Σε επαγρύπνηση για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων

Του Γιώργου Καλτσογιάννη, θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα ανέδειξε ότι η Τουρκία οδηγείται σε ένα νέο αναθεωρητισμό. Για πρώτη φορά τέθηκε και επίσημα το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης Λωζάννης, ενώ έκανε προκλητικές αναφορές και για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Ποια μαθήματα σεβασμού σε μια μειονότητα να μας δώσει η Τουρκία, όταν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έχουν υποστεί τα πάνδεινα;
Αλλά, όσοι ήλπιζαν ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας θα σταματούσαν με την αποχώρηση του Τούρκου προέδρου διαψεύστηκαν. Λίγες μέρες μετά υπήρξε ένα γαϊτανάκι από ανιστόρητες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για γκρίζες ζώνες σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα απειλητική κατάσταση. Και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις που δεν θα εκθέτουν στο διεθνές στερέωμα τη χώρα και δεν θα θέτουν σε αμφισβήτηση τα εθνικά μας συμφέροντα. Δώσαμε την εντύπωση ότι ήμασταν εντελώς ανέτοιμοι να υποδεχθούμε και να διαχειριστούμε με επιτυχία την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου εδώ και δεκαετίες, όταν μάλιστα είναι γνωστή η μεγαλομανία του Ερντογάν που θέλει να εμφανιστεί ισχυρός σε μια διχασμένη τουρκική κοινωνία.

Παράλληλα ευρύτερες εξελίξεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αλβανία πρέπει να μας θέτουν σε διαρκή ετοιμότητα.

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, ωστόσο είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει μια ισχυρή δημοκρατία, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σταυροδρόμι που όλοι θέλουν να έχουν πέρασμα, ακόμη και οι Κινέζοι μέσω του «Δρόμου του Μεταξιού», ενώ με όλες τις τελευταίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, όπως εμφύλιος στην Συρία και ισλαμική τρομοκρατία, αναταραχές στην Βόρεια Αφρική μετά την Αραβική Άνοιξη, νέες απρόβλεπτες εντάσεις στο Παλαιστινιακό, πραξικόπημα στην Τουρκία, εθνοτικές διαφορές στα Σκόπια, είναι η μόνη ασφαλής χώρα της ευρύτερης λεκάνης της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Σε αυτές τις νέες καταστάσεις που δημιουργούνται και σε έναν κόσμο που μπήκε σε νέα αχαρτογράφητα νερά, η υπεύθυνη και σοβαρή εθνική στρατηγική, η διαρκής επαγρύπνηση και η ενότητα του έθνους είναι απαραίτητα στοιχεία για να προστατεύσουμε ανά πάσα στιγμή τα εθνικά μας συμφέροντα και να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα που είναι θεμελιωμένα με διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.