Ο μύθος του Μεταξά

Του Αποστόλου Κ.Αποστολάκη

Μαύρη επέτειος σήμερα . Η δικτατορία Μεταξά , το καθεστώς της 4ης Αυγούστου το 1936. /Διαβάστε και γίνετε φίλοι της σελίδας :www.facebook.com/ΣΙΜΕΑ-349248072083773/ ΕΛΕΥΘΕΡΗ και η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τι ήταν λοιπόν ο Μεταξάς ; Ήταν ο μεγάλος Έλληνας πατριώτης που είπε το ΟΧΙ στον Μουσολίνι ; Ήταν ο πρώτος εργάτης και ο πρώτος αγρότης που με εντολή του τον προσφωνούσαν οι αυλοκόλακες ; Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε το οκτάωρο και δημιούργησε το ΙΚΑ όπως εντέχνως έχει καθιερωθεί στη συλλογική μνήμη ;
Το ΟΧΙ του Μεταξά ήταν η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον ίδιο και το καθεστώς του αφού ξέπλυνε την τετράχρονη φασιστική διακυβέρνησή του . Το Όχι είχε αποφασιστεί από το 1934 όταν όλοι οι αρχηγοί των τότε κομμάτων είχαν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση πολέμου θα είναι με το μέρος της Αγγλίας . Εξάλλου ο Βασιλιάς Γεώργιος τοποτηρητής των Βρετανικών συμφερόντων ήταν στην Ελλάδα ( των τραπεζών ). Μετά την στάση πληρωμών στις Ευρωπα’ι’κές τράπεζες από το 1932 ,ο Μεταξάς συμφώνησε να πληρώνει μόνο τις Βρετανικές .
Δικτατορία βέβαια χωρίς στρατό δεν μπορεί να γίνει .Αρχηγός του Στρατού ήταν ο Αλέξανδρος Παπάγος , δεκανίκι του Βασιλιά . Μαζί επέβαλαν την δικτατορία .Ο Μεταξάς ήταν η βιτρίνα .
Ο Μεταξάς έδρασε σε μία ευτυχή συγκυρία για την εποχή, με την ίδρυση και αξιοποίηση του Ραδιοφώνου που ήταν ένα πανίσχυρο εργαλείο για την προπαγάνδα του .Μαζί και τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ υποχρεωτικά στον ανθούντα τότε κινηματογράφο . (Ίδια ευτυχή συγκυρία ευνόησε και την Στρατιωτική Χούντα το 1967 με την νεοϊδρυθείσα το 1966 ΕΡΤ ( τότε ΕΙΡ).)
Οι εφημερίδες υποχρεωτικά φιλικές με το καθεστώς , το ραδιόφωνο σε ρόλο καθημερινού κατηχητικού, η παπαδοκρατία ως συνήθως με την αντίδραση, οι πολιτικοί αντίπαλοι φυλακισμένοι ,εξορισμένοι , εκτοπισμένοι . Ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία ενός φασιστικού καθεστώτος .Υποχρεωτική η στρατολόγηση στην φασιστική νεολαία ΕΟΝ από την παιδική ηλικία. Γρήγορα ο Μεταξάς άρχισε να κτίζει ένα μύθο τον οποίο καλλιέργησαν και οι επιγονοί του μετά την ταραγμένη δεκαετία του Σαράντα .
Έκανε λένε το ΙΚΑ . Μέγα ψεύδος . Το ΙΚΑ ήταν υποχρέωση της Ελλάδας μετά την κύρωση διεθνών συμβάσεων εργασίας το 1920 , νόμος 2269 . Είχαν προηγηθεί η Ίδρυση του ΝΑΤ ( ναυτικοί) ΤΑΕ ( έμποροι) ΤΕΒΕ ( βιοτέχνες) η Εργατική Εστία και το 1934 με τον νόμο 6298, το ΙΚΑ . Πρώτος διοικητής ο τότε καθηγητής κοινωνιολογίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος , μετέπειτα πολιτικός . Το ΙΚΑ άρχισε να εισπράττει εισφορές μόνο σε μεγάλες πόλεις το 1937 και όχι σε όλες . Πχ στην Λάρισα το ΙΚΑ δημιουργήθηκε 1951 . Καθολική επέκταση του ΙΚΑ ολοκληρώθηκε στην δεκαετία του του ογδόντα . Παροχές το ΙΚΑ άρχισε να δίνει από το 1951 και μετά, με τον νόμο 1846|51.
Η καθολική εφαρμογή του οκταώρου ψηφίστηκε το 1935 επί Υπουργίας Εργασίας μάλιστα, του Βολιώτη Γιώργου Καρτάλη
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι για όλες αυτές οι εργατικές κατακτήσεις χρειάστηκαν ταξικοί αγώνες του Συνδικαλιστικού κινήματος στεφανωμένοι με το αίμα νεκρών πολλές φορές .
Σχεδόν όλα τα έσοδα του ΙΚΑ μέχρι το σαράντα, πήγαν στα έργα της λεγόμενης και (αμφιλεγόμενης Γραμμής Μεταξά Ρούπελ κλπ) .Αμφιλεγόμενης γιατί βασίζονταν σε λογικές των αρχών του αιώνα , τότε που δεν υπήρχαν Τανκς και Αεροπλάνα . Τρεις μέρες χρειάστηκαν οι Γερμανοί για να την καταλάβουν , παρά την ηρωική αντίδραση του Ελληνικού Στρατού .
Παρόλα αυτά ο μύθος του Μεταξά καλά κρατεί και στις μέρες μας . Ένας καιροσκόπος πολιτικός ήταν, διψασμένος για εξουσία που παρότι Γερμανόφιλος, δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι των Βρετανών .>Θα κάνουμε ότι μας πουν οι Βρετανοί δήλωνε το 1938. Ουδέτεροι θέλουν , ουδέτεροι θα είμαστε . Πόλεμο θέλουν , στον πόλεμο θα μπούμε <. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 36 , το κόμμα του είχε πάρει 3.94 % και επτά ( 7) βουλευτές . Τόση ήταν δημοφιλία του . Μία από τις μεγαλύτερες και πιο απάνθρωπες προδοσίες της Ελληνικής ιστορίας συντελέστηκε από το καθεστώς του . Παρά την έναρξη του πολέμου,κράτησε φυλακισμένους τους εξόριστους αντιπάλους του ( κύρια Κομουνιστές ) και τους παρέδωσε στους Γερμανούς . Αυτός ήταν ο Μεταξάς με λίγα λόγια . Αυτός είναι ο μύθος του . Βιβλιογραφία . Γρηγοριάδης , Λιναρδάτος , Πετράκη , Σαμπατακάκη ,Κουτρουβίδη , Κατερίνας Παπακωνσταντίνου , Φλά’ι’σερ. Μαζάουερ, και άλλοι .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.