Όχι στην εκχώρηση –ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Του υποψήφιου δημάρχου Βόλου Απόστολου Ριζόπουλου

Τον ΚΚΕ έχει επανειλημμένως καταγγείλει την εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση δημόσιων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικών χώρων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό ως «υπερταμείο», επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί εργαλείο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα κέρδη από την «αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) πηγαίνει κατά 50% στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε η πλουτοκρατία και 50% σε «επενδύσεις» για την κερδοφορία των μεγαλομετόχων.
Η κυβέρνηση, πριν μερικούς μήνες, όταν αποκαλύφθηκε ότι πίσω από τους κωδικούς ακινήτων στους σχετικούς καταλόγους υπήρχαν προς «πώληση» ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι, βγάζοντας στο σφυρί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν το αντίθετο. Η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί διεκδικούν την εκμετάλλευσή τους και γι’ αυτόν το σκοπό το υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ, όπου στις 22 Γενάρη συζητιέται η αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων, μεταξύ τω οποίων τα γνωστότερα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, αθλητικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές και εκτάσεις πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και χιλιάδες ακίνητα τα οποία είτε έχουν παραχωρηθεί είτε διεκδικούνται από τους δήμους. Το υπερταμείο ζητάει την απόρριψη της προσφυγής είχαν καταθέσει ο δήμος Πάτρας μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και τον δήμο Σπάρτης, με το αιτιολογικό ότι είναι «προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως αναπόδεικτη».
Μ’ αυτήν την απαράδεκτη παρέμβαση του Υπερταμείου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια κυνισμού, πρόθυμη να πουλήσει τα πάντα και να παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους, για εκμετάλλευση, την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά μας, προκειμένου να υπηρετήσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ανάμεσα στα μνημεία αυτά, στην περιοχή μας, εκχωρεί τον Αρχαιολογικό Χώρο Φθιωτιδών Θηβών, τα Παλαιοχριστιανικά Βυζαντινά μνημεία και την Αρχαία Πόλη της Σκιάθου.
Το ΚΚΕ καλεί τους συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων και στην περιοχή μας να αντιταχθούν και να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάκαμψη, από την οποία τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα συμφέρον. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και στις εθνικές και στις ευρωεκλογές και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.