“12.10.2019 Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας”

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Κ. Αραμπατζής*

Με αφορμή της Παγκόσμιας ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας θα ήθελα να υπενθυμίσω την σημασία της ημέρας αυτής, η οποία είναι συνυφασμένη με την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου.
Η Ελληνική Εταιρεία Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), κύριος εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Παρηγορητική Φροντίδα (WPCA), συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στον εορτασμό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και την ανάληψη δράσης.
Κάθε χρόνο πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χρειάζονται Παρηγορική Φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων και των 20 εκατομμυρίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Εξ αυτών το ποσοστό που λαμβάνει υπηρεσίες Παρηγορικής δεν υπερβαίνει το 10%. Στην χώρα μας η Παρηγορική Φροντίδα δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να μην τυγχάνουν της ενεργούς και καθολικής φροντίδας που δικαιούνται. Σε αυτούς ανήκουν ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή καθώς και οι ασθενείς τελικού σταδίου με χρόνιο πόνο, ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο με καρκίνο, ασθενείς με βαριά εγκεφαλικά και νευρολογικά νοσήματα, βαριές νεφρικές και καρδιακές ανεπάρκειες. Μέλημα της είναι επίσης και η αντιμετώπιση των ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που πιθανώς να προκύψουν από τέτοιες ασθένειες, τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικείους τους.
Συμπερασματικά ο σκοπός της παρηγορητικής φροντίδας είναι να παρέχει μια ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών μέσα από μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, που υποστηρίζει το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια στο θάνατο. Οι διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα όπως διάφοροι φορείς για παράδειγμα Εκκλησία, ακαδημαϊκές-επιστημονικές κοινότητες, εθελοντές κλπ. θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κοινωνική και ηθική αξία της Παρηγορικής Φροντίδας και να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές, ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορικής Φροντίδας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής και εμποδίζοντας και θεραπεύοντας το “υποφέρειν”.
Επ ευκαιρία της ημέρας αυτής θα ήθελα να ευχαριστήσω την σημερινή Διοίκηση του Γ.Ν.Νοσοκομείου Βόλου ΄Αχιλλοπούλειο¨ και να επισημάνω την ευαισθησία που έδειξε στην παλαιότερη εισήγηση ώστε να υλοποιηθεί στο μέλλον ένα ανάλογο Τμήμα στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Βόλου.

* Συνταξιούχος Ιατρός ΕΣΥ πρ. Συντ/στής Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος κ Ιατρείου Πόνου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.