Να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας κόντρα αντί να έχουμε μια “Μαύρη Παρασκευή”

Από τον Δημήτρη Κανελλή

(ή αλλιώς, αμερικανάκια δεν θέλουμε να γίνουμε!)

“Μαύρη Παρασκευή”, ένας θεσμός της μέκκας του αλόγιστου καταναλωτισμού, που προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχουν για να καταναλώνουν. Ένας θεσμός που γίνεται προσπάθεια να έρθει και στη χώρα μας (όλα τα είχε η Μαριορή, η “Μαύρη Παρασκευή” της έλλειπε) και να παρουσιαστεί από διάφορα ΜΜΕ ως η γιορτή του εμπορίου και του καταναλωτή! Βέβαια τα ΜΜΕ που έχουν χύσει πολύ μελάνι για την “Μελανή Παρασκευή” είναι τα ίδια ΜΜΕ που επίσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση φταίει το γεγονός ότι καταναλώναμε πάνω από τις δυνατότητες μας διάφορα άχρηστα προϊόντα και υπηρεσίες. Και τώρα λένε καταναλώστε αλόγιστα, άσκοπα και ό,τι σας λανσάρουν οι πολυεθνικές! Η υποκρισία στο απόγειό της!!!

Μαύρη Παρσκευή, μια “εφεύρεση” με πολλά μελανά γεγονότα, αφού (κυρίως στην Αμερική) άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τις 364 μέρες του χρόνου, μια και μοναδική μέρα μαζεύονται έξω από πολυκαταστήματα για να “κονταροχτυπηθούν” (στην Αμερική πολλές φορές έχει ποδοπατηθεί κόσμος). Κι όλα αυτά για να πάρουν ένα video game, μια επίπεδη τηλεόραση “500 ιντσών”, ένα ηχοσύστημα εκατοντάδων db. Για να ξοδέψουν σε κάτι που δεν το έχουν καμιά απολύτως ανάγκη, ώστε να νιώσουν όμως με ψεύτικη και πρόσκαιρη ικανοποίηση. Με αυτό τον τρόπο οι πολυεθνικές περνούν το μήνυμά τους “Καταναλώνω άρα υπάρχω”. Η απόλυτη ισοπέδωση της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, της παράδοσης, των αξιών, στο όνομα του άκρατου καταναλωτισμού, του κανιβαλισμού, της δίογκωσης της κρίσης σε επίπεδο ηθικό και αξιακό! Αυτές οι λογικές ευθύνονται για το σημείο που έχουμε φτάσει κι όχι ότι επενδύονταν χρήματα στην παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό, όπως θέλουν να μας πείσουν διάφοροι!

“Μαύρη Παρασκευή”, μια “αμερικανιά” που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους στα πολυκαταστήματα να επομίζονται ένα ρόλο κατασταλτικό απέναντι στην καταναλωτική μάζα που έχει συγκεντρωθεί έξω από τα πολυκαταστήματα. Αφού όταν τελειώσουν τα αποθέματα που είναι σε προσφορά (γιατί προφανώς δεν είναι όλα τα είδη) πρέπει κάπως να σταματήσει το πλήθος να αρπάζει προϊόντα. Αυτό βέβαια δεν θα το κάνουν οι εμπνευστές της Μαύρης Παρασκευής αλλά θα βάλουν τους εργαζόμενους. Κι όποιος δεν πειθαρχήσει για να το κάνει, μπορεί και να δει και την πόρτα της απόλυσης!

“Μαύρη Παρασκευή”, ακόμα μια “επιθετική ιδέα”, όπως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, οι “λευκές νύχτες”, η απελευθέρωση του ωραρίου, που εισάγουν οι πολυεθνικές για να εξοντώσουν τα τοπικά καταστήματα και την τοπική οικονομία. Μια ακόμη ενέργεια “επιθετικών πωλήσεων” που αδιαφορεί για τους εργαζόμενους αλλά και το καταναλωτικό κοινό.

Για αυτή λοιπόν την ξενόφερτη, παρακμιακή πρόταση θα πρέπει ως τοπική κοινωνία να δείξουμε υγιή αντανακλαστικά! Οι έμποροι να μην μπουν στην διαδικασία να ακολουθήσουν αυτή τη λογική σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα να ζητήσουν να τηρηθούν τα δικαιώματά τους και το καταναλωτικό κοινό να μην ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμα κανενός πολυκαταστήματος που θα διοργανώσει τη “Μαύρη Παρασκευή”.

Σε αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε να έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ο ΕΣΒ και η ΕΣΕΕ γενικότερα και όχι να μένουν απλά θεατάς στην συντονισμένη προσπάθεια να εξοντωθούν οι τοπικές αγορές και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφού δεν αντιδρούν αυτοί, ας αντιδράσει σύσσωμος ο Εμπορικός κόσμος απέναντι στην συντονισμένη και συγκαλυμμένη προσπάθεια που γίνεται για την εξόντωσή του.

Καμιά συμμετοχή στην “Μαύρη Παρασκευή” των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Ως τοπική κοινωνία να μετατρέψουμε αυτή την Παρασκευή 25 Νοέμβρη σε πραγματικά “Μαύρη” μέρα για όσα πολυκαταστήματα συμμετέχουν. Οι πολυεθνικές νοιάζονται μόνο για τα υπερκέρδη τους και αδιαφορούν για την τοπική κοινωνία την οποία προσπαθούν να ισοπεδώσουν με συγκαλυμμένο πάντα τρόπο. Εμείς γιατί να τις στηρίζουμε;

• Μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν.Ιωνίας
μέλος της ομάδας “Έμποροι Ενάντια στην Κρίση”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.