KΥΠΡΟΣ: 20 Ιουλίου 1974 (43 χρόνια μετά κατοχή)

Στους Μαθητές μου που ονειρεύονται και δεν βολεύονται!

«Μια νύχτα με φεγγάρι
Μεταρσίωσα τ’ άστρα σε στίχους
Τα κύματα σε μελωδία
Και έγινα κήρυκας
Μυστικής ευτυχίας και υπερκόσμιας γαλήνης…»
(Ιουλιανή Πανσέληνος)

Καλοκαίρι, η ακρογιαλιά, η πανσέληνος! Ιουλιανή πανσέληνος με τις πιο απόκρυφες και μαγικές εικόνες. Εικόνες που κουβαλάμε μέσα μας. Βιώματα, ερεθίσματα, συναπαντήματα χαράς, φωτεινότητας, έρωτα, φιλίας, αγάπης…
Πως όμως, με τι καρδιά να τα χαρείς και να μην βαραίνει την καρδιά σου …. η νοσταλγία που κωδικοποιείται σε μια αλυσίδα από Αδελφούς, Συνοδοιπόρους και Συμπολεμιστές που έφυγαν το λιοχάραμα της 20ης Ιουλίου το 1974 και δεν ματαφάνηκαν το λιόγερμα! Ο Νίκος και ο Γιώργος, Κώστας – Κωστάκης όπως τον θέλει η γλυκιά Μανούλα του και ο Γιώργος, ο Αντρέας και ο Γιώργος που παρά την προδοσία αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την πατρίδα, πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενος εναντίον των βαρβάρων εισβολέων στις 22 Ιουλίου 1974. Όλοι Συμπολεμιστές του 399 Τάγματος Πεζικού, του Μπογαζιού, που πρέπει να ζήσεις χίλιες ζωές και να είσαι και τυχερός να τους συναντήσεις

Πως όμως, με τι καρδιά να τα χαρείς και να μην βαραίνει την καρδιά σου ….η Κατεχόμενη Γη, η συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή δεν σου επιτρέπουν και όταν μάλιστα δεν μπορείς και δεν έχεις το δικαίωμα να ξεχάσεις το πικρό καλοκαίρι του 1974. Τον Ιούλη με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Το 1974 είχαμε μια Τραγωδία! Έγινε μια Τραγωδία και Κάθαρση δεν έγινε! Έτσι δεν ήρθε και η Λύτρωση! Θεμελιώσαμε την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία σε σάπια θεμέλια. Την Πρώτη (1827 – 1831) την βάψαμε με το αίμα του Κυβερνήτη Καποδίστρια και μας ήρθε η Τρόικα, η Αντιβασιλεία! Τη Δεύτερη (1924 – 1935) την πριονίσαμε και νάσου ο Βασιλιάς, η 4η Αυγούστου, η 21 Απριλίου!!

Η ΤΡΙΤΗ πνιγμένη στο αίμα της Κύπρου, σε ενόχους και ενοχές, σε προδότες και προδοσία, δεν επήλθε με ανατροπή της Χούντας και κάθαρση των χουντικών πρωταγωνιστών. Ο Γκιζίκης, και ενώ η προδομένη Κύπρος πνιγόταν στο αίμα, παρέδωσε την εξουσία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Ήλθε μέσα από την προδοσία της Κύπρου!

Η Μητρόπολη οφείλει να θυμάται ότι η Δημοκρατία δεν ήρθε και πάλι το 1974 στην Ελλάδα μας αναίμακτα, όπως και κάποιοι πολιτικοί ανερυθρίαστα διατείνονται, αλλά μέσα την τραγωδία της Κύπρου, μέσα και από το αίμα των Ελλαδιτών (ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ελληνική Δύναμη Κύπρου), οι οποίοι παρά την προδοσία έπεσαν, αρνούμενοι να παραδώσουν αμαχητί την πατρίδα και με τη θυσία τους έγιναν βράχοι στον γκρεμό για να κρατιέται η αξιοπρέπεια και η τιμή του Έθνους! (σύμφωνα με το «σήμα υπ’ αρ. 24319 του Γ.Ε.Ε.Φ. (Κύπρος) /1ο Ε.Γ. προς το Γ. Ε. ΕΘ. Α. (Ελλάδα), ελλαδίτες που έπεσαν ηρωικά 18 Αξιωματικοί και 80 Στρατιώτες, τραυματίστηκαν 33 Αξιωματικοί και 115 Στρατιώτες. 83 Αξιωματικοί και Στρατιώτες είναι στον κατάλογο των αγνοουμένων).

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια! Όποια άλλη εκδοχή αποτελεί παραχάραξη της Ιστορίας! Παραχάραξη της ιστορίας είναι και η τούρκικη σημαία στον Πενταδάκτυλο. Και το ΟΧΙ στο «Σχέδιο Ανάν» ήταν το συμβόλαιο του Λαού με την Ιστορία και το Έθνος!

ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ο κυπριακός ελληνισμός έμεινε ανυπεράσπιστος. Ένοχοι για την εισβολή είναι σίγουρα οι Τούρκοι Εισβολείς και οι συνένοχοί τους, με εξάρχοντα τον αρχιτέκτονα της εισβολής Κίσινγκερ. Ένοχη είναι και η Χούντα των Αθηνών όχι μόνο για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την ανατροπή του εκλεγμένου ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που άνοιξε την Κερκόπορτα στους Εισβολείς, ΑΛΛΑ και η προδοτική της στάση κατά τη διάρκεια της Εισβολής.

Προδοσία υπήρξε και δεν αποτελούν άλλοθι οι θεατρινισμοί του τύπου: «μας εξαπατήσατε! Θα κηρύξουμε πόλεμο»! «Τα υποβρύχια «Νηρεύς» και «Γλαύκος» έφτασαν 160 και 130 ν.μ. από την Κερύνεια»! Ε΄ και!! Γύρισαν πίσω! «Τα Φάντομ είναι έτοιμα στην ΚΡΉΤΗ» Ε και!! Δεν πέταξαν ποτέ!! Έστειλαν τα μεταφορικά «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» με Καταδρομείς την νύχτα τις 21ης προς την 22η Ιουλίου. Λόγω κακής συνεννόησης καταρρίφθηκε το πρώτο, αλίμονο, από αδελφικά χέρια στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Τα 32 παλικάρια ενταφιάστηκαν όπως – όπως στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για να μην αφήσουμε σημάδια ότι η Ελλάδα εμπλέκεται στον πόλεμο και δυσαρεστηθούν οι «Σύμμαχοί» μας …

Και για να τελειώνουμε με τα «αν είχαμε απογειωθεί ….» και τα «εφόσον κτυπούσαμε στον Έβρο …», «αφού έφταναν τα υποβρύχια …», οι πόλεμοι κερδίζονται και χάνονται, όχι με την απειλή της «καθόδου» του Γ΄ Σώματος Στρατού στην ενδοχώρα, στην Αθήνα για την μεταβίβαση της εξουσίας! Αλλά, πέρα των άλλων παραγόντων, όπως την ευψυχία και το άψυχο υλικό, και από τα πολλά ΜΕΤΩΠΑ, δηλαδή με την ανατροπή προσχεδιασμένων αποφάσεων και πλάνων – γραμμών Αττίλα Α΄ και Β! Φυσικά οι εγκληματίες πολέμου, Κίσινγκερ, Ετσεβίτ … θα είχαν και άλλα πλάνα! Και φυσικά όπερ έδει δείξαι! Κερδίζονται όχι με τον ηρωισμό και τη θυσία μερικών πραγματικά Γενναίων για το «θεαθήναι»! Και μετά από 40 χρόνια τους ενταφιάζουμε τις πρέπουσες τιμές στην Πατρώα Γη!

Η πραγματικότητα καταδείχνει ότι για τούτα ούτε θέληση ούτε και σχέδιο υπήρχε! Τα γεγονότα αποτελούν το κατηγορητήριο της προδοσίας τους. Σταχυολογούμε, από την πληθώρα των γεγονότων, μερικά καίρια ως ελάχιστο χρέος σε όλους εκείνους που παρά την προδοσία με τον ηρωισμό τους έστησαν τρόπαια μίμησης για τις νέες γενιές! Στους Λεβέντες που θυσιάστηκαν και απαιτούν σταράτες κουβέντες!!

Στις 19 Ιουλίου επίσημα οι Μυστικές Υπηρεσίες γνώριζαν ότι τουρκικά πολεμικά και αποβατικά προσεγγίζουν την Κύπρο! Η επίσημη αντίδραση του χουντικού Γ.Ε.Ε.Φ. «αυτοσυγκράτηση»! (ακόμα και τώρα ακούω να βουίζει στα αυτιά μου τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη: «αυτοσυγκράτηση») Ωσάν η τούρκικη αρμάδα να βγήκε για περίπατο!! Έτσι έχουμε τη συνέχεια της προδοσίας. Μετά το πραξικόπημα δεν φρόντισαν για την άμυνα του Νησιού και τώρα ενώ ο εχθρός είναι προ των πυλών αυτοί περί άλλων τυρβάζουν! Τους υποσχέθηκαν ότι οι Τούρκοι δεν θα εισβάλουν! Μωρία; Όχι Αγαπημένε μου Αναγνώστη. Προδοσία!

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη ενημερώνει, στις 6.15π.μ. με τηλεγράφημα την Ελληνική Κυβέρνηση ότι στις 5.45 π.μ. της 20ης Ιουλίου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την απόφαση της Τουρκίας να κάμει «χρήση του άρθρου 3 εδ. 2 … εφ’ όσον η κοινή ή συντονισμένη ενέργεια θα αποδεικνυόταν αδύνατη, κάθε μια των Εγγυητριών Δυνάμεων, Ελλάδα, Αγγλία, Τουρκία, επιφυλάσσει εις εαυτήν το δικαίωμα να ενεργεί με μόνο τρόπο την επαναφορά της καταστάσεως (ακεραιότητα του Κράτους) που δημιουργήθηκε με την παρούσα Συνθήκη». (Συνθήκη Εγγύησης Ζυρίχης – Λονδίνου 1959).

Στις 22 Ιουλίου με Απόφαση (354) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έγινε η εκεχειρία – κατάπαυση του πυρός. Η Τουρκία είχε καταλάβει μια λωρίδα μήκους 12 χιλιομέτρων στην Κερύνεια, από το Πέντε Μίλι, χώρος της απόβασης δυτικά της Κερύνειας και Ανατολικά ως τον Βόσπορο. Από Βορρά προς Νότο 20 χιλιόμετρα, Κερύνεια θύλακας της Αγύρτας – Κιόνελι, (το είχαν υπό των έλεγχο τους οι Τουρκοκύπριοι στασιαστές (ΤΜΤ) από το Δεκέμβριο του 1963), 5% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας!
(Ποσοστό αντίστοιχο με αυτό (4,1%) που δινόταν στην Τουρκία με το Σχέδιο Άτσενσον 1964, περιοχή Καρπασίας! Οι τουρκοκυπριακοί θύλακες: Λευκωσίας – Αγύρτας, Λεύκας και Λιμνίτη, (Μόρφου), Κοκκίνων, Γαληνόορνης (Καρπασία) που έγιναν μετά τα γεγονότα 1963 (29 Δεκεμβρίου Πράσινη Γραμμή που διαχώριζε το Ελληνικό από το Τουρκικό τμήμα της Λευκωσίας) κατείχαν το 14% και με μορφή διαχωριστικής «εξουσίας» τη «Γενική Επιτροπή»).

Το έγκλημα συνεχίστηκε και μετά την πτώση της Χούντας (24 Ιουλίου). Η Τουρκία δεν σέβεται την εκεχειρία και συνεχίζει της πολεμικές επιχειρήσεις. Από τις 23 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου κατέλαβαν όλη την Επαρχία της Κερύνειας και μέρος της Επαρχίας της Λευκωσίας.

Έτσι εύκολα, όταν η διάσκεψη της Γενεύης, τον Αύγουστο του 1974 από τις 10 έως 13, τορπιλίστηκε (από τότε έριχνε τορπίλες όταν δεν υλοποιούνταν τα διχοτομικά της σχέδια), από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και έδωσε την εντολή η «Αϊσέ να συνεχίσει τις διακοπές της», κινήθηκαν δυτικά και κατέλαβαν την Μόρφου και ανατολικά την Μεσαορία και την Αμμόχωστο και δημιούργησαν την γραμμή Αττίλα Β΄, τη σημερινή κατάσταση, υλοποιώντας προμελετημένες και προσχεδιασμένες ενέργειες.

Η εγκατάλειψη της Αμμοχώστου στις 14 Αυγούστου γιατί έγινε; Ποιοι έδωσαν την διαταγή; (παρενθετικά: το τμήμα της Αμμοχώστου που «διεκδικούμε» να μας δοθεί δεν ήταν στα σχέδια να το καταλάβουν οι Τούρκοι).

Βασανιστικό ερώτημα είναι ότι οι χάρτες που βρίσκονταν στα γραφεία επιχειρήσεων των Μονάδων είχαν σημαδεμένη τη γραμμή Αττίλα 1 με πράσινο χρώμα (γραμμή της 13ης Αυγούστου που αναφέρθηκε πιο πάνω) και η γραμμή Αττίλα 2 με κόκκινο χρώμα. (παρενθετικά: στις 14 Αυγούστου, το απόγευμα, είδα προσωπικά τέτοιο χάρτη στο Τακτικό Συγκρότημα Τρικώμου, Κωμόπολη της Επαρχίας Αμμοχώστου και κατεχόμενη σήμερα από τον Αττίλα)! Τέλος με διαταγές (;) κάποιοι Διοικητές εγκατέλειπαν Μονάδες και χώρους.

Το τραγικότερο όλων ενώ η Κύπρος καιγόταν στην Αθήνα, το Μητροπολιτικό κέντρο, κάποιοι πολιτικοί έκανα «θαλάσσια μπάνια», άλλοι παραθέριζαν, άλλοι έστηναν γέφυρες όχι μεταφοράς ενισχύσεων αλλά «ομαλής» μεταβίβασης της εξουσίας από τους χουντικούς στους πολιτικούς!

Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία από τις 24 Ιουλίου τι έπραξε; Ο φόβος(;) μια πιθανής ελληνοτουρκικής σύρραξης, (εξέλιξη που έτρεμε και ο σχεδιαστής του Αττίλα Α΄ και Β΄ Κίσσινγκερ, γιατί θα του έμπλεκε το σχεδιασμό μια ελληνοτουρκική σύγκρουση στην Νοτιοανατολική πτέρυγα ΝΑΤΟ), άφησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανυπεράσπιστη την Κύπρο. Ούτε το Εθνικό ούτε και το Συμβατικό χρέος ως Εγγυήτρια Δύναμη μέτρησαν για να κάνει «χρήση του άρθρου 4 εδεφ. 2 της Συνθήκης Εγγυήσεως» (Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου 1959) και άφησε αβοήθητο το Νησί στην Νοτιοανατολική εσχατιά του ελληνισμού με την πολυχιλιόχρονη ιστορία και με το 82% Έλληνες κατοίκους!

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, για να προλάβουμε το εύκολο ανάθεμα, πλειοδοσία πατριωτισμού, το επαναλαμβάνουμε και πάλι, δεν επιτρέπουμε σε κανένα, περισσότερο δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας. Τον δικαιούνται, τον κατέκτησαν Εκείνοι που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου. Εμείς, όμως, ως ενεργοί πολίτες, με θάρρος θα λέμε τη γνώμη μας και θα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, ως ελάχιστο χρέος στην Πατρίδα που μας ανάγιωσε και στη Θυσία της προδομένης Γενιάς μας, του 1974!

Υπήρξε Προδοσία. Άρα υπήρξαν προδότες! Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο! (παρενθετικά: και τώρα με την κρίση οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο και αν δεν τους αποκαλύψουμε για να λογοδοτήσουν μην περιμένουμε έξοδο από την κρίση). Η εκτέλεσή τους στην Πλατεία Συντάγματος θα έφερνε την κάθαρση, την αυτογνωσία, ότι η Δημοκρατία επανήλθε μέσα από αίμα της Τραγωδίας της Κύπρου. Ούτε το Πολυτεχνείο, ούτε η πλευρά της «ομαλής μεταβίβασης» αποκατέστησαν τη Δημοκρατία.

Η καπηλεία αμφοτέρων των θιασωτών και η αλαζονική τους συμπεριφορά τους ψήλωσε πρόσκαιρα, αλλά δεν τους μεγάλωσε. Στενόμυαλοι και μικρόψυχοι δεν είχαν την μεγάλη καρδιά να αναγνωρίσουν την ιστορική πραγματικότητα.

Την Δημοκρατία δεν την κατακτήσαμε και για τούτο δεν την εκτιμήσαμε! Αν το είχαμε πράξει θα ήμασταν όλοι πιο σώφρονες και με αυτοσυνειδησία! Και η Δημοκρατία μας θεμελιωμένη σε στέρεες βάσεις! Και μόνο τότε θα γευόμασταν τα αγαθά της, ευνομία, ισονομία, αξιοκρατία, …και θα ήταν ανάχωμα στους θρασείς, στα λαμόγια, στους κλέφτες και τους επίορκους που διασπάθισαν το δημόσιο πλούτο και έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση! Θα απέβαλλε και δεν θα άφηνε να ανθίσουν και να κυριαρχήσουν οι ανίκανοι, οι ανάξιοι, οι τυχοδιώκτες, οι ιδιοτελείς, οι αφερέγγυοι …. Η ατιμωρησία εξέθρεψε ανείπωτο θράσος!!

Χρειάζεται Ενότητα και Εθνική Στρατηγική: Με αρχές και αξίες, όραμα και αποτέλεσμα υπερκομματικής απόφασης πέρα από ιδεολογίες και ιδεολογήματα, πέρα από αγκυλώσεις και κομματική ιδιοτέλεια. Με ενότητα πετύχαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Μεγάλη η οφειλή στον Γιάννο Κρανιδιώτη. Ένα φιλόδοξο (όραμα) στόχο, με ενότητα και ομοφωνία, συνέπεια και σταθερότητα, ευελιξία και αμεσότητα, χωρίς παρεκκλίσεις και διολισθήσεις, τον υλοποιήσαμε, πετύχαμε! Στην διπλωματία υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί να είσαι έτοιμος και ξεκάθαρος στο τι θέλεις για να τις εκμεταλλευτείς και γιατί όχι και να δημιουργήσεις.

Μετά από 13 χρόνια, μια τέτοια ευκαιρία με αρχές αξίες πίστη και όραμα –στόχο είναι και η σταθερή θέση του ΥΠ. ΕΞ. Ν. Κοτζιά (και φυσικά του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα), στην απαράδεκτη επιμονή των Τούρκων για εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο. ΑΠΛΑ και καθαρά και όλοι οι άλλοι προ του ευθυνών τους! Ποιος τόλμησε ή ποιος θα τολμήσει να επιβάλει το «δίκαιο των εγγυήσεων»; Ποιοι Οργανισμοί και ποια Πρόσωπα; Ο Ο.Η.Ε.; η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα! Σαφώς κανένας πλην των «δικών» μας «Λακαιδεμονίων» και των Ηρόστρατων! Ευτυχώς ο έλληνας ΥΠ. ΕΞ. τους ματαίωσε τα σχέδια και δεν μας παρέδωσαν ψυχή τε (εθνική ταυτότητα) και σώματι (θαλάσσιος πλούτος) στον εφέντη! διευκολύνοντας και τους Πόντιους Πιλάτους των διαφόρων Οργανισμών: «αφού τα βρήκατε τι να κάνουμε; Δικό σας το πρόβλημα δική σας και η λύση»! Και να συμπεφωνημένη λύση! Κοινό μυστικό ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις «μετρούν» στη βάση των δικών τους ανίερων συμφερόντων και καιροσκοπούντες είναι έτοιμοι και πάλι ως άρπαγες για μια νέα τάξη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ελέω υδρογονανθράκων, με θεμέλια και πάλι το αίμα αθώων και τους τάφους των παιδιών

Είτε αρέσει είτε όχι ο Έλληνας ΥΠ. ΕΞ. με τη στάση – θέση του ότι ένα μέλος του Ο.Η.Ε., ένα πλήρες μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει εγγυητή. Να είναι, δηλαδή, προτεκτοράτο ενός άλλου κράτους! Ενήργησε ως η συνείδηση του έθνους, και με διαχρονικό αξίωμα ότι «ο κόσμος του φωτός είναι αιώνιος, η Ελλάδα, ενώ κόσμος του σκότους είναι παροδικός, οι κατά-κτητές»!

Έχοντας κατά νου και τούτο, ότι όταν η ενότητα κλονιζόταν και ειδικά ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα είχαμε καταστροφικά αποτελέσματα, ας βάλουμε σηματωρό – οδηγό τον Θεμιστοκλή, ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο των Περσών πριν το θρίαμβο στη Σαλαμίνα (480 π.Χ.), ανακάλεσε από την εξορία, όπου ο ίδιος τον εξοστράκισε, τον Αριστείδη, πολιτικό του αντίπαλο με γνώμονα να «ερίζουν ποιος θα πράξει το καλύτερο για την πατρίδα»! με άμεσο αποτέλεσμα τον θρίαμβο της Σαλαμίνας (480 π. Χ.) (παρενθετικά οι προτομές τους κοσμούν την κύρια είσοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καιρός να κοσμήσουν – «γεμίσουν» και τα κεφάλια των Εθνοπατέρων!). Και με ενότητα, ας κτίσουμε το μέλλον πάνω στη θέση, που ναι μεν είναι αυτονόητη (έστω και η παραμονή ενός τούρκου εισβολέα, η εισβολή και η κατοχή συνεχίζεται) αλλά μέχρι τώρα όχι μόνο δεν στηριζόταν αλλά και «πριονιζόταν. Και με αυτή τη δυναμική της Λύσης χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματοπλέγματα και χωρίς Εγγυήτριες Δυνάμεις. ας (επανα) τοποθετηθούμε για μια Λύση, Δίκαιη, Βιώσιμη και Λειτουργική, για το καλό ΟΛΩΝ μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια Λύση είναι μόνο αυτή που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το Ενιαίο, Κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και Ανεξάρτητο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση σύμφωνη με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και των αρχών της Ε.Ε. Λύση που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά, Με ελευθερία Διακίνησης, Εγκατάστασης και Ιδιοκτησίας για όλους από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία).

Επιμύθιο:
Οι Παιδικοί Αδελφικοί Φίλοι, οι Συνοδοιπόροι και Συμπολεμιστές μας, οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας με τον ηρωισμό τους έστησαν Τρόπαια Μίμησης για τις νέες γενιές! Σημεία αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια, .. Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. Χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη ηρωική θυσία τους, στήνοντας Τρόπαιο – Μνημείο και εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο, γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί υπάρχουν και οι Άριστοι – Χρηστοί Πολίτες.

Αδάμος Μουζουρής, Πρόεδρος της Ένωσης
Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.