Ο νέος τόμος ομιλιών του Χριστόδουλου

Από τον Χρίστο Δ. Ξενάκη

Η μορφή του Χριστοδούλου είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη ημών των Βολιωτών. Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τον Ιεράρχη, που ξεκίνησε την Επισκοπική του πορεία από την πόλη μας, σε ηλικία 34 ετών, και διέγραψε μία μοναδική διαδρομή, τόσο ως Μητροπολίτης όσο και ως Αρχιεπίσκοπος.

Τα τελευταία χρόνια, ο διάδοχός του στην τοπική Μητρόπολη, ο κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο στενός συνεργάτης αμφοτέρων, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, εκδίδουν τα ευρισκόμενα γραπτά κείμενα ομιλιών, εγκυκλίων, κηρυγμάτων του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Κυκλοφορήθηκαν, ήδη, οι 5 πρώτοι τόμοι και τις ημέρες αυτές τέθηκε σε κυκλοφορία και ο 6ος.

Ο νέος τόμος κυκλοφορείται σε περίοδο Μεγάλης Εβδομάδας, περιέχει, δε σχεδιάσματα ομιλιών του, σχετικά με τις άγιες αυτές ημέρες. Οι ομιλίες αυτές εκφωνήθηκαν σε Βόλο και Αθήνα, και στα χρόνια της νεότητάς του και αργότερα.

Παρέλκει η έκφραση θετικών σχολίων για τις ομιλίες αυτές. Για όσους έζησαν τον παλμό, τη φωνή, το πάθος, το χρώμα, το νόημα, τις ιδέες αυτών των κηρυγμάτων, ο χρόνος είναι εχθρός νικημένος. Στη μνήμη και την ψυχή τους ζουν και αυθόρμητα έρχονται στο προσκήνιο όλες οι συγκινήσεις και τα αισθήματα από τα ακούσματα εκείνα. Ακούσματα της Εβδομάδας που συγκλονίζει. Της Μεγάλης.

Η υπ’ όψιν έκδοση, έχει την πρωτοτυπία ότι παρουσιάζει τα σχεδιάσματα αυτούσια, με το γραφικό χαρακτήρα του Ιεράρχη, τα σβησίματα, τις διορθώσεις, όπως ο ίδιος τις έκανε. Ένας γραφολόγος, θα μπορούσε να κάνει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ο απλός παρατηρητής, βλέπει, πάντως άλλοτε το ήρεμο γράψιμο, άλλοτε, δε, το βιαστικό, το γρήγορο. Πάντοτε, όμως, με ευδιάκριτα γράμματα. Ο επιμελητής της έκδοσης, βέβαια, παραθέτει στη συνέχεια το κείμενο με τα γνωστά τυπογραφικά στοιχεία.

Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος, παρά την τεράστια μόρφωσή του, σεβόταν το ακροατήριο του και προετοίμαζε μεθοδικά κάθε ομιλία του, κάθε κήρυγμά του. Επεσήμανε τους βασικούς άξονες και έγραφε άλλοτε μονολεκτικά, άλλοτε περιφραστικά τα σημεία, στα οποία έπρεπε να επιμείνει και τα οποία έπρεπε να τονίσει. Χωρίς, βέβαια, να στερεί από τον εαυτό του το δικαίωμα να πλουτίζει τον προφορικό του λόγο με τις εμπνεύσεις της στιγμής, που του χάριζε η πληθωρικότητά του……

Ο τόμος, τελικά, αποτελεί μια σημαντική συμβολή, στο να ζήσει κανείς την ατμόσφαιρα των ημερών, με τη βοήθεια ενός τόσο σημαντικού εκκλησιαστικού ηγέτη. Γι’ αυτό και ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.