Κορονοϊός και εξελίξεις

Προσωπικά, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα ο ιός. Θα κάνει και αυτός τον κύκλο του και θα εξαφανιστεί μέχρι να έρθει ο επόμενος. Μην περιμένετε να υπάρξει επίσημη παραδοχή ότι στην υπόθεση του κορονοϊού, ο “ξενιστής” ήταν ανθρώπινο χέρι γιατί μετά θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις. Η φράση μην παίζεις με τα σπίρτα ισχύει προσαρμοσμένη και για τους ιούς. Εκτός αν στα βιολογικά εργαστήρια έχουν τους ιούς μόνο για να τους πηγαίνουν βόλτα στο πάρκο.

Το πρόβλημα μας είναι ότι έχουμε μια χώρα και μια οικονομία που δεν βασίζονται στα δικά τους πόδια. Είμαστε εξαρτημένοι από άλλους και τα περιθώρια των επιλογών και των δράσεων μας είναι περιορισμένα. Και επιπλέον έχουμε και το εγχώριο πολιτικό σύστημα που περιμένει από το εξωτερικό κατευθύνσεις για το πως θα κινηθεί από δω και πέρα. Και επειδή στην οικονομία τα κουκιά είναι μετρημένα θα προσπαθήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες σε άλλους τομείς, προκειμένου να τύχει από αυτούς καλύτερης οικονομικής μεταχείρισης και να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία.

Οι δυτικοί “φίλοι” μας ποτέ δεν χώνεψαν ότι η Ελλάδα ξέφυγε πάνω από τα όρια της Θεσσαλίας. Σε αυτό αποσκοπούσαν και οι απόρθητες οχυρώσεις του Σαρανταπόρου και του Μπιζανίου. Ούτε ένα βήμα παραπάνω από εκεί που ήταν η χώρα. Και “αυτό” που υπογράφηκε στις Πρέσπες, εκεί αποσκοπεί. Να επαναφέρουν την χώρα μας στα πρότερα σύνορα της.

Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα του κορονοϊού την γλιτώσαμε ξώφαλτσα. Στην αρχή είχα φοβηθεί ότι θα είμαστε εμείς στη θέση της Ιταλίας αφού ήμασταν ξέφραγο αμπέλι και εντελώς απροετοίμαστοι. Ας έχει ο Θεός καλά όσους προσευχήθηκαν γι’ αυτό, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που ανταποκρίθηκε επάξια στην πρόκληση και τον ελληνικό λαό που έδειξε ότι στα δύσκολα πάντοτε τα καταφέρνει καλά.

Ο Μητσοτάκης βλέποντας το τι συμβαίνει στην Ιταλία, γνωρίζοντας την υγειονομική ανεπάρκεια της χώρας και για να μην κλονιστεί η κυβέρνησή του, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα προσπαθώντας όμως παράλληλα να κάνει και τα καλά μάτια προς όλους τους αντίχριστους που επιβουλεύονται την χώρα μας κλείνοντας ερμητικά τις εκκλησίες μας, την ίδια στιγμή που στα σούπερ μάρκετ γινόταν ο κακός χαμός. Αξιοποίησε και την ευκαιρία της καραντίνας για να διασπείρει παράνομους μετανάστες από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα. Πέτυχε επίσης με τα λεφτά του ελληνικού λαού που μοίρασε στα ΜΜΕ για την διαφημιστική καμπάνια λόγω του κορονοϊού να γίνει ο αγαπητός των τελευταίων.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν άρεσε στου δυτικούς “φίλους” μας το γεγονός ότι η μικρή και ασήμαντη Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, τα πήγε πολύ καλύτερα από αυτούς. Και όχι μόνο αυτό. Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός μετά από δέκα δύσκολα χρόνια λιτότητας, δίδαξαν ανθρωπισμό σε όλο τον κόσμο σε αντίθεση με τα ισχυρά κράτη που έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομία τους και όχι στον άνθρωπο. Και θα μας εκδικηθούν γι’ αυτό. Θεωρώ ότι τα πρώτα κακά μαντάτα τα έλαβε από αυτούς η εγχώρια κυβέρνηση και ο προσωπικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Ο τελικός λογαριασμός για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία δεν έχει γίνει ακόμα διότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Οι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υποσυνείδητο τους έχουν αποφασίσει να πάνε το καράβι της Ευρώπης μέχρι το σημείο που θα μπορεί αυτό ακόμα να επιπλέει από μόνο του. Μετά ….! Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν τίποτα περισσότερο από δω και πέρα. Ίσα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούν τη διάσωση μεγάλων εταιριών τους θα κάνουν τα στραβά μάτια και θα τις βοηθήσουν. Π.χ. τις μεγάλες αεροπορικές τους εταιρίες. Αλλά αυτό θα ισχύσει μόνο γι΄αυτές. Για τις άλλες χώρες θα ισχύσουν ότι λένε οι συμφωνίες και ότι προβλέπουν οι υπάρχοντες μηχανισμοί με τους όρους που αυτοί λειτουργούν και αυτό φυσικά θα ισχύσει και για την Ελλάδα.

Η εγχώρια κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς τους ισχυρούς για να τύχει ευνοϊκότερης οικονομικής μεταχείρισης. Δεν θα μου φανεί παράξενο αν θα είμαστε και η πρώτη χώρα που θα αγοράσουμε το νέο εμβόλιο ακόμα και αν δεν υπάρχει μέχρι τότε ο κορονοϊός! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη ψηφιστεί στις 10/03/2020 η διάταξη του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το τι όμως θα πετύχει με όσα είναι πρόθυμο να παραχωρήσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα θα εξαρτηθεί από την ανάλυση κόστους και οφέλους που θα κάνουν οι ισχυροί “φίλοι” μας.

Έχουμε και τον αστάθμητο παράγοντα Ερντογάν που ο κορονοϊός έχει ρίξει στο καναβάτσο τόσο τον ίδιο (ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να προσέχει, ας πεθάνουν οι απλοί Τούρκοι πολίτες, αυτός δεν είναι απλός), όσο και την τουρκική οικονομία. Η τυραννία είναι γλυκιά αλλά δεν έχει δρόμο διαφυγής. Γνωρίζοντας και ο ίδιος το τέλος που θα έχει αν χάσει την εξουσία μια και έχει κυνηγήσει, καταστρέψει και σκοτώσει τόσους πολλούς Τούρκους πολίτες, θα δούμε στριμωγμένος όπως είναι πως θα ενεργήσει!

Τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα χρήματα που έδωσε σε επιχειρήσεις και πολίτες είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που χρειάζονται για την ανόρθωση της οικονομίας και την εξάλειψη της πείνας που αυξάνει καθημερινά και κανένα ΜΜΕ δεν βγάζει στην επιφάνεια. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο αγώνας κατά του κορονοϊού έγινε με τις οικονομικές πλάτες των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού λαού.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλά είναι πιθανά να συμβούν φέτος και κυρίως εκλογές.

Ηλίας Ευαγγελόπουλος

Οικονομολόγος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.