Μήνυμα Σεβ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για την έναρξη Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,

Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Με χαρά και εσωτερική πληρότητα θεϊκού ζήλου ξεκινάει άλλη μία ιεραποστολική προσπάθεια για την τοπική μας Εκκλησία, που έχει σκοπό να μας τροφοδοτήσει πνευματικά και να μας στηρίξει στη δύσκολη και πολυδαίδαλη πορεία της καθημερινότητάς μας. Αυτή η προσπάθεια είναι οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής και τα εσπερινά κηρύγματα, που με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος θα πραγματοποιηθούν και αυτή τη χρονιά στις Ενορίες μας.

Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, για τον οποίο μας μίλησε το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, πρόκειται και φέτος να σκορπιστεί πλουσιοπάροχα στα χωράφια των ψυχών μας. Οι γεωργοί προετοιμάστηκαν κατάλληλα. Φορτώθηκαν τον κόπο και τη φιλοτιμία της σποράς. Προμηθεύτηκαν και τον κατάλληλο σπόρο, για να τον μοιράσουν σε όλους μέσ’ από το βοήθημα που εξέδωσε η Ιερά μας Μητρόπολη. Σε μας απομένει να δείξουμε ότι είμαστε δεκτικοί σ’ αυτή την ευεργεσία του Θεού. Να δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε το θέλημα του Κυρίου. Να δείξουμε ότι οι ψυχές μας είναι χωράφια γόνιμα και κατάλληλα να καρποφορήσουν τους ωραίους και γλυκούς καρπούς του πνευματικού αγώνα. Να δεχθούμε το σπόρο από τους υπεύθυνους, να εκτιμήσουμε τον κόπο, την προετοιμασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν για μας και ν’ ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους.

Να μην αδιαφορήσουμε στη σπορά του Λόγου. Η διδασκαλία του Ευαγγελίου βοηθάει στην αληθινή ζωή του πιστού. Να μην αρκεστούμε στην αυτάρκεια όσων γνωρίζουμε. Να μην προτάξουμε τις υπόλοιπες ασχολίες μας απέναντι στο κάλεσμα της Ενορίας. Είναι τραγικά αξιοθρήνητο ο Λόγος του Θεού να πέφτει πάνω στη σκληρή άσφαλτο της αδιαφορίας και της ημιμάθειάς μας. Είναι τραγικά ειρωνικό ο Λόγος του Θεού να προσπαθεί να εισέλθει στην ύπαρξή μας και να Τον εμποδίζουν τα αγκάθια και τα αγριόχορτα της τεμπελιάς και της κάθε είδους άσχετης κοσμικής και μάταιης ασχολίας. Είναι άδικο απέναντι στον εαυτό μας να προσπαθεί η Ενορία να μας δώσει το φως του Χριστού κι εμείς να διαλέγουμε το σκοτάδι των δικών μας επιλογών και της γνώμης μας. Είναι κρίμα σε μία εποχή που υποφέρει από πνευματική λιμοκτονία να πετάμε στα σκουπίδια του εγωισμού την πνευματική τροφή, που αγωνίζεται να μας προσφέρει η Ενορία μας.

Το θέμα που θα μελετήσουμε όλοι μαζί φέτος στους κύκλους συμμελέτης Αγίας Γραφής και στα εσπερινά κηρύγματα είναι το μεγάλο και δύσκολο θέμα του κακού. Μέσα από οκτώ ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το φαινόμενο του κακού. Θα προσπαθήσουμε να σπουδάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα το νικήσουμε. Από τα ιερά αυτά κείμενα θα αντλήσουμε μηνύματα σωτηρίας, που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας. Θ’ ασχοληθούμε με θέματα βαθιά ανθρώπινα, τα οποία κάθε μέρα μας απασχολούν και που αν δεν τα λύσουμε, δεν πρόκειται να σημειώσουμε πνευματική προκοπή.

Στην εποχή μας, που η απελπισία σφίγγει τις ανθρώπινες ψυχές και ο φόβος του πόνου θλίβει και φθείρει τους πάντες, η μόνη ελπίδα και απαντοχή είναι ο θρίαμβος του καλού. Η αποτυχία, η προδοσία, η ασθένεια, ο θάνατος, τα πάθη, η αμαρτία, η κάθε είδους κακία δεν είναι δυνατόν να κυριαρχήσουν στη ζωή, εάν δεν το επιτρέψουμε εμείς. Εμείς είμαστε εκείνοι που θ’ αποφασίσουμε εάν θέλουμε να δοθούμε στο κακό, αρνούμενοι το Θεό, η να το συντρίψουμε με τη μετάνοιά μας και την αδιάλειπτη μνήμη του Κυρίου.

Το κακό είναι προορισμένο να εξαφανισθεί και να μείνει ως τραγική αυτοτιμωρία όλων εκείνων που αμετανόητα και πεισματικά αρνούνται τον Κύριο. Ο αυθεντικός μελετητής της Αγίας Γραφής μπορεί μέσα από την πίκρα του κακού να εξαγάγει τη γλυκύτητα του καλού ως πολύτιμο θησαυρό. Μπορεί να ακυρώσει το σκοτάδι της κακίας με το φως της θείας χάρης και προσφοράς. Μπορεί έτσι να διδάξει και στους άλλους ανθρώπους τη σωστή χρήση της ελευθερίας τους. Με τον τρόπο αυτό η ελπίδα της σωτηρίας μπορεί να γίνεται βεβαιότητα, βίωμα και εμπειρία, την οποία μακάρι όλοι μαζί να ζήσουμε.

Σας προτρέπω πατρικά να συμμετέχετε στις ιεραποστολικές δράσεις της Ενοριών σας, για να καταφέρουμε όλοι μαζί να βιώσουμε τη δικαίωση αυτής της ελπίδας.

Με όλη μου την πατρική αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.