«Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση»

Του Αλ. Μεϊκόπουλου για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ξημερώνει ημέρα θλίψης, πένθους και μνήμης για τον απανταχού ελληνισμό.
Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και βάζει μπροστά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας βάφοντας με αίμα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι πνευματικοί ηγέτες του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ οι διωγμοί, οι μαζικές σφαγές και ο ξεριζωμός των Ποντίων συνεχίσθηκαν. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 353.000.
Όσοι γλίτωσαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στους 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Ο ξεριζωμένος ποντιακός ελληνισμός αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιόλογα και δημιουργικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά στην πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Ο Πόντος κυλάει στο αίμα της Μαγνησίας και έχει βάλει τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής.
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α. έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους Αρμένιους όσο και για την Τουρκία που συνεχίζει να αρνείται τις θηριωδίες που διέπραξε και αποφεύγει πεισματικά να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.

Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση. Η δικαίωση ξεκινά από την αναγνώριση της γενοκτονίας και της ιστορικής αλήθειας. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας για την απόλυτη καταδίκη των γενοκτονιών και την οχύρωση της ανθρωπότητας από τον κίνδυνο επανάληψης πηγάζει και οδηγείται με πυξίδα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας. «Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό».
Η απαίτηση από την πολιτική κα πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να καταδικάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά του Ελληνισμού και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια ζητείται ως μία πράξη που έχει άμεσο σκοπό να διδάξει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος και απώτερο στόχο να συμβάλει στη φιλία και στην καλή γειτνίαση των δυο χωρών. Μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.
Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί χρέος μόνο ως προς αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.