Να δουν άσπρη μέρα οι τσέπες των Ελλήνων

Του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Για τους Έλληνες η επικαλούμενη από την κυβέρνηση συμφωνία για το χρέος έχει ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Θα μπορέσουμε να νιώσουμε αυτή την αλλαγή στην τσέπη μας;». Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε θηριώδη πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και πλεονάσματα 2,2% μέχρι το 2060, καθώς επίσης και μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις από το 2019 και την μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υπάρχει τριμηνιαίος συστηματικός έλεγχος από τους ξένους και ανάλογα με την έκθεση που θα συντάσσουν για την υλοποίηση των μέτρων, θα εξαρτάται και η τύχη της χώρας στην έξοδό της στις αγορές για άντληση χρημάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άρα αφενός οι Έλληνες θα νιώσουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, αφετέρου η εποπτεία θα συνεχιστεί και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην άσκηση παροχών και κοινωνικής πολιτικής.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι όχι τέλος μνημονίων δεν έχουμε, αλλά προδιαγράφεται η παράτασή τους με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης που υποσχόταν το σκίσιμό τους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η τόνωση της πραγματικής οικονομίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη στην φτώχεια. Άλλωστε το ίδιο το ΔΝΤ με την τελευταία του έκθεση προβλέπει αναιμική ανάπτυξη λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν στο Γιούρογκρουπ.

Επομένως, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία, η όποια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα αποδειχθεί άνευ αντικρίσματος. Άλλωστε μην ξεχνούμε πως γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους με ψαλίδι 120 δισεκατομμύρια ευρώ είχε επιτευχθεί και το 2012.

Η οικονομία, ο τόπος χρειάζονται μια ώθηση που μόνο η Ν.Δ. μπορεί να δώσει με το συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του φόρου στην εστίαση και στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, περιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να δουν οι Έλληνες μια άσπρη μέρα στην τσέπη τους και να νιώσουν πραγματικά ελεύθεροι, αξιοπρεπείς και δυνατοί.

*Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.