεν πρέπει να κωλυσιεργεί τις διαδικασίες.
Έχοντας μπει για τα καλά στο Φθινόπωρο και τον χειμώνα μπροστά μας, όπου σημειώνεται έξαρση σε διάφορες ασθένειες, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι και ασθενείς δεν πρέπει να ζήσουν τον δικό τους Γολγοθά για να εξυπηρετηθούν από το κατά άλλα δωρεάν σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.