Κοιτάμε ξανά μπροστά με άξονα την ιδεολογία μας

Γράφει ο Αντώνης Πολίτης *

Μετά από 40 Χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε τον ρου της μέχρι τότε ιστορικής εξέλιξης της χώρας και έδωσε ελπίδα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες όλων των κοινωνικών τάξεων και ειδικά των μη προνομιούχων, είμαστε περήφανοι για το συνολικό έργο της παράταξης για τη χώρα. Το μεγαλύτερο των επιτευγμάτων που κατάφερε η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, με μπροστάρη τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η εθνική συμφιλίωση που τόσο ανάγκη είχε ο τόπος. Ακόμα και σήμερα, η λειτουργία του κράτους και η ασφάλεια του έθνους, βασίζεται σε πολιτικές και μεταρρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΕΠ, η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νομοθεσία για τους υδρογονάνθρακες, τα σύγχρονα οδικά δίκτυα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (gov), η ίδρυση του ΑΣΕΠ, οι πολιτικές ισότητας και οι πολιτικές ενσωμάτωσης μειονοτήτων, οι συντάξεις των αγροτών και η δυνατότητα πρόσβασης σχεδόν όλων των πολιτών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σημαντικό επίσης έργο της παράταξης είναι η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάταξη της ακόμα και σήμερα στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που επιβάρυναν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια και το πολιτικό βάρος που σήκωσε το ΠΑΣΟΚ, καθότι επωμίστηκε κόστος παραπάνω από όσο του αναλογούσε διότι πρόταξε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος, κατά τη περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης. Ακόμα και μετά το 2015, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, μίλησε ξεκάθαρα για ζητήματα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή τη διαχείριση της πανδημίας, και στήριξε, ασκώντας παράλληλα τη κριτική του, επιλογές σημαντικές για τη πατρίδα, πράξη που δεν έκαναν σχεδόν ποτέ οι ιδεολογικοί και πολιτικοί αντίπαλοί του, όσο το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε. Σαφέστατα υπήρξαν και αστοχίες αλλά το πρόσημο όλης αυτής της πορείας είναι θετικό. Οι πολίτες έχουν κρίνει και πλέον διαπιστώνουν ότι η καλύτερη περίοδος από την ίδρυση του ελληνικού κράτος, είχε υπογραφή ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας δικαιώνονται και επανέρχονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως μετά τη πανδημία και την διεθνή οικονομική κρίση. Η παράταξη βρίσκεται σε φάση εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας, υπό το ψυχολογικό παράλληλα βάρος της απόσυρσης της νυν Προέδρου από την «κούρσα» της εκλογής αρχηγού λόγω ασθένειας της. Τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά αποδεικνύουν ότι ο ιδεολογικός χώρος μας και ο πολιτικός μας φορέας είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα, για την κοινωνική ανάπτυξη και για την ομαλή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο ζήτημα μας όμως πρέπει να είναι οι νεότερες γενιές, ώστε να μην πέσουν ξανά θύματα λαϊκισμών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Η σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να αναπτύσσεται μόνο μέσα από “trends” στα “socialmedia” αλλά να βασιστεί σε επιλογές που θα εκφράσουν τους στόχους και τις αγωνίες τους, ώστε να ακουμπήσουν ξανά τις ελπίδες τους στη σοσιαλδημοκρατία. Σημαντικός στο σημείο αυτό, είναι και ο συμβολισμός των πολιτικών προσώπων που θα εκφράσουν αυτή τη προοπτική και ιδίως του νέου αρχηγού και της νέας ηγετικής ομάδας που θα προκύψει τον Δεκέμβριο. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να τιμά με τη συνολική στάση της τη μεγάλη ιστορία της παράταξης, να κουβαλά εμπειρίες, να συμβολίζει όμως έντονα και την αναγέννηση και παράλληλα την απαλλαγή από λάθη και ζητήματα του παρελθόντος. Στο πρόσωπο του υποψηφίου Νίκου Ανδρουλάκη, συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος από τα στοιχεία που πρέπει να κομίζει ο νέος Πρόεδρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα της ανάδειξης νέου αρχηγού, θα περισσεύει κανείς από τους υπόλοιπους. Χαρακτηριστικό δείγμα των εμπειριών που κομίζει από το Ευρωκοινοβούλιο, δεδομένων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ο ρόλος του εισηγητή στην Αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εκ μέρους των Σοσιαλιστών. Μάλιστα, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση του πρώτου πακέτου που αφορούσε τη δημιουργία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γνωστού ως rescEU, με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Έντονη η δράση του και στα Εθνικά Θέματα, καθώς έχει πιέσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την περικοπή κονδυλίων προς την Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτική όμως για τις απόψεις του ως προς την οργάνωση του Κινήματος ήταν και η πρότασή του στο 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για θέσπιση του απολύτου ασυμβιβάστου, μεταξύ της θέσης του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος και της κατοχής θέσης στην Κυβέρνηση ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Παρά βέβαια τις μεγάλες εμπειρίες του, συγκαταλέγεται στα νέα στελέχη του Κινήματος, καθώς δεν έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα ως μέλος καμίας κυβέρνησης.
40 λοιπόν χρόνια μετά τη νίκη της Αλλαγής είναι η ώρα να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας. Η επέτειος της πρώτης μεγάλης νίκης της δημοκρατικής παράταξης να γίνει η αφετηρία επανεκκίνησής της. Αν θέλουμε το κίνημά μας να ξαναγίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να μην παραμείνει κομπάρσος, οφείλουμε να ανανεώσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα, το στελεχειακό μας δυναμικό και εννοείται όχι με βάση την ηλικία, αλλά και τις μεθόδους πολιτικής δράσης μας. Η δύναμη της ιστορίας μας και των αναμνήσεών μας είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει πλέον να πείσουμε για την προοπτική της επόμενης ημέρας, φέρνοντας μια σύγχρονη προοδευτική πολιτική πρόταση που θα διεκδικήσουμε να εφαρμόσουμε, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο, με βασικότερο όλων το δημογραφικό.
Σε προσωπικό επίπεδο, ανήκω στη γενιά που ξεκίνησε τα δικά της βήματά παράλληλα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Μόλις που χάραξε μια ελπίδα για τη προοπτική μας ως γενιάς, η πανδημία φέρνει νέο κύμα κρίσης. Ζυμωθήκαμε πολιτικά με τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, μέσα σε μια περίοδο που στη μόδα ήταν τα άκρα και παραμείναμε στον χώρο μας σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πίεσης. Τότε λοιδορηθήκαμε αλλά η στάση μας δικαιώθηκε εν τέλει από τις κεντρικές επιλογές των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ότι τώρα είναι η στιγμή το Κίνημα μας να ανακτήσει την ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς και να δώσει προοπτική στη γενιά μας. Θέλουμε αυτή την ευκαιρία γιατί παρότι είμαστε η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από τη προηγούμενη, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα και από εμάς, ούτε και οι προηγούμενες γενιές να ζήσουν με το άγχος της δικής μας εξέλιξης. Μαζί, κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε ψηλά.

*Υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ 2015

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.