«Ποιος θα βγει Δήμαρχος;»

Του Νικολάου Κατσιαβριά, υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την Συνδυασμό «Βόλος – Έξυπνη πόλη»

Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο κυριαρχεί στις συζητήσεις στην πόλη τον τελευταίο καιρό και πολλοί περιμένουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στο Δήμο Βόλου. Λάδι στη φωτιά έριξε και η «μελέτη» μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων, η οποία έδινε στον τωρινό Δήμαρχο πάνω από 50% των ψήφων από την πρώτη Κυριακή και εκτίμηση του 71% των Βολιωτών ότι ο ίδιος θα είναι Δήμαρχος της πόλης και την ερχόμενη πενταετία. Εννοείται ότι βρίσκω αυτή τη δημοσκόπηση φαιδρή και παρακάτω θα αναλύσω όσο μπορώ τη σκέψη μου.
Ωστόσο πρέπει να δηλώσω εξ αρχής ότι το ερώτημα το θεωρώ δευτερεύον και ότι τη συζήτηση με αυτό το ερώτημα πρωτεύον τη θεωρώ ένδειξη ανωριμότητας της δημοκρατίας μας.

Σε ένα ώριμο δημοκρατικό πολίτευμα κατά τη γνώμη μου το πρωτεύον και κυριαρχικό ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τους πολίτες προ των εκλογών είναι: «Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Δήμαρχος;» Και από αυτή τη συζήτηση να οδηγηθούμε στο ποιόν θα ψηφίσουμε. Με αυτό θα ασχοληθώ κατ’ αρχήν.

Ο τωρινός Δήμαρχος ήταν ιδιοκτήτης μαγαζιών και ομάδων. Γνώριζε καλά πώς ένα μαγαζί θα έχει κόσμο: Συνεχής ανακαίνιση του μαγαζιού και ταυτόχρονα κάθε χρονιά αλλαγή προγράμματος. Σε αυτές τις διαδικασίες αυτός ήταν το αφεντικό. Τις γνώσεις του και την εμπειρία του αυτή τις εφάρμοσε και στην πόλη. Στα μαγαζιά του κέντρου και τα ξενοδοχεία λένε ότι έχουν κόσμο και εργάζονται. Αυτό το μάθημα νομίζω το πήραμε αν και πολλά «έργα» τα βλέπω κιτς και τουρκομπαρόκ, που σημαίνει ότι χρειάζονται νέα οπτική και βελτίωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις … εκδηλώσεις οι οποίες τείνουν στην … υποκουλτούρα.

Αλλά το δυστύχημα για τον Δήμαρχο και τους ακολούθους του είναι ότι ο Δήμος Βόλου είναι πολύ συνθετότερος από ένα μαγαζί. Και ακριβώς γι’ αυτό δεν χρειάζεται «αφεντικό» αλλά Δήμαρχο με γνώσεις και παιδεία. Με μόρφωση και σύνεση. Έντιμο, αξιοπρεπή και διάφανο. Καθαρά δημοκρατικό στοιχείο, που σημαίνει να αναγνωρίζει την αξία της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων , να γνωρίζει τα όρια των δυνατοτήτων του και να έχει το χάρισμα να επιλέγει τους καλύτερους για να συνεργαστεί μαζί τους. Να είναι Δήμαρχος όλων των πολιτών, να σέβεται τους νόμους και τις παραδόσεις του τόπου, να τιμά όλους τους πολίτες και να τιμάται από όλους τους πολίτες ως έντιμος και αξιοπρεπής άνθρωπος.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένας από εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία της πόλης, πληρώνουμε τους φόρους και τις οφειλές μας, όταν αρρωσταίνουμε πάμε στο νοσοκομείο και όχι σε ιδιωτικές κλινικές, τα παιδιά μας παίζουν – τρόπος του λέγειν πλέον – στα γειτονικά πάρκα και αθλούνται στις δομές της πόλης. Να συνεργάζεται με όλους και να μην ακούει κανένα εξωθεσμικό παράγοντα.

Τα ίδια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν και οι σύμβουλοί του.
Όπου υπήρξε «αφεντικό» σε τέτοιες δουλειές η δημοκρατία πήγε περίπατο και η διαφάνεια ξεχείλισε … τόσο που τελικά κατέστρεψε και το αφεντικό! Π. χ. Τσαουσέσκου!
Θα μου επιτραπεί να πω σε αυτό το σημείο ότι ο μοναδικός υποψήφιος , ο οποίος είχε δώσει δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο ήταν η κα Καπούλα. Γι αυτό και παρά την επίμονη αποστασιοποίησή μου τόσα χρόνια από την ενεργό πολιτική σκηνή είμαι κοντά της και θα κάνω το παν ώστε νέοι άνθρωποι χωρίς τις κομματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, τις οποίες πληρώσαμε ακριβά, να αναλάβουν τη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης μας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω, δυστυχώς…

Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι μέχρι στιγμής βλέπω αξιοπρεπή και κόσμια στάση και από τους κους Αποστολάκη και Παπαδούλη, πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ωστόσο αυτοί άρχισαν να μιλούν μόνο αφού έγιναν υποψήφιο Δήμαρχοι.
Ας δούμε τώρα και το δεύτερο ερώτημα: Τι θα πάρει ο καθένας;

Το 2014 πρότειναν στους Βολιώτες για Δήμαρχο τον κ. Μπέο. Στους περισσότερους ήταν άγνωστος. Εντελώς άγνωστος. Κάποιοι γνώριζαν ότι έβγαλε τον Ολυμπιακό Βόλου στην Α΄ εθνική κατηγορία και ακούγονταν για άσχημο παρελθόν στον Πανιώνιο,. Λίγα και θολά πράγματα. Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν η στήριξη που είχε από κάποιους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, με τη σιωπηρή στήριξη των άλλων αλλά και από τον κόσμο του Ολυμπιακού Βόλου. Έτσι πήρε το 38 %.
Στη συνέχεια αυτό που έγινε ήταν καταστροφικό: Με ό, τι ασχολήθηκε δημιούργησε εχθρούς, ανθρώπους που δεν θέλουν να τον ιδούν μπροστά τους. Νομίζω ότι η αρχή έγινε από το Καρτάλειο, όπου για να εξυπηρετήσει λίγους «φίλους» έκανε εχθρούς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. (Λες και οι προηγούμενοι ήταν ανόητοι και δεν ήξεραν να κάνουν βλακείες). Χαρακτήρισε «πολιτική αλητεία» όλους τους προκατόχους του, προκαλώντας τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των συμπολιτών του. (Εννοείται ότι κάναμε κριτική στους κους Μήτρου και Σκοτεινώτη αλλά δεν ντρεπόμασταν που ήταν Δήμαρχοι Βόλου.

Τώρα ντρεπόμαστε κιόλας και είμαστε περίγελος της Χώρας.) Από εκεί και πέρα «πούλησε» τους Ολυμπιακούς, δυσαρέστησε τους Νικιώτες – λες και έτρωγαν από το ψωμί του. (Τις προάλλες οι Ολυμπιακοί τους έριχναν αυγά και στη γιορτή της Νίκης ο Δήμαρχος Βόλου ήταν «απών»! Έχουμε, δυστυχώς, πέσει πολύ χαμηλά!)

Ταυτοχρόνως ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας τιμώρησε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, όταν συνειδητοποίησε τι τον έβαλαν να κάνει και να δεσμεύσει την πόλη για 5 χρόνια. Στη Μαγνησία εξελέγη μόνο ένας βουλευτής (!) και μάλιστα ένας που δεν είχε εκλεγεί στο παρελθόν!
Με αυτά τα δεδομένα το ερώτημα είναι ποιος θα τους ψηφίσει για να περάσουν το 50%; Από τα παραπάνω δεδομένα δεν βγαίνει να πάρουν πάνω από 20% στον πρώτο γύρο. Σε ό, τι αφορά τους άλλους θεωρώ βέβαιο ότι προτεραιότητα θα έχει ο δικός μας συνδυασμός και επόμενη Δήμαρχος Βόλου θα είναι η κα Καπούλα.

Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ουσιαστικά δημοκρατικό Δημοτικό Συμβούλιο και μια αρχή η οποία θα βάλει σε ορθή τροχιά όλα τα ζητήματα της πόλης. Κυρίως τα μεγάλα και νευραλγικά χωρίς, βέβαια, να χάνουμε και τα μικρά και καθημερινά. Το πλέον απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά στελεχών η οποία θα διαχειριστεί τα ζητήματα της πόλης τα επόμενα 20 χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.