«Καταστροφή για τον τουρισμό το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά»

Γράφει η Πρόεδρος του συλλόγου Πλατανιά «Η ΣΗΠΙΑΔΑ»

Το λιμάνι στον Πλατανιά θα μπορούσε να είναι αφετηρία ανάπτυξης για τον Πλατανιά, το Νότιο Πήλιο και τα νησιά. Το συγκεκριμένο όμως αλιευτικό καταφύγιο, είναι καταστροφικό για τον τουρισμό για τους εξής λόγους:
Το πρώτο έργο που θα πραγματοποιηθεί είναι η επέκταση του μόλου και το μπάζωμα της θάλασσας στην τοποθεσία ‘παλιά’, εκεί θα στηθούν τα εργοτάξιο τα οποία θα βρίσκονται μπροστά από τις ταβέρνες και τις καφετέριες. Αυτό σημαίνει ότι το70% των καταστημάτων του Πλατανιά κατά την διάρκεια της κατασκευής του έργου θα βρίσκετε πίσω από ένα εργοτάξιο παραλύοντας με αυτό τον τρόπο των τουρισμό σε ολόκληρο το χωριό .
Δεύτερον, χάνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή επειδή απαγορεύονται οι τακτικοί πλόες όπως περιγράφονται μέσα στη μελέτη και πλοία άνω των 27 μέτρων (το πλοίο Ελίζαμπεθ που κάνει το δρομολόγιο είναι 43 μέτρα).
Με λίγα λόγια τουριστικά σκάφη και δελφίνια δεν μπορούν να μπουν στο λιμάνι λόγω μεγέθους.
Τρίτον, στα «παλιά» οι ταβέρνες και τα καφέ που αυτή τη στιγμή έχουν άμεση επαφή με τη θάλασσα και απεριόριστη θέα στο πέλαγος, μετά την ολοκλήρωση του Α.Κ. Πλατανιά θα έχουν μπροστά τους ένα παρκινγκ, μια γλίστρα και σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα ψηλό μόλο (4 μέτρα), θα χαθεί αυτή η άμεση επαφή με τη θάλασσα και η θέα. Αυτό θα αποτελεί μια μεγάλη υποβάθμιση για τα μαγαζιά και τους επισκέπτες.
Τέταρτον, στη δυτική παραλία βρίσκεται επίσης καταστήματα εστίασης και μια αμμουδιά μήκους 70 μέτρων ιδιαίτερα ελκυστική σε παιδιά και μεγάλους λόγω του ότι αποτελείται από άμμο και καθόλου πέτρες. Σε αυτό το μέρος, θα τοποθετηθούν βράχια μήκους 145 μέτρων, πλάτους 7 και ύψους ενός μέτρου πάνω από την προβλήτα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η αμμουδιά καθώς και η άμεση επαφή με τη θάλασσα των παραπάνω καταστημάτων.
Πέμπτον και πιο σημαντικό είναι ότι η έξοδος του ποταμού συνορεύει με το λιμάνι. Τώρα, η μεγάλη ποσότητα από άμμο που μεταφέρεται στις εκβολές του απομακρύνεται με το ρεύμα και τον κυματισμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται η αμμουδιά του Πλατανιά. Με την κατασκευή του Α.Κ. Πλατανιά, θα σταματήσει αυτός ο κυματισμός και το ρεύμα με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση άμμου στην είσοδο του λιμανιού. Αυτό προϋποθέτει πολλά έξοδα για την απομάκρυνση της άμμου ( δύο φορές το χρόνο αναφέρει η μελέτη) που επιβαρύνει το δήμο. Η άλλη επίπτωση θα είναι να απουσιάσει η άμμος αυτή από την αμμουδιά εξαφανίζεται η κεντρική αμμουδιά του χωριού και παράλληλα επηρεάζεται και η αμέσως επόμενη αμμουδιά «το Μικρό».
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε και άλλα σημαντικά προβλήματα

1. Δεν υπάρχει άνοιγμα στο μόλο για να ανανεώνονται τα νερά του λιμανιού.

2. Χημικές τουαλέτες και αποθήκες σε κοντέινερ δίπλα στα παλιά.
3. Χάνεται ο φυσικός λιμένας που εξυπηρετεί 60 με 70 σκάφη
4.Ο χαρακτήρας του αλιευτικού καταφυγίου που δέχεται αλιευτικά σκάφη πλαγιοδετημένα κι αν περισσέψει χώρος μπαίνουν τουριστικά σκάφη.
5. Πολύ περιορισμένα έσοδα και τεράστια έξοδα που επιβαρύνουν το δήμο και κατά συνεπεία τους δημότες.
6.Οι ντόπιοι ψαράδες είναι ελάχιστοι 3-4.
7.Χάνονται πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Κανένας επενδυτής δεν ενδιαφέρεται για ένα μέρος που δεν μπορεί να προσφέρει φυσική ομορφιά και σωστές παροχές. Τι θα πουλήσει στο πελάτη του. Κατά συνέπεια ζημιώνουν και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Διότι όλα είναι αλυσίδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.