Μέτρα στήριξης των οικογενειών με φοιτητές

Άρθρο του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Γιώργου Καλτσογιάννη

Εκατοντάδες νέοι από τη Μαγνησία εισάγονται και φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο στη ζωή τους. Με πολύ κόπο, αλλά και μεγάλη πίστη πετυχαίνουν τους στο στόχους τους διδάσκοντας σε όλους μας επιμονή και υπομονή.

Συγχρόνως αναπτερώνουν τις ελπίδες μιας κοινωνίας βυθισμένης στην απογοήτευση λόγω της παρατεταμένης κρίσης και σκορπίζουν χαμόγελα στους οικογένειές τους.

Η προσπάθεια ασφαλώς και θα συνεχιστεί στη Σχολή, εκεί που οι νέοι μας θα πρέπει να καταρτιστούν επιστημονικά και να ενδυναμωθούν γνωστικά, ώστε στη συνέχεια να βγουν στον επαγγελματικό στίβο.

Στυλοβάτες τους θα είναι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της γνώσης και των ευρύτερων προκλήσεων οι γονείς τους οι οποίοι υλικά και ηθικά θα είναι δίπλα τους για τους εξασφαλίζουν όλα όσα χρειάζονται στις σπουδές τους.

Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι. Σχεδόν όλες οι οικογένειες πιέζονται οικονομικά και τα κόστη των σπουδών αναπροσαρμόζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η πολιτεία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους γονείς παιδιών που σπουδάζουν.
Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες Φοιτητικές Εστίες αλλά και, όπου υπάρχουν, να αυξηθούν οι κλίνες για να εξυπηρετηθούν περισσότεροι φοιτητές. Ειδικά στη Θεσσαλία οι υποδομές δωρεάν στέγασης των φοιτητών είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Επίσης είναι ανάγκη να εξυπηρετούνται όλοι οι έχοντες ανάγκη φοιτητές από την δωρεάν σίτιση, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Οικογένειες με δύο και περισσότερα παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, είναι ανάγκη να στηρίζονται άμεσα στο θέμα των μετεγγραφών, ώστε τα αδέλφια να ζουν στην ίδια πόλη και τα έξοδα να είναι λιγότερα.
Ακόμη να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πολιτεία για τους φοιτητές που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγχρόνως οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική κοινωνική ομάδα στην στήριξη της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες από διάφορους κλάδους θα πρέπει πιο συστηματικά να προχωρήσουν σε εκπτώσεις σε διάφορα είδη, ώστε να υπάρχει αγοραστική τόνωση με τα οφέλη να επιμερίζονται σε όλους.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν ορισμένες προτάσεις ως μέτρα στήριξης των γονέων που μαζί τη χαρά της επιτυχίας του παιδιού τους νιώθουν την ηθική υποχρέωση να συνεχίσουν να το βοηθούν τουλάχιστον μέχρι και την απόκτηση του πτυχίου του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.