Oλομέτωπη επίθεση από όλα τα μέλη της κυβέρνησης

To Μέρα25 Μαγνησίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ως μέλη του Μέρα25 Μαγνησίας αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μια ολομέτωπη επίθεση από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών που συλλήβδην χαρακτηρίζονται ως φοροφυγάδες και κοινωνικά ανάλγητοι που απομυζούν τα κοινωνικά επιδόματα (για του λόγου το αληθές μπορεί κάποιος να διαβάσει το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “12 Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”).
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι μπροστά στις ασύστολες ασυναρτησίες που αναφέρει το ίδιο το υπουργείο στο συγκεκριμένο υπόμνημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) και με την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ (ακόμα και δεν έχουν τίποτα στην κατοχή τους και έχουν δηλώσει ζημίες για το φορολογικό έτος), νοικιάζοντας ένα σπίτι 40 τ.μ. και έχοντας ένα αυτοκίνητο 1.000 κ.ε. πληρώνουν κατ’ ελάχιστο 1.190 ευρώ που σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου είναι παραπάνω και από τον μέσο όρο των μισθωτών (1.167 ευρώ) αλλά και των συνταξιούχων (847 ευρώ). Βεβαίως, η άγνοια του Υπουργείου φαίνεται ακόμα και στο απλό γεγονός ότι υπολογίζει το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία με βάση τον βασικό μισθό ενός υπαλλήλου συμπεριλαμβάνοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου. Είναι μάλλον ενδεικτικό του κατά πόσο γνωρίζουν από τα θέματα που προσπαθούν να επιλύσουν.
Κατά συνέπεια, δηλώνουμε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μία έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι δε μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή, και μάλιστα όταν σ’ αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φροντίζει να μειώσει τους φόρους των χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και τους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου κάνοντας ουσιαστικά δωράκια εκατομμυρίων στους “έχοντες και κατέχοντες” φίλους της.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θεωρώντας δεδομένο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες αποφασίζει ότι το χαράτσι των 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, πλέον, δεν είναι αρκετό.
Τα 650 ευρώ, του προσωρινού κατά τ’ άλλα, Τέλους Επιτηδεύματος δεν είναι τίποτα συγκριτικά με το νέο φορολογικό έκτρωμα, όπου ορίζει Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 10.920 € σε ετήσια βάση. Δηλαδή ελάχιστο φόρο (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος) για ένα ελεύθερο επαγγελματία 1.590 ευρώ.
Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω, είναι κοινωνική αναλγησία να υποστηρίζεις ότι το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 10.920 ευρώ (το οποίο αφορά 14 μεικτούς μισθούς ενός μισθωτού) και να μην υπάρχει αφορολόγητο, όπως συμβαίνει στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Κατ’ ουσίαν, ο νόμος αυτός δε χτυπάει την φοροδιαφυγή. Δε θα σταματήσει, για παράδειγμα, τις “μαύρες” συναλλαγές, κάτι το οποίο θα συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό αν η κάθε απόδειξη αφαιρούνταν από το εισόδημα του φορολογούμενου.
Ο υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του, προφανώς δεν συνυπολογίζουν ότι μεγάλο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων προτιμάει να εισπράττει ένα πενιχρό εισόδημα μέσα από την εργασία του προκειμένου να μπορεί να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και ας χρωστάει ΕΦΚΑ και φόρους. Αλήθεια έχουν δει σε νούμερα πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές στους υποχρεώσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αρνητές πληρωμών. Απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν.
Είμαστε αντίθετοι στις διατάξεις του συγκεκριμένου εκτρώματος που καλείται φορολογικό νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι θα πάρουμε μέρος σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τα κλαδικά και συνδικαλιστικά μας όργανα προκειμένου και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.