Πόσο γλυκιά είναι η καρέκλα της εξουσίας

Γράφει ο Γιώργος Ινεπολόγλου, Φυσικός

Ε ρε Χαρδαλιά τι σου ‘μελε να πάθεις. Και τι θύμισες μου δημιούργησες με την μασκοφόρα τηλεοπτική σου εμφάνιση το απόγευμα εκείνης της Παρασκευής. Τεθλιμμένη χήρα ή παράδειγμα λαϊκισμού προς μίμηση. Βρήκες ευκαιρία να εξαγγείλεις και νέα μέτρα υποψήφια για παραβατικότητα, με σκοπό να εισπράξεις νέα πρόστιμα, ότι απέμεινε, από τις τσέπες των ανήμπορων πλέον να αντιδράσουν πολιτών. Τώρα κατάλαβα τι σημαίνουν τα λόγια όλων των συνεργατών σου για αλλαγές στα πάντα, από ψηφιακό lock down των ανήμπορων να ακολουθήσουν πολιτών, αλλά και επανεκκίνηση, της ακίνητης για πολλούς λόγους οικονομίας. Από την αθέτηση των αποφάσεων του ΣΤΕ, μέχρι και την έντεχνη προστιμοφορία, για αύξηση των οικονομικών του κράτους. Θα συμφωνούσα απόλυτα, για κάποιες επιλογές σου, αν δεν πλούτιζαν κάποιοι φίλοι επιχειρηματίες και δεν ακολουθούσες φορομπηχτική πολιτική. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε η Ελλάδα, επί υπουργίας Αβραμόπουλου, με σπατάλη να προμηθευτεί παραπάνω εμβόλια, από τον υποψήφιο για εμβολιασμό, πληθυσμό της Ελλάδας. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί, την περασμένη άνοιξη, οι συνεργάτες σου οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα για την μη γενίκευση της χρήσης μάσκας από όλο τον πληθυσμό. Τι άλλαξε από το προηγούμενο lock down μέχρι σήμερα;
Ίσως η αδυναμία προμήθειας της μάσκας τότε, ή η χαμηλή τιμή της (αν θυμάμαι καλά μερικά λεπτά του ευρώ η κάθε μάσκα) έδωσαν λαβές για να σε κατηγορώ για «τυμβωρυχία» και επιτηδευμένη κερδοσκοπία στα πτώματα της Ελληνικής επικράτειας. Σήμερα αγόρασα δύο μάσκες 1,5 ευρώ. Αν αυτό δεν είναι ληστεία στο πορτοφόλι των Ελλήνων τότε τι είναι; και αν θυμάμαι καλά οι λοιμοξιολόγοι επιστήμονες μας έλεγαν. Η χρήση μάσκας δίνει αποτελέσματα μόνο αν χρησιμοποιείται με χειρουργικούς κανόνες. Δεν θα υπενθυμίσω όλους τους κανόνες αλλά μόνο έναν. Μετά από κάθε χρήση με προσοχή να αποθηκεύεται σε ΠΛΑΣΤΙΚΉ σακούλα και να την πετάμε στα σκουπίδια, δηλαδή στην θάλασσα ή να την καίμε στην ΑΓΕΤ με όλα τα επακόλουθα. Δεν αναφέρω φυσικά τον φόρο χρήσης πλαστικής σακούλας που πληρώνουμε. Μου έτυχε να επισκεφθώ τις προηγούμενες ημέρες ένα οδοντογιατρό. Προστασία απόλυτη. Μόλις κάθισα στην οδοντιατρική καρέκλα, ο γιατρός άλλαξε μονομιάς μάσκα, γάντια, και σύνεργα από την προηγούμενη χρήση αντικαθιστώντας τα με νέα.
Φανταστείτε να χρειαζόμαστε καθημερινά να εκτελέσουμε κάμποσες διαφορετικές δραστηριότητες. Πόσα ευρώ πρέπει να πληρώνουμε για την σωστή χρήση μάσκας; Αν λοιπόν δεν ακολουθούμε τους κανόνες, η χρήση μάσκας είναι βλαβερή. Φανταστείτε μια χρησιμοποιημένη μάσκα «πολλαπλών χρήσεων» που δεν επιφέρει πρόστιμο… και έχει μολυνθεί με τον ιό σε κάποια συναλλαγή, να χρησιμοποιηθεί για επόμενες εκατό συναλλαγές. Είναι σαν τον χειρούργο που χρησιμοποιεί τα ίδια γάντια και την ίδια μάσκα σε περισσότερες από μία εγχειρήσεις. Όπως είναι βλαβερή και η χρήση γαντιών από τους καταστηματάρχες για το πακετάρισμα προϊόντων ειδικά των τροφίμων την στιγμή που η πληρωμή με τα χρήματά μου ή και την κάρτα μου γίνεται από αυτόν με την χρήση των ίδιων γαντιών που χρησιμοποίησε στην προηγούμενη συναλλαγή. Πολλά χρόνια πριν μου είχε κάνει εντύπωση η συμπεριφορά ενός σερβιτόρου-πωλητή σε ένα ταχυφαγείο. Στον δίσκο από το μενού που είχα επιλέξει τοποθέτησα με το χέρι μου ένα καρβελάκι ψωμί. Επειδή μου φάνηκε πολύ ξεροψημένο το αντικατέστησα άμεσα με ένα πιο μαλακό. Πλήρωσα σε άλλο άτομο στο ταμείο και με την άκρη του ματιού μου διαπίστωσα έκπληκτος ότι ο σερβιτόρος με μία λαβίδα πήρε το ψωμί που είχα επιστρέψει και το πέταξε στα σκουπίδια. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, μέσα στην ντροπή μου, ήταν να ζητήσω από τον σερβιτόρο και να πληρώσω αυτό το ψωμί. Μην περιμένεις Χαρδαλιά τέτοια συμπεριφορά από τον πληθυσμό σήμερα. Αν δεν σου αρέσει το «τυμβωρύχος» βάλε πλαφόν για την μη κερδοσκοπία των φίλων σου και σταμάτα την προστιμολογία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.