Μαζί για το Βόλο της ανάπτυξης και της εργασίας

Γράφει ο Άκης Καλαμαράς*

Ενώ ένα από τα επιτεύγματα της τελευταίας 4ετίας, είναι η μείωση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, προσεγγίζοντας το 18%, ο Βόλος κατάφερε να αναδειχθεί «πρωταθλητής» στην ανεργία με 26%. Τη στιγμή που η απερχόμενη δημοτική αρχή, ισχυρίζεται πως η φωταγώγηση της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων έφερε ανάπτυξη στην πόλη μας, 20.000 συνδημότες μας παραμένουν χωρίς εργασία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Σίγουρα, η μείωση της ανεργίας, αρχικά αποτελεί έργο της εκάστοτε κυβέρνησης με τις εθνικές πολιτικές που σχεδιάζει και υλοποιεί. Από κει κι έπειτα όμως, οφείλει και πρέπει να είναι ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, να προσελκύσει βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από την ανάπτυξη, να τονώσει την τοπική οικονομία και να αυξήσει την απασχόληση.

Παράλληλα, ο σύγχρονος ρόλος των Δήμων, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις παραδοσιακές λειτουργίες, όπως της αποκομιδής των απορριμμάτων και της ύδρευσης για παράδειγμα. Αλλά, επιβάλλεται, να διαμορφώνει τις συνθήκες για τη δημιουργία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως το ζήτημα της ανεργίας στο Δήμο Βόλου δεν θα καταφέρει να επιλυθεί από όσες και όσους ανήκουν στη στενή κομματική γραφειοκρατία που είχε οδηγήσει στην ανεργία κοντά στους 1,5 εκ συμπολίτες μας. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, η απαξίωση του κοινωνικού κράτους -η ατζέντα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς δηλαδή- δεν επιτρέπεται να αποτελέσει οδηγό πολιτικής για το Δήμο Βόλου την επόμενη 4ετία.

Ο Βόλος, στη νέα περίοδο, πρέπει να βαδίσει στο δρόμο της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Να επενδύσει, στη γνώση, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου και σύνθεσης, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, τον κόσμο της παραγωγής και την ακαδημαϊκή κοινότητα με σκοπό τη δημιουργία του κοινού μας οράματος για το Βόλο των επόμενων δεκαετιών.

Η κυκλική οικονομία, η συνεταιριστική επιχειρηματικότητα και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας του Βόλου, είναι ορισμένα πεδία που η πόλη μας μπορεί να αποτελέσει πρωτοπόρο παράδειγμα και για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας μας, δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας για του πολλούς.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανεργίας στο Βόλο, δεν μπορεί να λυθεί ούτε με πρωτοβουλίες τύπου Λευτέρη Πανταζή και Φουρέιρα, αλλά ούτε από όσες και όσους έχουν λάβει το χρίσμα από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα του χθες.

Ο Ιάσονας Αποστολάκης και η ομάδα υποψηφίων που πλαισιώνουν το συνδυασμό «Μαζί για τον Βόλο», αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των δημοτών στο σχεδιασμό του κοινού μας μέλλοντος, αποτελούν τους εγγυητές για την έξοδο από την τοπική οικονομική κρίση. Ο Ιάσονας Αποστολάκης διαθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία σε συνδυασμό με το ήθος και την ανιδιοτέλεια, αποτελεί τη προοδευτική απάντηση, τόσο απέναντι στην απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και κόντρα στους υπερασπιστές της μνημονικής πολιτικής και της λιτότητας.

Κυρίαρχα όμως, η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», σηματοδοτεί το νέο μοντέλο αμεσοδημοκρατικής διοίκησης που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή που εισέρχεται η χώρα μας. Ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης με την θέσπιση της απλής αναλογικής, έρχεται να προωθήσει και να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας και σύνθεσης, αρχικά σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό. Ζητήματα που αποτελούν, απαραίτητες προϋποθέσεις για την διέξοδο από την οικονομική κρίση και τη δημιουργία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Την απερχόμενη δημοτική αρχή, δεν θα τη θυμόμαστε δυστυχώς μόνο ως αστείο και ως ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς θα τη θυμόμαστε και για το γεγονός πως τη στιγμή που συνολικά στη χώρα γίνονται βήματα προόδου στο κομμάτι ανάκτησης της εργασίας, ο Βόλος έχασε το τραίνο της ανάπτυξης σπαταλώντας του περιορισμένους οικονομικούς του πόρους, αποκλειστικά σε φιέστες και σε αντιαναπτυξιακά έργα.

Στις 26 Μάη, οι Βολιώτισσες και οι Βολιώτες, ξαναπαίρνουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους. Ξεμπερδεύουν οριστικά με το παλιό και όλοι μαζί σχεδιάζουν το Βόλο της ανάπτυξης, της εργασίας και της προόδου.

*Άκης Καλαμαράς
[email protected]
Μέλος δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο»
Υπ. Διδάκτωρ τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας,
Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.