Μαθήματα ενόψει νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Το τουρκικό αφήγημα για την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (13 Νοεμβρίου, 2022) έχει ανατραπεί από κουρδικές πηγές. Η γυναίκα την οποία οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν για την επίθεση, κατηγορώντας την ως όργανο της κουρδικής οργάνωσης «YPG» -συμμετέχει στην διοίκηση της βόρειας Συρίας και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ-, διατηρούσε για χρόνια στενές σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» και τον σύμμαχό του τουρκο-ελεγχόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA) που κατηγορείται από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για εγκλήματα και στον οποίο ο αδελφός της γυναίκας είναι διοικητής. Εντούτοις, το κίνητρο του Ερντογάν για νέα εισβολή στη β. Συρία για να αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει εκλογών είναι ζήτημα επιβίωσής του. Αν χάσει τις εκλογές, θα κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα. Πάντως, οι λεπτομερείς αποκαλύψεις δεν διαψεύστηκαν, ενώ το αίτημα του φιλο-κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία για διεξαγωγή έρευνας γύρω από τις πληροφορίες, έχει απορριφθεί ασυζητητί.
Καθώς για εβδομάδες συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί κουρδικών περιοχών στη β. Συρία ενόψει ολοκληρωτικής τουρκικής επίθεσης και με παίκτες στην περιοχή όπως οι ΗΠΑ να μην το ευνοούν, προκύπτουν μαθήματα από τα οποία μερικά είναι τα εξής:
• Ο Ερντογάν παραμένει αδίσταχτος, με σχεδιασμούς για ακόμη περισσότερους «χρήσιμους νεκρούς» στην επιδίωξη για παραμονή στην εξουσία.
• Η Τουρκία επιτίθεται σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας έναντι ενός αδύνατου θύματος, επειδή μια αποτυχία της θα καταστεί μοιραία για το τουρκικό καθεστώς εξουσίας και ενδεχομένως για την συνοχή της χώρας. Εξού και η τουρκική εμμονή για απογύμνωση των νησιών του Αιγαίου για κατάκτησή τους.
• Μια αφορμή που θα προκαλούσε ελληνοτουρκική σύρραξη, εύκολα μπορούσε να σχεδιαστεί από την Τουρκία, η οποία όμως αποφεύγει κινήσεις που θα εξανάγκαζαν την Αθήνα να αντιδράσει με πλήρη κι ασύμμετρο τρόπο. Η Τουρκία προχωρά μέχρι εκεί που η Αθήνα κάνει βήμα πίσω για να αποφευχθεί η σύρραξη.
• Όποια και να είναι η εξέλιξη στην β. Συρία, το αντιτουρκικό κλίμα θα ενισχυθεί στο αμερικανικό κογκρέσο και στην Ευρ. Ένωση.
Στη σχεδιαζόμενη εισβολή με αεροπορία, πυροβολικό, τεθωρακισμένα και χερσαίες δυνάμεις του 2ου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, ο Κούρδος διοικητής μερικών χιλιάδων πολεμιστών με ελαφρύ οπλισμό, ζήτησε από ΗΠΑ-Ρωσία να κλείσουν τον εναέριο χώρο στη β. Συρία, δηλώνοντας ετοιμότητα να πολεμήσει τις δυνάμεις εισβολής. Εκτός από θαυμασμό, η δράση των Κούρδων δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για προετοιμασία σοβαρής αποτροπής από Αθήνα-Λευκωσία και για αξιοποίηση της συγκυρίας. Η σωστή στάση που επέδειξαν Αθήνα-Λευκωσία απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε κοινή πολιτική αποτροπής, σε συνδυασμό με μεθόδευση της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που θα συνιστά ΑΟΖ της ΕΕ και θα αποτελεί την κοινή στρατηγική απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.