Μαζί ξανακερδίζουμε τον Βόλο

Γράφει ο Άκης Καλαμαράς*

Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, πυκνώνουν οι συζητήσεις τόσο για τον πιθανό νικητή ή τη νικήτρια όσο και για το μέλλον της πόλης του Βόλου. Η σημερινή δημοτική αρχή εμφανίζεται σαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και αρκετοί είναι αυτοί που μιλάνε για σαρωτική επικράτηση.
Όταν όμως, ακόμη και στους υπερασπιστές της σημερινής κατάστασης, τίθεται το ερώτημα για το τι έχει κάνει για την πόλη ο σημερινός Δήμαρχος, η μοναδική απάντηση είναι η φωταγώγηση της κάθε Χριστούγεννα και οι φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Επίσης, αν ρωτήσουμε τους ίδιους, αν είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή δημοτική αρχή τότε η απάντηση είναι, «γιατί, οι προηγούμενοι τι παραπάνω έκαναν;».
Αναμφίβολα, δεν μπορεί να ακυρωθεί το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, παράλληλα όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ολιγωρίες και τις αστοχίες των περασμένων χρόνων. Τα συγκεκριμένα γεγονότα, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα της εποχής που ρευστοποιεί παραδοσιακούς πολιτικούς συσχετισμούς, οδήγησαν την πόλη στα χέρια ανθρώπων που σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις, ντρέπονται που η μάνα τους τους γέννησε στο Βόλο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα διάβρωσης των πολιτικών σχηματισμών, αποτελεί και η περίπτωση της τοπικής ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί επίσημη υποστήριξη σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα, φημολογείται έντονα και αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό, πως η πλειονότητα των μελών και στελεχών της, υποστηρίζει πως τελικά ο Βόλος έχει μετατραπεί σε… Μονακό και ως εκ τούτου η σημερινή δημοτική αρχή δικαιούται να συνεχίσει το έργο της.
Σε μια περίοδο, λοιπόν, που χαρακτηρίζεται από ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και από την αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατίας, η απλή αναλογική μπορεί να δώσει προοδευτική διέξοδο. Η γνήσια αποτύπωση της βούλησης των κατοίκων της πόλης στο νέο δημοτικό συμβούλιο, μέσα από την αναλογική εκπροσώπηση όλων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την ψήφο της τοπικής κοινωνίας, αναμένεται να διαμορφώσει σίγουρα μια πιο δίκαιη και δημοκρατική αντιπροσώπευση.
Γνωρίζοντας πλέον καλά, πως το μέλλον μιας πόλης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση ιδιαίτερα σε συνθήκες που η διεθνής πραγματικότητα αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, επιβάλλεται να επιλέξουμε προγράμματα, να κρίνουμε ανθρώπους και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το κοινό μας όραμα για τον Βόλο της επόμενης περιόδου.
Ζητήματα, όπως, αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, της αερορύπανσης και της δημόσιας υγείας επιβάλετε να έχουν κεντρική σημασία στη πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία προς τις εκλογές. Ακόμη, η ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου Βόλου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή και με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου οφείλουν να είναι απαραίτητες συνιστάμενές για το αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης με σκοπό τη μείωση της ανεργίας. Επιπλέον, θα μπορούσε να ξεκινήσει και ο διάλογος για την υλοποίηση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα περιγράφει μια στρατηγική για τις υποδομές και τις υπηρεσίες μεταφορών της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, μιας και Δήμος Βόλου δεν είναι μόνο το αστικό κέντρο, η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, βασική προϋπόθεση είναι ο επικεφαλής της προσπάθειας, ο επόμενος Δήμαρχος, να συμπυκνώνει ορισμένα στοιχεία. Να διαθέτει γνώση και εμπειρία πάνω στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Να έχει προσωπική εικόνα για το πώς λειτουργούν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Να έχει περάσει από τον ιδιωτικό τομέα, να εργάζεται σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης και ταυτόχρονα να επενδύει στη γνώση επιλέγοντας και ακαδημαϊκή πορεία. Να έχει γεννηθεί και ζήσει στο Βόλο και να είναι περήφανος για την πόλη του. Να τον χαρακτηρίζει η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση. Να έχει μεράκι, όρεξη για δουλειά και το κυριότερο, όραμα για τον Βόλο του αύριο.
Κρίσιμο είναι επίσης, να έχει στο πλευρό του ανθρώπους που διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Για όσους βάζουν ως προϋπόθεση επιτυχίας και προκοπής της πόλης τα παραπάνω, ο Ιάσονας Αποστολάκης είναι η ασφαλής επιλογή για τα δημαρχιακά καθήκοντα. Όσοι πάλι ικανοποιούνται από τη σημερινή εικόνα του Βόλου και τρομάζουν στην ιδέα πως μπορεί να μετατραπεί σε πανεπιστημιούπολη, μπορούν να χαρίσουν την ψήφο τους στους «ανιματέρ» των καλλιτεχνών που επισκέπτονται τη πόλη μας κάθε Χριστούγεννα.
Όταν πριν δύο χρόνια, γεννήθηκε η αυτοδιοικητική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», τέθηκε μεταξύ άλλων ένα σημαντικό στοίχημα. Η νέα αυτοδιοικητική κίνηση να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τα αυτοδιοικητικά βαρίδια τους παρελθόντος, να μην υποτάσσεται σε άνωθεν κομματικές ή άλλες επιβολές και να ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της και σε όσους συμπολίτες μας έχουν τις ίδιες αγωνίες και οράματα για τον Βόλο.
Το προεκλογικό πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιάσονας Αποστολάκης, αποτελούν επιλογές μιας μακράς δημιουργικής διαδικασίας σύνθεσης απόψεων και δημοκρατικού διαλόγου. Οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ. Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές δίνουμε τη μάχη μαζί, για να ξανακερδίσουμε τον Βόλο και να ξεμπερδέψουμε με το παλιό.

* Μέλος δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Υπ. Διδάκτωρ τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.