Μια αλλιώτικη Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Γράφει η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα *

Μέσα στη δύνη της πανδημίας του covid-19 “γιορτάστηκε” φέτος η 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, σ΄όλο τον πλανήτη. Ίσως, άλλες χρονιές η μέρα αυτή να περνούσε απαρατήρητη από τους περισσότερους. Ίσως και πολλοί από τους ίδιους τους λειτουργούς του κλάδου της υγείας να την περνούσαν μέσα σε κλίμα ευφορίας και πραγματικής γιορτής ευχόμενοι “στην υγεία τους”. Φέτος, όμως, είχαμε μια “γιορτή” αλλιώτικη, όπου γιατροί και νοσηλευτές σ΄ όλο τον κόσμο, ντυμένοι όχι απλά με τις άσπρες και πράσινες στολές τους αλλά –κυριολεκτικά- με… σκάφανδρα και ενισχυμένες μάσκες και γάντια, έγιναν οι ήρωες αυτού του πολέμου, που εισπράττουν τις ευχαριστίες επώνυμων και ανώνυμων σε όλο τον πλανήτη, καθώς επάνω τους στηρίζονται οι ελπίδες όλων μας.
Στη χώρα μας, το στίγμα της ουσιαστικής αυτής γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εκτός από τις γνωστές ανά τον κόσμο εκφράσεις ευχαριστίας στους λειτουργούς της από τον απλό λαό και τους επαίνους από επίσημα χείλια, το έδωσε κυρίως η έμπρακτη συμπαράσταση στους φορείς της υγείας από απλούς πολίτες που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα κατά της πανδημίας. Το αυθεντικό αυτό κλίμα συμπλήρωσε, πολύ εύστοχα, το κανάλι της βουλής προβάλλοντας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το βράδυ της Τρίτης, 7 Απριλίου, ένα συμφωνικό έργο του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, το ορατόριο «Ιπποκράτειος Όρκος». Η επίσημη πολιτεία τίμησε έτσι όλους όσοι στη χώρα μας, πιστοί στον όρκο που έδωσαν, με αυτοθυσία κουράζονται για να προστατέψουν την υγεία μας, θυμίζοντας ταυτόχρονα σε όλους μας τις ιδέες του μεγάλου πατέρα της Ιατρικής, και τα μηνύματά του τα πανανθρώπινα και αιώνια, μηνύματα επαγγελματικής συνείδησης και ψυχικού κάλλους, που εμπνέουν όχι μόνο τους γιατρούς αλλά και κάθε άνθρωπο, αφού τα βαθύτερα νοήματά τους αφορούν σε μια ζωή με ποιότητα για όλους μας.
Αξίζει, νομίζω, να πούμε δυο λόγια για το ιστορικό της σύνθεσης και της πρώτης παρουσίασης του έργου .Την παραγγελία για τη σύνθεσή του είχε δώσει στο συνθέτη το 1995 ο ιδεολόγος γιατρός κ. Σακελάρης Ε. Καρπάθιος, πρώην Καθηγητής Μαιευτ. & Γυν/γίας Παν/μίου Αθηνών και πρώην Διευθυντής Μαιευτ. & Γυν/κού Τμήματος Π. Γ. Ν. ‘’Αλεξάνδρα”, πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων του Ιπποκρατείου Όρκου». Συμπαραστάτης του στην ιδέα ο επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου, αείμνηστος γιατρός Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τελικά ο Όμιλος, ύστερα από πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε, παρουσίασε το έργο στο Ηρώδειο στις 8-8-2001. Το ορατόριο ερμήνευσε η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Σόφιας και η χορωδία Animato, υπό τη διεύθυνση του εθνικού μας μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή, σταθερού υποστηρικτή των έργων Ελλήνων συνθετών, ο οποίος αγκάλιασε τον «Ιπποκράτειο Όρκο». Ο μαέστρος επέλεξε να τραγουδήσουν το ορατόριο οι τέσσερις καλύτεροι τότε Έλληνες σολίστες της Λυρικής σκηνής: Μάρθα Αράπη σοπράνο, Λυδία Αγγελοπούλου άλτο, Σταμάτης Μπερής τενόρος και Παντελής Ψύχας βαρύτονος. Η παρουσίαση του έργου σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, δικαιώνοντας την πρωτοβουλία του Ομίλου. Η ΕΡΤ δέχθηκε να μαγνητοσκοπήσει το έργο, και, έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να το χαιρόμαστε κι εμείς σήμερα (Μπορεί, επίσης, όποιος θέλει να το παρακολουθήσει και ηλεκτρονικά, στο You Tube) .
Ο συνθέτης, με την ευκαιρία της προβολής, δήλωσε στον τύπο:
«Ας αποτελέσει αυτή η προβολή, μια ακόμα ευκαιρία έκφρασης ενός μεγάλου «ευχαριστώ» όλων μας, προς τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλων των άλλων χωρών, για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν να αντιμετωπίσουν με αυταπάρνηση την πρωτόγνωρη πανδημία. Με τις φροντίδες τους σώζουν ζωές, ενώ με τις συμβουλές τους, για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθούμε και να πολεμήσουμε τον αόρατο εχθρό, μας οδηγούν στη νίκη, παρά του ότι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πολλοί από αυτούς τις ζωές τους, μέσα σε Εθνικά Συστήματα Υγείας με πάρα πολλές ελλείψεις (…). Ζούμε μέρες πρωτόγνωρης δοκιμασίας. Θα τις ξεπεράσουμε γρηγορότερα μόνο αν ακούμε τις συμβουλές και τα μηνύματα των ειδικών. Και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης, θα μας συμβούλευε το ίδιο με τους γιατρούς μας: Μένουμε σπίτι.»
Ο Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, που λίγους μήνες πριν, σε εκδήλωσή του, τίμησε το Σοφαδίτη Θωμά Μπακαλάκο για το σύνολο του έργου του, συμφωνεί απόλυτα μαζί του και του εκφράζει, για μια ακόμη φορά, τα θερμά του συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη του προσφορά, όχι μόνο ως συνθέτης αλλά και ως άνθρωπος.
Ανακοινώνει, επίσης, στα μέλη, τους φίλους και το ευρύτερο κοινό της πόλης ότι, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν από την πολιτεία επιβληθεί σ΄ όλη την Επικράτεια με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, έχει αναστείλλει τις δράσεις του και αναβάλλει τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη προγραμματισθεί, με την υπόσχεση να επανέλθει, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, προσφέροντας πάντα εκδηλώσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ως τότε, εύχεται σε όλους Υγεία, Υπομονή και ένα ουσιαστικό Πάσχα, με Ανάσταση σώματος και ψυχής.
*Πρόεδρος Πολ/κού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.